Manacor obri el darrer capítol per catalogar els seus camins públics

El que podria dur fins i tot a l’expropiació d’alguns tan emblemàtics com els de Cala Varques o Cala Falcó

 

L’ajuntament de Manacor vol tancar, d’una vegada per totes, el gran problema de no saber amb certesa quins camins del munipici són o no de caràcter públic. Un tema que ve enquistat des de fa més d’una dècada i en el qual no s’havia treballat des 2015. Ara, sis anys després, s’obrirà una nova ponència un cop resoltes les 26 al·legacions que quedaven pendents.

“Durant aquest temps s’ha aprovat la llei de camins de 2018, amb la qual cosa ja tenim un marge legal a què aferrar-nos i al que ara ens hem d’adaptar”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, que apunta que “havíem de tancar un meló per obrir el definitiu”. Això vol dir que ara l’Ajuntament activarà la quarta modificació del polèmic catàleg original, amb una sèrie de condicionants fonamentals.

Així, i com dèiem resoltes de manera negativa les 26 al·legacions pendents, està previst que en uns tres mesos el consistori liciti un concurs perquè una empresa privada s’encarregui de definir camins i ‘camades’, mesurar-los un per un, i estipular què fer amb ells, si han de ser descartats, recuperats… o fins i tot expropiats.

“L’Ajuntament el que no pot és mantenir tota la xarxa de camins rústics, per això cal suprimir aquells que només porten a uns pocs xalets” i que per tant són, de fet, pràcticament privats. Això vol dir que tots aquells de menys de 300 metres lineals, que duguin a menys de quatre propietats i que no connectin amb un altre camí, seran automàticament eliminats del catàleg públic.

Una quarta modificació respecte a la darrera duta a terme durant la legislatura 2011-2015, que ara també renovarà la part gràfica, fonamental a l’hora de comparar visual i temporalment on efectivament existien camins de pas públic.

No obstant això, el Partit Popular va voler, en el darrer ple de dilluns, que la proposta quedés “damunt la taula, per evitar que es cometin injustícies”, en creure que alguna informació no està actualitzada. Qüestió a la que Hinojosa va respondre que “no podem posposar i allargar de nou un problema que necessita una solució ja”. “El nou inventari no afectarà a la part fiscal, sinó només a la gràfica. Cal continuar amb el full de ruta”.

Expropiacions

La nova actuació municipal contempla, a més, la possibilitat de “si no s’arriba a un acord pactat” es passi directament a l’expropiació dels camins que es demostri que històricament han estat de trànsit públic. El que podria afectar directament a rutes tan emblemàtiques com les que porten a les cales verges de Cala Varques o Cala Falcó.

“El que no pot ser és que de cada vegada més, i sobretot a la costa, veïns impedeixin el pas a la resta de manacorins que tenen tot el dret de poder anar a les platges de forma ordenada i tranquil·la, sense trobar-se amb pedres o barreres”, sentencia Hinojosa, que diu que si cal arribarà “fins el final”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad