“És un desastre ecològic i un impacte ambiental… però tenen llicència”

Fa mesos que les màquines es ‘mengen’ el Puig den Móra de Manacor davant la preocupació municipal i veïnal

 

El desastre visual i ambiental que suposa la destrucció literal del Puig den Móra de Manacor costa molt d’entendre. És complicat assumir que les administracions públiques permetin un projecte com aquest, en un segle on el respecte pel medi ambient, almanco a nivell europeu, hauria d’estar assentat i comprès. La destrossa ja no tan sols es veu des de Manacor, sino que les conseqüències de les màquines muntanya amunt també arriben a molts de punts del Pla de Mallorca.

Si es fa un exercici retrospectiu i a través de l’IDEIB (el visualitzador d’imatges del Govern) es comproven les distintes imatges aèries disponibles durants els anys, es veu perfectament l’evolució negativa que la mà humana ha tingut al puig i el seus voltants. I és que un cop es va tancar l’abocador incontrolat de l’ermita i semblava que el verd tornaria a reconquerir la muntanyeta, les tres empreses que exploten les pedreres van començar a ‘colonitzar-la’ de manera preocupant.

Però tornant a l’actualitat, l’endemesa que ara tothom pot veure i que es va fer més patent després del confinament sanitari, té (encara que sembli mentida) les llicències oportunes tant per part de la direcció general d’Indústria, com per part de l’autoritat de Mines. En total són tres les empreses que poden operar a la zona fins a l’any 2031: Herráez, Sa Torre i Ses Roques. “És un desastre ecològic i un impacte ambiental… però tenen permís”, explica la regidora d’Urbanisme de l’ajuntament de Manacor, Núria Hinojosa.

A finals del mes de maig, el consistori ja va revisar l’expedient de la pedrera que afecta el puig d’en Móra, a la serra de Llodrà, explotada per Gravera Sa Torre S.L. Davant la preocupació veïnal per l’impacte visual i ambiental de l’explotació minera, el consistori va iniciar la revisió de l’expedient per comprovar que les tasques que executava l’empresa s’ajustaven als permisos existents.  

L’Ajuntament es va posar en contacte amb les diferents administracions competents en la matèria – la direcció general de Política Industrial i la conselleria de Medi Ambient- per abordar aquesta qüestió i comprovar que l’explotació que s’estava duent a terme s’ajustava a la legalitat.

L’empresa Sa Torre S.L té permís per explotar un total de 23 hectàrees a la zona de s’Ermita.

D’aquestes 23, fins a 7,7 hectàrees (parcel·les 556, 586 i 585) tenen encara un gran valor ecològic i paisatgístic i fins fa setmanes s’havien mantengut intactes. Es tracta del Puig de’n Mora, un puig dominat per ullastrar que conserva antigues marjades i que és visible des del nucli de Manacor. En total la pedrera té autorització per extreure un volum d’1.369.956 metres cúbics d’àrids i té autorització fins al gener de 2031.

La parcel·la 557 no té autorització per ser explotada. En vista que ara es treballa al límit d’aquesta parcel·la i que hi ha dubtes que podria haver estat afectada, la Direcció General d’Indústria ha obert un expedient, requerint a l’empresa un estudi topogràfic per saber si ha estat afectada o no. Si està afectada l’empresa haurà de restaurar la part afectada. En tot cas, la parcel·la que té permís per ser explotada és enorme i comporta fer desaparèixer prop del 70% del Puig de’n Mora, el que té un enorme impacte visual (ja és visible des del Pla de Mallorca i de dins el nucli de Manacor) i ecològic.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad