39 Escalons: La gran resistència del cinema manacorí

El Cinema Club, hereu del Col·lectiu Recerca de 1992, ja és el gran referent mallorquí dins el seu àmbit. Per a finals de juny ja preparen la projecció de ‘El maquinista de la General’ amb piano en directe

 

El Cine Club Recerca va néixer el 1992 com a part del Col·lectiu Recerca, un dels grups culturals més actius de Manacor durant la darrera década del segle passat. Aquest va ser el germen de l’actual Cinema Club 39 Escalons, que s’ha convertit ja en l’únic de les seves característiques que queda a Mallorca.

“En aquells primers temps no es projectava cinema en versió original a Manacor”, explica Toni Mas, un dels protagonistas de les dues històries. El que va fer que s’arribés a un acord amb el Cine Goya per projectar-ne cada dijous vespre. De manera paral·lela naixia Recerca Editorial, que durant uns anys va editar llibres de poesia i novel·la d’autors independents o el ‘fanzine’ Papers de Recerca. Una activitat cinèfila que també va traspassar els límits locals fins el Teatre d’Artà o l’Auditori de Felanitx.

Però tornant a l’actualitat de 39 Escalons (nom agafat de la gran pel·lícula d’Alfred Hitchcock), Mas ho té clar: “Ara més que mai el cine i les pel·lícules són necessàries; projectar-les en les condicions adients. S’ha de lluitar pel cinema com a experiència. Pens que encara res es pot comparar amb una pantalla grossa, encara que les noves tecnologies han fet que de cada cop n’hi hagi menys”.

El Cinema Club 39 Escalons és una associació sense ànim de lucre. Un ‘animal’ resilent que resisteix: “Crec que hi ha encara el Cineclub Universitari a Palma (sense activitat des de l’inici de la pandèmia), i fins fa poc n’hi havia un altre a Sa Pobla”, recorda.

Però cap de tan actiu com el manacorí, que està integrat dins la Federació Catalana de Cineclubs (que en reuneix més de 50 i que aquest passat 2020 els hi va entregar el seu guardó per la seva activitat durant 2019) i que, amb un equip d’entre 6 i 7 persones, organitza periòdicament projeccions a l’auditori del conservatori de música o al Teatre Municipal amb col·loqui inclòs, normalment amb el propi director del film. També cada any, desplega un curs de guió amb professionals convidats, a la Institució Mossèn Alcover.

Encara que Mas reconeix que sense la col·laboració implícita de l’ajuntament de Manacor “no podríem fer el que feim”. I ho acompanya d’una reflexió: “avui dia, cal trobar la fórmula per dur gent a les pel·lícules, donar-lis un complement. S’ha convertit en una idea romántica, és així… Alguns dels documentals o pel·lícules que hem duit i que pensàvem que funcionarien més, no ho han fet… i al revés. La qüestió del públic continua essent un misteri. A una projecció infantil en ‘stop-motion’ vam venir més de 200 persones!”.

El col·lectiu, en general, es mostra “molt content” amb la tasca i amb les perspectives culturals a mitjan termini “quan tot estigui ja més normalitzat”. I és que pel proper 25 de juny volen projectar el clàssic ‘El maquinista de la General’ de Buster Keaton, acompanyat de la música en directe del pianista de la Filmoteca de Catalunya, Josep Maria Baldomà; sense cap dubte una experiencia única.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad