L’associació APROP diu adéu: “Gràcies per tota la feina que heu fet”

Opinió / Catalina Vadell

 

GRÀCIES APROP!!

Permeteu-me que comenci aquest text amb una declaració de conflicte d’interessos: som membre de l’associació APROP, Associació d’ajuda als malalts amb càncer i les seves famílies de la Comarca de Llevant, des de la seva fundació l’any 2004, i així mateix he estat secretaria de la junta directiva tots aquests anys. Però tot el que explicaré a continuació no ho escric com a membre d’APROP sinó com a oncòloga de l’Hospital de Manacor, amb la responsabilitat de ser la cap del servei des del 2006 al 2012, i posteriorment la gerent de l’Hospital.

Com a oncòloga que va començar la seva trajectòria professional l’any 1983 sé bé el que és el patiment físic i emocional dels malalts amb càncer i de les seves famílies i amics, i també conec per experiència pròpia la duresa emocional que suposa per als professionals atendre i tenir cura dels pacients i familiars. Durant molts d’anys, tant els pacients, famílies com els professionals sanitaris havíem de fer front a aquests situacions sense més ajuda que la nostra pròpia habilitat. Afortunadament ja a finals del segle XX va sorgir la figura dels psicooncòlegs, psicòlegs especialitzats en tenir cura del recolzament emocional tant dels malalts i les seves famílies, com dels professionals.

A l’any 2005 APROP inicia la seva feina a l’Hospital de Manacor, aportant la figura d’una psicooncòloga, Catalina Garau Sitjar, que ràpidament s’integra dins l’equip del Servei d’Oncologia, i que a poc a poc es va fent imprescindible, com un membre més de l’equip. Aquest primer any, Catalina Garau, Cati pels amics, va fer un total de 86 visites, que al 2007 ja varen créixer a 250, i al 2013 ja eren 880, fins arribar a les més de 1000 visites fetes al 2018.  Per bé que les xifres sempre són fredes, la magnitud de les mateixes crec que dona una clara idea del recolzament donat per la psicooncòloga d’APROP a malalts i familiars. I quedi constància que dins aquestes xifres no s’inclou tota la feina que Cati ha fet tos aquests anys amb els professionals, ajudant-nos en els moments en que el dolor de la pèrdua d’un pacient traspassava la cuirassa que se suposa que els anys de tractar amb pacients i famílies amb càncer se’ns va formant per tal de poder viure entre tant patiment.

A l’any 2007 APROP aporta a l’Hospital de Manacor la figura dels voluntaris assistencials, persones que “regalen” part del seu temps lliure per visitar malalts, entretenir-los, i donar moments de descans als familiars que els acompanyen durant l’ingrés. Aquest primer any 2007 el nombre de visites varen ser 90, al 2012 ja foren 305, i posteriorment, amb variacions degut a que no sempre es podia mantenir un número estable de voluntaris, es varen estabilitzar al voltant de 200 visites a l’any. La psicooncòloga d’APROP era la responsable de formar als voluntaris i coordinar-los, fent que les seves visites fossin realment útils.

Podria parlar també de l’ajuda que ha suposat per els nostres pacients i famílies la figura dels voluntaris testimonials, persones que han passat la malaltia i que donen testimoni del que aquesta suposa amb l’experiència i la credibilitat de qui ho ha viscut en primera persona. Aquesta activitat va ser de fet la primera que va posar en marxa APROP, a través del seu president, Perfecto Acosta, i que ha anat mantenint tots aquests anys.

Malauradament l’arribada de la pandèmia ha suposat un cop molt fort per APROP, una associació que no tenia més ajudes econòmiques que les derivades dels donatius dels seus socis i simpatitzant i dels actes que organitzava, sempre amb un suport importantíssim de la gent de la nostra comarca. La impossibilitat de fer els sopars, concerts i altres actes de recollida de fons, ha fet que fos econòmicament inviable seguir amb el projecte, i per això APROP ens ha dit adéu. Però tota la feina que heu fet no ha estat en va,  no dubteu que tots aquells als qui heu ajudat no us oblidarem mai.

I ja per acabar, i recordant tota l’ajuda que aquests anys heu donat als nostres pacients, famílies i professionals, com a oncòloga i com a gerent de l’Hospital de Manacor, només puc dir GRÀCIES APROP.

 

Catalina Vadell Nadal

 

“Després de dies dolents ara pens: Per què APROP no podria tornar encara amb més força?”

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad