Es creará un itinerari accessible per visitar el jardí de la Torre dels Enagistes

El Museu d’Història de Manacor, el primer museu de les Illes Balears amb un Pla d’Accessibilitat aprovat

El Museu d’Història de Manacor s’ha convertit en el primer museu de les Illes Balears en tenir un Pla d’Accessibilitat. Aquesta eina, elaborada per la pròpia directora del Museu, Magdalena Salas, i la conservadora María José Rivas, va iniciar-se l’any 2017 i va ser aprovada pel ple municipal del 9 de març passat amb el vot favorable de tots els grups polítics municipals.

Durant els darrers 15 anys el Museu d’Història de Manacor ja ha tengut iniciatives en accessibilitat per oferir un museu obert a tothom. Exemple d’això són els programes de voluntariat en les excavacions i en l’obertura del molí d’en Fraret, la implantació de jocs per als infants a la part inferior dels mobles de les sales d’exposició, etcètera. Així mateix, el 2018 es va renovar el web del museu www.museudemanacor.com amb la intenció de convertir-lo en un lloc accessible dins l’espai virtual que comparteixen milions d’internautes i també des de qualsevol dispositiu mòbil.

El Museu també s’ha obert a les xarxes socials per aprofitar les possibilitats que ofereixen; ha iniciat relacions amb col·lectius amb discapacitats com ONCE, Estel de Llevant, FSIB o Aproscom; el personal del Museu ha rebut formació en matèria d’accessibilitat; ha creat protocols d’atenció al públic i ha explorat les noves tecnologies creant una col·lecció virtual d’objectes a Sketchfab.

Així mateix, per fer més fàcil la visita a les persones amb mobilitat reduïda, també s’han adquirit bastons cadira i s’ha avaluat l’accessibilitat dels equipaments del Museu (Torre dels Enagistes i Molí d’en Fraret) i de dos jaciments arqueològics que gestiona (s’Hospitalet Vell i Son Peretó) per part de PREDIF. El Museu vol ser amable i obert a tots els públics.

Lloc de trobada per a qualsevol col·lectiu (investigadors, persones majors, infants, dones embarassades, persones amb discapacitat, associacions de qualsevol tipus i amb necessitats diverses, etcètera). Fins ara s’ha millorat l’accessibilitat de l’edifici de la Torre dels Enagistes, seu principal del Museu amb la il·luminació dels espais expositius, la uniformitat dels paviments, un espai de joc per als infants a cada sala (a una alçada adequada), s’ha adaptat el taulell de la recepció per a persones amb cadira de rodes, s’han instal·lat i posat en marxa sistemes de bucles d’inducció magnètica per a persones amb pròtesis auditives, els banys s’han fet accessibles a tots els públics, entre moltes altres mesures.

Així mateix, també s’han fet intervencions al Molí d’en Fratet i als jaciments arqueològics, amb la instal·lació de panells informatius que contenen accés a vídeos subtitulats i en llenguatge de signes. En aquest sentit, la conservadora i coautora del Pla, María José Rivas, ha assegurat que totes i cadascuna d’aquestes accions tenen per objectiu «com fer el Museu més inclusiu i més accessible». El Pla inclou també una planificació de les accions i intervencions que es preveuen.

Així, per a enguany es preveu, entre d’altres, posar en marxa l’ascensor de l’edifici de la Torre dels Enagistes – amb la col·laboració del Consell de Mallorca-, la creació d’una ruta accessible dins el jardí i la creació de zones de descans durant el recorregut o al pati del Museu. La directora del Museu, Magdalena Salas, ha explicat que del 14 de març al 18 de maig de 2020, les instal·lacions del Museu varen ser inaccessibles per a qualsevol visitant, però no els continguts que genera la institució.

Els canals de comunicació que es varen obrir per mantenir el contacte amb la comunitat més pròxima i acompanyar els visitants virtuals durant els dies de quarentena han esdevingut una eina fonamental per al Museu, que ha trobat en el món digital un nou escenari, no només per reduir la inaccessibilitat física, sinó també per ampliar el seu públic potencial i arribar a persones i col·lectius on fins ara no arribava. Salas també ha destacat que el Pla d’Accessibilitat continua obert al públic mitjançant l’aportació que pot fer arribar qualsevol ciutadà a través de l’adreça electrònica

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad