Miquel Vanrell: “No veig perquè Majorica hagi de tenir data de caducitat”

Miquel Vanrell Massanet (Manacor, 1968), és representant del Comitè de Treballadors de Perlas Majorica.

Per què durant les últimes dècades hi ha la sensació que Majorica sempre està ficada en problemes?

No crec que sigui així. Evidentment hi va haver una crisi profunda l’any 2004 que va portar a una reestructuració, però que a mitjan termini va estabilitzar l’empresa. A partir d’aquells moments Majorica va començar a anar bé i amb perspectives de futur. Fins fa serie d’anys quan decisions preses des de la direcció i que pensam que han estat errònies, han desembocat en aquest procés de venda. A més que crec que hi ha hagut una manca de capacitat per entrar de ple en el negoci on-line, per exemple.

La pandèmia ha estat només la gota que ha fet vessar el tassó ?; és a dir, ¿Majorica ja venia ‘tocada’ econòmicament parlant i aquests mesos només han estat l’estocada final?

És cert que abans de la pandèmia covid la situació ja era molt delicada i el desenvolupament dels esdeveniments no era gens esperançador, però tampoc penso que sense coronavirus haguéssim arribat a una suspensió de pagaments com s’insinuava…

Pensam que certes decisions errònies de la direcció de l’empresa ens han duit fins aquí

Sap quant ha facturat Majorica el 2020 respecte a l’any anterior?

S’ha passat d’aproximadament 20 milions d’euros de facturació a només 5.

És viable una fàbrica com la de Perles Majorica a Manacor, o seria més barat dur-se’n la producció íntegrament a Àsia?

És evident que segueix sent totalment viable.

Per què?

Durant els últims anys crec que hi ha hagut una bona direcció a nivell local, a través de subcontractes molt eficaços que han fet que els preus fossin competitius, amb excedents de treball que han aconseguit que el cost per hora baixés a nivells de fa anys, i a poder ser més eficients que productes que venien fets d’Àsia.

¿Idò com explica que s’hagi arribat a una situació econòmica tan precària com per haver de vendre l’empresa?

Per diversos factors. Seguint amb el que li deia de la producció, un elevat tant per cent d’aquests productes fets al sud-est asiàtic, i que arribaven aquí per ser rematats o complir amb el filtre de qualitat, acabaven passant per intermediaris dictats per la propietat que encarien el producte.

M’està dient que la mateixa propietat de Majorica (en mans fins ara de l’francès establert a Hong Kong, Yann Sandt) es quedava amb part del benefici pel camí?

El que li dic és que la propietat és una part d’aquests possibles moviments erronis que li comentava

¿Tota la perla se segueix fabricant íntegrament a Manacor o ja no?

Sí. És a dir el recobriment final, que és el que li dóna la qualitat i aconsegueix que l’aspecte i el pes específic de la perla artificial siguin pràcticament idèntics als de la natural, es dóna aquí al 100%.

La qualitat del producte acabat és pitjor avui que fa 20 o 30 anys?

Són percepcions. Alguns treballadors li diran que sí i altres que de cap manera. Si em demana a mi, considero que sempre s’ha treballat molt i bé per aconseguir el nivell òptim… així que crec que no és pitjor ara que abans.

No crec que la qualitat sigui pitjor avui que fa 30 anys

Aquesta vegada no hi ha hagut protestes per part dels treballadors ni manifestacions a la ciutat com en anteriors crisis… Per què?

En bona part a causa de la situació de pandèmia, que entre altres moltes coses ha complicat la convocatòria d’assemblees de treballadors. A més no hem pogut organitzar-nos de la manera més eficient en no estar treballant i mantenint un contacte diari. Això afecta l’ànim… també li dic que crec que hagués estat necessari i que ens hem equivocat en aquest sentit.

És millor que Majorica quedi en mans mallorquines o això ja no té molta importància?

No sé què dir-li. Crec que més que d’on siguin els possibles compradors, l’important és que es conservin els llocs de treball tal com estan, la localització i un futur de continuïtat per a l’empresa.

Crec que ens hem equivocat en no protestar més aquesta vegada

Després d’un any sense producció, pensa que la marca s’ha devaluat dins el sector?

No, perquè la crisi ha estat global i tothom l’ha patida en major o menor mesura. Miri, durant aquests últims dies ens hem adonat que, dins de tot el dolent, l’interès suscitat entre els ofertants ha estat gran i això ens fa pensar que Majorica seguirà d’una manera o altra, i que seguirà a Manacor. Les empreses han hagut de realitzar estudis de mercat, i amb els resultats a la mà pensen que és una bona oferta de negoci. Així que no veig perquè hagi de tenir data de caducitat.

Després de tot, segueix creient que Majorica és una empresa local?

Sí, Majorica és manacorina

Una vegada que l’administrador concursal i el jutge decideixin entre les ofertes de compra finalistes, el comitè de treballadors tindrà alguna influència, veu o vot?

A hores d’ara queda tota aquesta setmana perquè l’administrador concursal decideixi. Nosaltres hem demanat veure l’acta notarial sobre les ofertes presentades per valorar les condicions, però no se’ns ha permès fins que hi hagi una resolució. Fins i tot, si les ofertes queden molt igualades és possible després entrar en un petit procés de subhasta… és complicat opinar sobre una qüestió i unes xifres que no sabem del cert. Esperem poder tenir alguna cosa a dir abans que tot estigui adjudicat… de tota manera li puc assegurar una cosa, i és que no acceptarem que es prioritzin els doblers per damunt dels treballadors i els seus llocs de feina.

 

La fàbrica està tancada?

No, de fet va tancar el 14 de març per la declaració de l’estat d’alarma, però després es va activar el servei d’expedició a botigues, el servei de garantia i arranjaments, estan obertes les oficines d’exportació, compres, proveïdors, el servei post venda etc. No s’ha tancat al 100%. Tots els treballadors estan en ERTO, però alguns (93 de 223) segueixen aquí o a botigues, en jornades d’entre el 30 i el 50% i cobrant, per tant, part del seu salari de Majorica.

No acceptarem que es prioritzin els doblers per damunt dels treballadors i els seus llocs de feina

Hi havia algun mercat en expansió per Majorica que hagi quedat tallat per aquesta nova crisi?

Sobretot el Xinès, on començàvem a entrar i a vendre amb força a través, entre altres coses, de la contractació d’una important influencer nacional.

Què passarà amb la col·lecció especial per celebrar el 130 aniversari de Majorica que s’estava preparant?

És una bona pregunta. Es va començar a dissenyar amb molta il·lusió i ganes, però sincerament no sé si arribarà a llançar-se, ja que havia de coincidir amb el 2020.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad