Mare i filla i el rellotger del Convent, primeres víctimes de Son Coletes identificades

Les anàlisis d’ADN realitzades a les restes així ho confirmen

 

Les anàlisis d’ADN de les restes humanes exhumades al cementeri de Son Coletes aquest estiu passat, han revelat la identitat de tres de les víctimes recuperades durant les tasques dutes a terme per l’empresa ATICS els mesos de juliol i agost de 2020, dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears. Es tracta d’Antoni Alomar Mas, rellotger natural de Llubí, que vivia a Manacor i va desaparèixer l’agost de 1936; i de Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, desaparegudes també per aquelles dates i tancades a la presó de Manacor.

Aquestes tres primeres víctimes identificades es varen localitzar a la mateixa síquia, la número 1. Les dues dones estaven cobertes de calç, una sobre l’altra, orientades a la inversa de la resta de víctimes i una d’elles, la més jove, duia sabates de taló. Just al damunt d’aquestes restes, hi havia unes altres sabates masculines de mitja canya, les d’Antoni Alomar.

Aquesta disposició dels tres cossos indica que primer varen ser dipositades a la fossa les dues dones i posteriorment Antoni Alomar. Es tracta d’una evidència arqueològica que obre nous interrogants per als investigadors entorn de l’assassinat d’aquestes víctimes, especialment pel que fa a les dates en què es varen produir els fets.

El procés d’identificació

L’estudi antropològic, que es va dur a terme just acabada la feina de camp, entre agost i setembre de 2020, va permetre estudiar en detall les característiques físiques de cada una de les restes trobades.

En el cas de les dues dones, l’estudi va determinar que les restes corresponien a una dona d’entre 40 i 55 anys, d’1,50 metres d’alçada, i l’altra era una dona més jove, d’entre 25 i 35 anys, d’1,53 metres d’alçada. La dona més jove presentava, com a mínim, una lesió peri mortem produïda per un projectil d’arma curta, de 9 mil·límetres. L’altra dona, de més edat, presentava un orifici d’entrada, provocat també per un projectil d’arma curta, així com altres lesions peri mortem. En el cas d’Antoni Alomar, l’estudi antropològic de les restes indicava la pertinença a un home d’entre 35 i 44 anys, d’ 1,75 metres d’alçada, de constitució gran i robusta.

Amb aquestes dades a la mà, l’equip d’ATICS activava a mitjan setembre el Protocol d’ADN per a la recollida de documentació, la realització d’entrevistes i la presa de mostres d’ADN a familiars d’una seixantena de víctimes de la repressió franquista, que podrien estar enterrades a la fossa de Son Coletes.

La presa de mostres d’ADN d’aquests familiars, juntament amb les mostres d’ADN de les restes òssies, s’han estat analitzant aquests darrers mesos en el laboratori d’ADN antic de la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). S’han comparat diferents marcadors genètics de totes dues mostres —les obtingudes de les restes òssies i les facilitades pels familiars— i s’ha aconseguit un grau altíssim de concordança, tant en el cas d’Antoni Alomar Mas, com en la confirmació de la relació mare i filla amb els familiars de Francesca Llull Font i Francesca Salas Llull.

Aquestes tres identificacions són les primeres que s’aconsegueixen fruit de les tasques d’excavació i exhumació dutes a terme per l’equip d’arqueòlegs i antropòlegs d’ATICS al cementeri de Son Coletes, dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears, impulsat per la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica. En la primera intervenció en el cementeri de Son Coletes, desenvolupada entre el 14 de juliol i el 14 d’agost de 2020, es varen localitzar les restes de divuit víctimes de la Guerra Civil a partir de l’excavació de tres síquies i dos agrupaments d’ossos, ubicades a l’oest de la creu de l’antic cementeri.

Fins avui, a les Illes Balears s’han identificat 28 víctimes de la repressió franquista, gràcies a les anàlisis d’ADN i a la realització d’estudis antropològics, tres d’aquestes són dones.

Antoni Alomar Mas

Originari de Llubí, era rellotger i vivia a Manacor. Tenia quaranta-dos anys, esposa i dues filles, que llavors tenien vuit i onze anys. Desaparegué la segona quinzena d’agost de 1936, juntament amb la seva muller, Margalida Jaume.

Francesca Llull Font i Francesca Salas Llull

Francesca Llull Font era nascuda a Manacor el 1885, casada, amb una filla i un fill. El seu marit, Llorenç Salas Domenge, fou assassinat el 17 d’agost de 1936. Dos dies després foren detingudes Francesca i la seva filla, Francesca Salas Llull —nascuda el 1911— i tancades a la presó de Manacor. Foren assassinades al cementeri de Son Coletes. Des del passat 27 de febrer, el seu nom és recordat en el carrer Sales de Manacor amb dues llambordes d’acer del projecte Pedres de la Memòria —Remembrance Stones—, impulsat per la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica dins el projecte internacional de la Fundació Stolpersteine.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad