Les excavacions de Son Coletes continuaran a finals d’any

Avui migdia desenes de persones han anat al cementiri per assistir al tradicional acte d’homenatge i record als republicans morts per la repressió franquista

 

La segona fase d’excavacions al cementiri de Son Coletes de Manacor començarà a finals d’enguany. Així ho ha confirmat aquest diumenge el batle, Miquel Oliver, durant l’acte anual als republicans represaliats durant el franquisme. Aquesta seria (sense comptar els tastos inicials dutes a terme a l’octubre de 2018) la segona campanya d’excavacions del cementiri públic a la recerca de restes.

Integrat ja que en la tercera fase de el Pla de Fosses de Govern, està previst pel tercer trimestre, a punt d’acabar 2021. Els treballs en aquesta ocasió se centrarien en acabar d’excavar de forma radial a partir de la creu de 1922 trobada aquest estiu i que documentalment marca el centre dels antics enterraments. En una zona que es troba a l’esquerra segons s’entra al cementiri.

 

Després de la suspensió de l’any passat arran del confinament per coronavirus, avui migdia desenes de persones s’han donat cita a Son Coletes, per assistir a la tradicional acte d’homenatge i record als republicans morts per la repressió franquista. La lectura del manifest aquesta vegada ha anat a càrrec de la glossadora Maribel Servera, en una reivindicació versada de la memòria històrica que l’any passat no va ser possible. Aquest any, però, en un símptoma d’un lleuger retorn a la normalitat, el Comitè de Son Coletes ha pogut tornar a organitzar l’acte que sol celebrar-se el primer diumenge després de el 14 d’abril des dels anys vuitanta.

Com ja és tradicional, la xeremies i l’amollada de coloms han marcat l’inici i final de l’acte. El d’aquest any, a més, ha estat una trobada especial, atès que és la primera després de l’obertura de les fosses a Son Coletes i de la troballa de restes pertanyents a persones represaliades el 1936. En concret, ja s’han identificat les restes d’Antoni Alomar, rellotger de Llubí instal·lat a Manacor, i també de Francesca Llull Font i de Francesca Sales Llull, mare i filla. Es dóna la circumstància que també la dona d’Antoni Alomar i el marit de Francesca Llull van ser assassinats. A part, es van trobar les restes de sis milicians arribats a Manacor amb les tropes del capità Bayo.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad