Cal controlar la neteja urbana per GPS en temps real?

L’Ajuntament vol que la concessionària li entregui un programa on es puguin comparar les rutes teòriques amb les realitzades de forma efectiva

 

La regidoria de Medi Ambient ha reclamat a l’empresa de neteja urbana i recollida de fems que s’incrementi la geolocalització (cada treballador va associat a un xip), qüestió que ja s’està duent a terme encara que no en temps real. “Ja estam controlant les passades per carrers per GPS, però encara falta que l’empresa posi en marxa el programa per comparar la ruta teòrica amb la ruta realitzada”, el que si no es cumpleix prest podria suposar un altre motiu de sanció “, explica el responsable municipal, Sebastià Llodrà.

Penalitzacions i sancions

En només un any i mig l’ajuntament de Manacor ja ha hagut de penalitzar o sancionar l’empresa concessionària de la neteja urbana i recollida de residus amb més de 92.000 euros. Aquests expedients sancionadors i reduccions en els 200.000 euros mensuals que cobra l’empresa concessionària pel servei provenen tant de l’incompliment de certs paràmetres, com del major control que des de 2019 du a terme la delegació local de Medi Ambient un cop signat el nou acord entre el consistori i Limpiezas Urbanas de Mallorca SA / Formento de Construcciones i Contratas (LUMSA / FCC).

Així, des de juliol de 2019 fins a aquest passat mes de febrer les penalitzacions en les factures han anat fluctuant entre els 7.000 i els 2.000 euros mensuals, el que ha sumat un total de 71.000 euros que la concessionària ha deixat de cobrar, sobretot per no complir amb els paràmetres de neteja estipulats per l’Ajuntament, que cada mes tria aleatòriament una sèrie de carrers del municipi per comprovar si les freqüències de pas i la consegüent pulcritud (mesura mitjançant una fórmula de brutícia per metre quadrat) són les òptimes.

A això cal sumar-li, com dèiem, les sancions directes durant aquest mateix període, com els 3.000 euros per no implementar el pla de comunicació previst en el plec de condicions, una altra de la mateixa quantitat per incomplir amb les freqüències o una tercera de 15.000 euros per no modernitzar i lliurar nous vehicles a temps. L’empresa tenia sis mesos (des d’abril de 2019 quan va renovar a l’alça el seu contracte) per incorporar tota la maquinària, presentar les campanyes com la recollida porta a porta, informar, incorporar la tecnologia i personal nou, adequar els equipaments i retirar el material vell . De l’1 d’abril a l’1 de maig havia de presentar les campanyes de sensibilització, informar sobre tots els equips que calia incorporar, informació sobre reciclatge, voluminosos, poda domèstica, pla de comerços, parc verd, deixalleria mòbil i el personal. Bona part d’això no es va complir.

“No es pot negar que Manacor està molt més net que fa uns anys”, va explicar el regidor mediambiental Sebastià Llodrà en el ple de dilluns, “tot i que és cert que queda també molta feina pedagògica per fer tant amb l’empresa com amb la ciutadania, que s’ha d’implicar igualment en la neteja. Per la nostra part som gairebé obsessius amb el control inclús d’herbes, que abans eren tan comuns “, va respondre Llodrà a la portaveu de Partit Popular, Maria Antònia Sansó, que va recriminar, a través d’una moció, fa falta de contenidors per matèria orgànica, de la neteja per aigua a pressió en determinades zones o les fuites en determinats camions de recollida. “Amb el que cobra l’empresa anualment del nou contracte és normal que el municipi estigui més net, però precisament per això considerem que no n’hi ha prou”.

Actualment el contracte signat per quatre anys entre LUMSA / FCC i l’ajuntament de Manacor va fer que augmentés el pagament anual a l’empresa (a canvi d’unes millors condicions i l’ampliació de serveis) de 2,5 a 4,5 milions d’euros.

“Sabem que hi continua havent certs espais que estan bruts, sobretot a la perifèria i els caps de setmana, a més d’incompliments reincidents en el porta a porta per part de determinats ciutadans. Són actes incívics que cal anar corregint … però el que no podem és posar a un policia a cada contenidor on s’abandonen voluminosos, per exemple “, va dir Llodrà, qui també posa el focus en la responsabilitat veïnal:” això no s’arregla amb més doblers, sinó amb conscienciació “.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad