Hi hagué Jaleo! Anècdotes manacorines de Jens Ipsen (primera part)

Joan Caldentey Brunet

 

Jaleo Piroska fou un cavall prodigiós, una obra mestra de la naturalesa. El cavall perfecte!. D’un físic ostentós, un trot fàcil i un pedigree impol·lut. La seva mort prematura, al 1993, deixà la incògnita d’on hagués pogut arribar (fou el primer cavall nacional que registrà un crono d’1,17) i només una petita mostra de producció com a semental que no decebé. Criat a la finca de Sa Colomina pel casiner murer Miquel Seguí, el seu naixement fou producte de la casualitat. 

La seva mare Annete D’Hyrberg fou importada de Dinamarca al 1982. Era la típica egua escandinava, amb orígens americans i més bé senzilla. Va ser una trotadora que no destacà en excés, si bé arribà a enregistrar una millor velocitat d’1,19 sobre la milla. Retirada de la competició, fou destinada a la reproducció inicialment sense massa èxit. Durant dos intents, en anys consecutius, no aconseguí quedar en estat de gestació. Aleshores, els seus propietaris danesos decidiren donar-li una darrera oportunitat abans de vendre-la . Fou coberta per Surgy Hanover, un dels millors cavalls mascles del moment a n’aquell país, i del qual arribaren nombrosos fills i filles a l’illa entre finals dels 80 i primers 90. 

A principis d’estiu del 1982 el manescal donà una mala notícia als propietaris d’Annette. A la tercera tampoc s’havia aconseguit l’objectiu. Aquest fet, propicià la seva exportació a Mallorca. No obstant això, una vegada a l’illa, el seu ventre començà  a créixer de manera exagerada i una simple revisió veterinària confirmà que estava esperant un producte. La primera diagnosi havia estat errada. 

Gran Premi Manacor 1986Panoràmica del primer pas per meta. Jaleo Piroska en cap seguit de Jivaro i Jabul S.F 

Gran Premi Manacor 1986.A falta d’una volta per l’arribada. Jaleo segueix al cap atacant per l’exterior Jiel Mora. Per darrera Jabul S.F i Joya Bois. 

Arribada Gran Premi Manacor 1986 . Victòria per dos cossos de Jaleo Piroska. Jabul S.F amb Tomeu Estelrich 2n classificat. 

Coneixedors de la notícia, els seus antics propietaris de Jutlàndia intentaren tornar a adquirir-la. Tot i la important oferta econòmica que arribaren a fer Miquel Seguí ‘Manya’, rebutja sistemàticament la proposta. En el món de la cria de trotadors aquests capricis del destí sempre tenen èxit!. 

Amb tot, mesos després nasqué un mascle al que batejaren com a Jaleo Piroska (llinatge que rebien tots els productes nascuts a Sa Colomina al·ludint el nom del bar de Seguí). Debutà en competició als 2 anys,  però sense ser el líder de la generació a  n’aquesta prematura edat. 

 

 

Gran Premi Manacor 1986. Jens Ipen (rebent el trofeu de guanyador), Jaleo Piroska i Joan Parronaalumne avantatjat del mestre danès. 

Explotà als 3 anys i fou venut a la recent formada Quadra Z.K de Can Picafort. Triomfà al Gran Premi Nacional imposant-se amb facilitat. El 25 de maig del 1986 fou inscrit al Gran Premi Manacor amb el danès Jens Ipsen a les regnes. Un entrenador professional jockey que s’havia establert a Mallorca als 70 i del qual en parlarem de manera monogràfica en una altra ocasió. 

 

Jaleo Piroska i el seus propietaris exhibint el trofeu de guanyador del G.P.M 1986. 

Jaleo el dia de la cursa es despertà afectat per un quadre viral, apàtic, desganat i amb febre. Circumstància que només sabien els propietaris i el propi Ipsen. La notícia no transcendí al públic per no deslluir la carrera, ja de per sí amb poca inscripció, seguint la tònica dels Grans Premis Manacor dels 80.  

A les 19:30 del capvespre els 6 participats desfilaren pel pes. Jaleo, enganxat al cabriol Jerald vermell amb el que habitualment el menador danès corria, partia amb el dorsal número 2. Amb el 3 l’alaçana Jauria des Pont, amb el 4 Jívaro amb Joan ‘Prim’ a les regnes, 5 Jabul S.F, 6 Jiel Mora i 7 Joya Bois. Jokus S.F, que havia fet segon al Nacional, causà baixa. 

A la sortida Jens, corrent amb el cavall mermat de facultats, agafà la corda i aplicà una estratègia de controlar la carrera trotant a un ritme lent.. Acabà imposant-se amb claredat, marcant una reducció quilomètrica discreta d’1,27,9, només Jiel Mora li disputà l’arribada i acabà desmuntant-se. El fill de Surgy Hanover, tot i la seva indisposició, no fallà. Aquell 25 de maig del  86, com no podia ser d’altre manera, hi hagué  Jaleo al Municipal! 

Ipsen repetí victòria un any després amb Lina F, al 1990 tornà al seu país natal si bé seguí visitant l’Hipòdrom Manacorí periòdicament. Miquel ‘Manya’, el criador, morí sobtadament setmanes després de la victòria a la clàssica manacorina del protagonista. La Quadra Z.K, propietat del Pedro Sansó i  Tòfol Moranta (Zanzó-Kristòbal) estigué a l’avantguarda del trot balear fins a la seva dissolució al 1995. La contundent victòria de Jaleo aquell diumenge de Primavera del 86 sempre estarà a la memòria dels aficionats manacorins. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad