El Comité de Majorica desacredita la feina de l’Administrador Concursal

L’informe del Comité d’Empresa de Manacor també ignora l’opinió dels treballadors de Barcelona i de la resta de la Península

 

L’informe jurídic presentat al Jutjat de lo Mercantil número 1 de Palma aquest passat 6 d’abril en nom del Comité d’Empresa de Majorica (dins el periode obert de 15 dies d’al·legacions), desacredita i qüestiona la feina feta durant els darrers mesos per l’Administrador Concursal, Fernando Martínez Sanz, pel procés de venda de la perlera, dient que ha “romput l’equilibri” i ha primat de manera simplista les condicions econòmiques de les ofertes en contra del manteniment dels llocs de feina. Critica a més que Martínez hagi “apostat de forma clara per un dels ofertants, el qual té la pitjor oferta de treball” i no hagi valorat la “solvència real” dels projectes.

En el mateix informe, i mitjançant una fórmula creada per a l’ocasió, el Comité acaba per rebaixar l’empresa guanyadora (la francesa Majolaperla SL) de la primera a la tercera posició i posant per davant a la felanitxera Nova Mallorca Inversions SL., tot i aportar a la seva oferta una liquiditat de 600.000 euros enfront els 6 milions d’euros de Majolaperla, i d’enviar a empleats acomiadats al Fons de Garantia Salarial (Fogasa) per cobrar una indemnització.

A l’escrit, de 35 pàgines i signat pels membres del Comité d’Empresa, es denuncia que no hi ha hagut “negociació prèvia o simultània amb els treballadors abans de l’adjudicació definitiva” i sol·licita al jutge un “plaç raonable” per tornar a negociar les condicions laborals i dels treballadors que hagin de ser despatxats. Diuen també que “aquesta licitació va nèixer viciada des de la seva gènesi” i que “L’Administrador Concursal ha pretès simplificar massa un treball complexe” que podria tenir “efectes dramàtics en l’esfera laboral, que entenem que han de ser subsanats”.

La resta de treballadors “no són interlocutors vàlids”

Aquesta voluntat de diàleg i renegociació demanant un nou plaç i infravalorant la feina de Martínez Sanz, contrasta amb la sol·licitud al mateix jutge del cas, perquè no tengui en compte l’opinió dels 94 empleats de Majorica que formen part del col·lectiu de Retail i Vendes de tendes de diverses localitats de la Península i Canàries, i que també van presentar un escrit al Jutjat de lo Mercantil palmesà el passat 31 de març, en el que expressen la seva “total conformitat a l’informe elaborat per l’Administrador Concursal en favor de l’adjudicació de la Unitat Productiva a la companyia Majolaperla”.

El Comité manacorí, diu que no són uns “interlocutors vàlids”; així com també ignora el document presentat aquest passat 1 d’abril pels empleats del centre de treball de Majorica SAU de Barcelona, en el que demanen un periode de ‘subhastilla’ entre les tres empreses que queden i opten a la compra i que en cas contrari s’adjudiqui “la unitat productiva de Majorica primer a Majolaperla SL, després a Sobior SAS i en tercer lloc a Nova Mallorca Inversiones SL”, el mateix ordre decretat fa unes setmanes per l’Administrador Concursal, i que ara el Comité d’Empresa vol variar.

Treballadors amb prioritat de permanència

De la mateixa manera el Comité, a través de l’al·legació pagada pels sindicats, es queixa que “segons consta a les ofertes presentades, es duen a terme acomiadaments de membres del comité d’empresa”, la qual cosa “causaria greus perjudicis als treballadors”. “Els ofertants haurien de justificar, i no ho han fet, l’afectació dels treballadors amb prioritat de permanència a l’empresa, com són els representants del empleats de Majorica”.

El Consell desconfia de l’oferta guanyadora pel fet de ser francesa

Tots els partits polítics amb representació al Ple del Consell de Mallorca (PSIB-PSOE, Més per Mallorca, Unides Podem, PP, Ciudadanos, El Pi i Vox) van votar aquest divendres una declaració institucional “en defensa dels treballadors i treballadores de Majorica i del manteniment de la seva administració, producció i comercialització en el municipi de Manacor”.

Segons el PSOE, que és qui va defensar la iniciativa “Cal recordar que aquesta empresa ha entrat en concurs de creditors i s’ha obert la possibilitat que sigui venuda a una empresa radicada fora de Mallorca i, per tant, que pugui ser deslocalitzada la seva producció i comercialització. Segons l’informe enviat al jutjat per l’administrador concursal, l’empresa té origen francès i és la que menys llocs de feina garantiria”, diu el socialista Andreu Alcover.

Donen per fet que “aquesta possibilitat incidirà de forma molt negativa en el mercat laboral del poble de Manacor i, de manera indirecta, a la resta de la comarca del Llevant”, i per això demanen al Govern de les Illes Balears “a fer feina conjunta amb l’Ajuntament de Manacor, representants sindicals, i amb els treballadors i treballadores de Majorica amb l’objectiu de cercar una solució a aquesta situació”. És a dir, per influir per tal que l’empresa no sigui Majolaperla SL, la guanyadora de la subhasta a falta de la resolució definitiva del jutge del cas.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad