Rafa Nadal ‘ressuscita’ la radioafició a Manacor

El Club URE Llevant reneix amb força després d’uns anys de decadència i dècades d’ocàs després de l’arribada d’internet i la telefonia mòbil

 

El 2012 Jaume Mesquida va tenir una idea: sortejar una raqueta signada per Rafa Nadal entre aquells que aconseguissin contactar durant unes hores determinades amb algun radioaficionat de Manacor. La iniciativa, que va ser un èxit, no va impedir però la desaparició de fet del club local només uns anys més tard i després de quatre dècades d’activitat ininterrompuda. Ara, les mateixes QSL (les ‘postals’ que els radioaficionats intercanvien per certificar que han contactat) amb el tors nu de Nadal que van promocionar aquella iniciativa, han tornat a marcar el ressorgiment de l’anomenat URE Llevant.

 

Fa 25 anys la URE (Unió de Radioaficionats Espanyols) tenia al voltant de 80.000 socis. A hores d’ara tot just frega els 30.000. És a dir 50.000 baixes que, segons apunta Mesquida, cal atribuir directament a l’aparició dels dos grans avenços tecnològics de finals de segle XX: internet i el telèfon mòbil, cosa que va despoblar en poc temps d’emissores i grans antenes les teulades espanyols i balears. Ja era possible contactar amb tothom sense artefactes pesats ni tenir llicència.

A principis de el nou segle a Manacor 40 intrèpids encara suportaven la pressió. “Fins llavors, a part de contactar amb altres països per plaer, per concursos o simplement per practicar un idioma, també fèiem una tasca social i fins i tot humanitària. Si desapareixia algú allà estàvem nosaltres, o fins i tot per enviar paquets d’aspirines per missioners mallorquins a Burundi, dins dels paquets de QSLs”.

Però tornant a l’inici, fa cinc anys el club va canviar de president i va marxar a Felanitx i amb ell tota l’activitat, que novament es va ressentir amb el revés. La il·lusió va semblar fondre’s de manera definitiva i molts dels antany actius radioaficionats fins i tot van vendre els seus equips pel camí. Un dels dos repetidors que fins llavors estava muntat sobre l’ermita de Santa Llúcia (cada un dels quals costa al voltant dels 1000 euros) va ser víctima del vandalisme i va deixar de funcionar.

Però Mesquida (el indicatiu és EA6VJ) no va desistir, i fa pocs mesos va tornar a la càrrega, va assumir la presidència quant va tornar a estar vacant, ha sol·licitat la recol·locació del repetidor a Sant Salvador, ha emprès una nova campanya de captació de socis… i ha fet de la foto que un altre radioaficionat australià li va fer a el tennista local a l’Open fa gairebé deu anys (i que va enviar a Manacor) el nou símbol de la remuntada.

Ara aquesta signatura i aquest tors d’un jove Nadal són la demanda de molts radioaficionats estrangers i nacionals, i el punt d’inflexió de la revifalla de el club manacorí, que d’estar gairebé desnonat ha aconseguit ja arribar als 26 socis (alguns d’ells joves que asseguren el recanvi).

En aquests moments a Mallorca segueixen actius tres clubs de radioaficionats. El més gran (pel que fa a nombre de socis) és el de Palma, que conjuntament amb el d’Inca i el de Manacor compleixen amb la supervivència d’un hobbie que té a Andalusia la comunitat espanyola amb més adeptes.

100 euros a l’any

A hores d’ara per ser soci de la Unió de Radioaficionats Espanyols (URE) cal primer tenir un indicatiu amb el qual operar (depenent de Telecomunicacions de l’estat) i pagar una quota de 100 euros anuals, que a més de la revista oficial inclou l’assegurança civil i material de les antenes que cada radioaficionat pot muntar a casa, a més de l’enviament de les QSLs als diferents punts contactats d’Espanya i el món.

“Ara la majoria de QSL ja són electròniques, és a dir que URE habilita un espai virtual perquè tot sigui més senzill… però per a mi això fa que es perdi l’essència i la nostàlgia”, afegeix Mesquida, que segueix apostant per la basa i l’estirada de Nadal: “Així que jo segueixo enviant-les en format físic, amb la imatge i la signatura den Rafalet”.

En aquests moments el club manacorí està també a l’espera que l’Ajuntament els habiliti un local on poder operar, guardar material i realitzar les reunions mensuals que es reprendran de seguida que les circumstàncies sanitàries ho permetin. “Segurament ocupem una de les sales de l’antiga escola de música, juntament amb Protecció Civil i la Creu Roja”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad