La nova avinguda des Torrent serà més lenta i tendrà carril bici

Es mantindran els dos sentits de circulació però es prioritzaran les bicicletes. Arbres, bancs i faroles guanyaran protagonisme i ja no hi haurà semàfors

 

L’avinguda des Torrent, una de les principals artèries que creua Manacor, serà finalment reformada abans que acabi la present legislatura (pel mes de maig de 2023), després d’anys de reivindicacions i dècades de degradació. I ho farà amb un projecte que, novament, prioritzarà els vianants i ciclistes per sobre del trànsit rodat i que comptarà amb més d’1,7 milions d’euros de pressupost.

Després de mesos de redacció i detall, el departament d’Urbanisme municipal ha lliurat els plànols tècnics de com serà la nova via perquè, ara, el Consell de Mallorca sigui qui corri amb l’execució i el pagament dels les feines. Així ho ha anunciat avui capvespre tant la regidora local de l’àrea, Núria Hinojosa i el batle de Manacor, Miquel Oliver, com la presidenta de Consell, Catalina Cladera, i el responsable insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano. A més, i un cop inaugurades les obres, la titularitat de l’avinguda serà traspassada de manera definitiva a l’ajuntament de Manacor.

 

Entrant en detall, algunes de les principals novetats seran la unificació de voreres, zones d’aparcament i calçada en un sol nivell, la reducció de velocitat a 20 quilòmetres per hora, l’habilitació d’un carril bici (contemplat en el nou Pla General a punt de la seva aprovació definitiva), la substitució dels arbres actuals per 50 noves unitats, la instal·lació de 30 bancs, 65 punts d’enllumenat públic, el canvi de les canonades d’aigua potable i residual o la col·locació de jardineres centrals a la part més propera a la Torre de ses Puntes.

Encara que també es mantindran els dos sentits de circulació “en ser una important connexió entre l’arribada de vehicles des de Palma amb la plaça Ramon Llull i la Via Portugal”, segons paraules d’Oliver, el Torrent “servirà també per unificar el barri de Fartàritx (tradicionalment una mica aïllat de la resta de la ciutat) amb la nova Zona d’Prioritat per a Residents (ZPR) “, a l’altre costat.

Així mateix i com ha explicat Hinojosa, s’intervindrà sobre uns 8.000 metres quadrats de superfície, amb “tres zones diferenciades per materials: l’asfalt per on circularan els vehicles, un espai empedrat en els laterals pensats com places d’aparcament i unes voreres construïdes de material granític “. Un espai de transició i pacificació on la bicicletes tindran prioritat sobre els cotxes a partir d’ara.

La del Torrent és una de les vies que, malgrat estar inserida dins de l’entramat urbà de la ciutat, encara és competència del Consell de Mallorca i no de l’Ajuntament. Un cas estrany que, a més, ha comportat que tradicionalment ni una ni l’altra institució s’hagin preocupat pel seu manteniment… fins que no ha quedat més remei. I és que ha arribat a un punt en què cada vegada convida menys a caminar o a voler establir una botiga o un domicili en els seus 450 metres lineals.

Sense semàfors i amb més passos per a vianants

El rentat de cara de l’avinguda des Torrent es ‘carregarà’ els semàfors que fins ara funcionaven, dos dels quals ja només servien com a avís perquè els conductors estiguessin atents als passos de vianants, que ara augmentaran també entre els carrers laterals . Una actuació que anirà acompanyada de nou mobiliari públic com ara bancs o papereres.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad