“Si una picor intensa no ens deixa dormir, hem de sospitar de la sarna”

Fa un poc més d’un any que els casos de sarna van en augment a l’Hospital de Manacor. La principal hipòtesi és que la situació de confinament ha propiciat majors contactes entre els convivents i, per tant, han pujat les probabilitats de contagi. En aquests moments el centre hospitalari comarcal està atenent entre 10 i 13 casos setmanals (una mitjana mensual d’entre 40 i 50 persones), unes xifres altes per una malaltia que pensàvem gairebé erradicada.

En parlam amb el cap de Servei de Dermatologia, Vicenç Rocamora, i la doctora adjunta Aina Vila, que des de fa mesos estan estudiant de prop la situació.

 

Ens poden explicar qué és la sarna?

La sarna és la infestació de la pell per un paràsit humà obligat. Són les femelles les responsables de dipositar els ous, entre 15 i 20, que eclosionen en uns 3-4 dies, de manera que el cicle vital complet de l’àcar té una durada d’uns 30-60 dies.

Per què la gent pensa que està extingida?

La patologia s’atribueix a l’àcar ja des del s. XVIII, tot i que el paràsit en qüestió es va identificar al s. XVII. Qui cregui que és una malaltia pràcticament erradicada es sorprendrà en saber que cada any s’infecten més de 300 milions de persones a tot el món.

El focus principals són els animals de companyia, cans i moixos?

No, el focus principal són les persones. La sarna es transmet per contacte directe persona a persona, i augmenten les probabilitats com més íntim o continuat sigui. També és possible el contagi per roba, llençols, tovalloles, etc. tot i que cal tenir en compte que l’àcar és incapaç de sobreviure més de 3-4 dies fora de la pell humana. Hi ha una subespècie, el Sarcoptes scabiei var. Canis, responsable de la sarna canina, però que és incapaç de reproduir-se en la pell humana, de manera que produiria en tot cas un quadre autolimitat.

Cal tenir en compte que l’àcar és incapaç de sobreviure més de 3-4 dies fora de la pell humana

Cóm es pot evitar el contagi?

Si el contagi és per contacte directe íntim amb les persones, es pot prevenir evitant el contacte amb aquelles que estiguin diagnosticades i fent el tractament correcte.

Quina incidència està tenint a l’Hospital de Manacor en aquests moments?

En els darrers dos anys, especialment en aquest últim, s’ha vist un augment de la incidència dels casos de sarna a la nostra zona, i, en general, en tota la comunitat. Una hipòtesi és que la situació de confinament a causa de la pandèmia, hagi propiciat majors contactes entre els convivents i per tant, major probabilitats de contagi. A més, també complica la situació el fet que el tractament sigui difícil de realitzar, sumat a que pot resultar difícil convèncer als familiars o contactes estrets assimptomàtics per fer-lo. De totes maneres, ja que no es notifiquen tots els casos, no podem conèixer la incidència exacta; però sí que podem afirmar que la prevalença és alta, amb casos pràcticament diaris a la nostra consulta i en atenció primària.

Es fàcil el tractament?

El tractament és senzill i complicat alhora. En general, la permetrina tòpica en crema al 5% és el tractament de primera línia, en dues ocasions separades entre 1-2 setmanes, tant en adults, com en nins de més de dos mesos d’edat, amb unes taxes de curació del 98%. En ocasions es complementa el tractament amb ivermectina oral, però sempre acompanyada de la permetrina tòpica. També hi ha altres tractaments disponibles, però aquests són els més habituals. És molt important explicar als pacients que el tractament són només dues aplicacions de la crema, separades com hem dit per 7-14 dies. No cal repetir aplicacions un cop i un altre, o fer pautes de tres dies consecutius.

Quins són els símptomes?

Pel que fa a la simptomatologia, es pot resumir en una picor intensa sobretot de predomini nocturn, que moltes vegades impedeix agafar la son, és una pregunta que ens ha d’alertar sempre i fer sospitar sarna. Els símptomes solen aparèixer entre 3 i 6 setmanes després del contagi. A nivell cutani, és característica una erupció máculo-papular eritematosa, amb excoriacions i signes de rascat i els denominats ‘solcs acarins’, sobretot en palmells i plantes, que podem visualitzar amb l’ajuda del dermatoscopi.

Tot el que es pugui s’ha de ficar dins la rentadora a 60ºC i a l’assecadora

I què s’ha de fer amb la roba?

És cert que també cal realitzar tractament de la roba, llençols, mantes, sofàs, catifes… tot el que pugui ficar-se dins la rentadora a 60ºC i assecadora. En mobles, sofàs i similars els direm que hi posin insecticida, i la resta de roba que no pugui rentar-se la ficarem en bosses de plàstic durant una setmana. Aquestes mesures són tan o més importants que fer el tractament mèdic, i sempre s’ha d’explicar bé als pacients.

A qui afecta més?

En realitat no podem dir que hi hagi un ‘tipus’ de persona a qui afecti més, tots som susceptibles de contagiar-nos: nins, adults i gent gran. Sí que és cert que pot haver-hi major predisposició en aquelles condicions que propiciïn la concentració d’un major nombre de persones o familiars, o on hi hagi un major contacte estret, com les residències i els col·legis. Un exemple són les situacions amb pares separats, ja que implica el tractament de fins a quatre famílies si hi ha parelles implicades.

Les situacions amb pares separats impliquen el tractament de fins a quatre famílies si hi ha parelles implicades

També la pateixen els nins petits?

Sí, qualsevol persona que hagi estat en contacte directe amb un infectat pot contagiar-se d’aquesta malaltia; per tant, els nadons i els nens resulten igualment infectats. A més, els nins petits, normalment tenen major probabilitat de contagi, ja que el paràsit penetra millor a la seva pell, motiu pel qual solen presentar lesiones a palmells i plantes dels peus.

Cóm es pot prevenir?

Com he comentat, la principal forma de prevenir-la es evitar el contacte amb persones infectades i fer el tractament correcte.

Manacor registra un augment de casos de sarna des del confinament

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad