‘Enero’, un retrat íntim sobre la vellesa, dijous que ve al teatre

El Cinemaclub 39 Escalons, Dones de Llevant i Ajuntament organitzen la projecció de la pel·lícula de Ione Atenea i el posterior col·loqui

 

El Cinemaclub 39 Escalons torna a la càrrega visual i aquest proper dijous 25 de març, a les 18.30 h. al Teatre de Manacor, projectarà l’estrena a Mallorca de ‘Enero’, una pel·lícula de Ione Atenea (Espanya, 2019, 69 minuts), que comptarà a més amb la presentació i el col·loqui de la pròpia directora i la conducció d’Alícia Olivares. Venda d’entrades a teatredemanacor.cat i a la taquilla del Teatre a partir de dia 18. Aportació: 3 €

‘Enero’ és un retrat íntim de la vellesa a través de les històries de dues dones prou majors com per haver sobreviscut a les pròpies vides. María Jesús i Manuela són les padrines de la cineasta. Amb elles compartim tasques diàries i ritus quotidians. Mentre la càmera dona compte dels gestos i la materialitat dels seus cossos envellits, la veu rere la càmera de la directora els pregunta sobre el fora de camp de les seves històries, ocult sota mirades, omissions i silencis que es perden en el record. 

El foc, la mar i la terra són els elements que acullen les pors, els desitjos, la memòria i el dol de les protagonistes. Enero captura la complexa temporalitat de qui ara és aquí emperò va viure un altre temps, la vivència distanciada d’un present tan marcat per la fortalesa que atorga allò viscut com per l’ombra del propi final. Una sentida i bella carta d’amor al món de les padrines que acaba, com totes les cartes importants, consumida pel foc.


ENERO (trailer) from hiruki filmak on Vimeo.

Ione Atenea (Pamplona, 1985). Llicenciada en Belles Arts per la Universitat del País Basc (2008), completa la formació amb el Màster en Fotografia: Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València (2014) i el Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra (2017), on té l’oportunitat de treballar amb Victor Kossakovsky.

Com a fotògrafa, ha realitzat exposicions individuals a Martadero (Bolívia), a la Ciudadela (Pamplona), al Espacio 55 (València) o al festival Emergentes BFOTO (Osca), entre altres. Ha participat en exposicions col·lectives a Scan Photobooks (Tarragona), a la galeria Cámara Oscura (Madrid), al Centro Huarte de Arte Contemporáneo, al Círculo de Bellas Artes (Madrid) o al TEA (Tenerife). El 2016 guanya el primer premi Joves Artistes de Navarra en la modalitat d’Audiovisuals pel seu treball “24/07”, un projecte fotogràfic i també cinematogràfic sobre l’avanç de la malaltia d’alzheimer patida pel seu padrí Pedro, publicat aquest mateix any en forma de llibre per l’editorial Alkibla.

‘Enero’ és el seu primer llargmetratge. Nominat als Premis Feroz 2020 com a Millor Documental, ha estat seleccionat per un bon grapat de festivals com el Festival Internacional de Cine de Gijón (2019), on va rebre el Premi a la Millor Òpera Prima Europea, el Festival Internacional Novos Cinemas de Pontevedra (2019), L’Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona (2020), el Punto de Vista Festival Internacional de Cine Documental de Navarra (2020) o al Alcances Festival de Cine Documental de Cadis (2020).

Organitza: Departament d’Igualtat de l’Ajuntament de Manacor, Cinemaclub 39 escalons, Dones de Llevant i Departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor. Amb el suport del Teatre de Manacor.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad