Monogràfic sobre les exhumacions d’aquest estiu a Son Coletes

Vuit conferencies a partir del 15 de març amb la vista posada en la segona campanya que començarà enguany

 

La passada campanya d’obertura de la fossa comuna de cementiri de Son Coletes de Manacor, que va acabar aquest estiu amb l’exhumació de divuit víctimes de la repressió franquista, i de la qual molt aviat es coneixeran noves dades sobre la identitat d’alguns dels cossos trobats, tindrà la seva continuació tant dins com fora del cementiri. Dins amb la nova intervenció sobre el terreny, afavorida pel Govern i prevista per a setembre o octubre d’aquest 2021, i fora a través d’un interessant cicle de conferències coordinades per l’investigador Antoni Tugores, en què es analitzaran des de diferents punts de vista, antecedents i conseqüències d’una acció tan necessària històricament com pedagògica des d’un punt de vista social o patrimonial.

‘Obrir per tancar’, títol d’aquest monogràfic afavorit per l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, comptarà amb vuit conferències entre el proper 15 de març i l’11 de maig al Teatre Municipal, en què es comptarà amb importants experts en la matèria i que començarà amb la dissertació de Cesc Busquets, arqueòleg i coordinador de la passada campanya de Son Coletes, que tractarà de detallar de manera didàctica els detalls de l’excavació a la qual ja van acudir a l’agost un total de 350 visitants en diferents torns “la qual cosa ens va alegrar molt tenint en compte a més que estàvem en temps difícils de Covid”, assenyala el regidor Sebastià Llodrà, també representant de la FELIB dins de la comissió de Memòria Històrica

“Són lliçons de la història que cal aprofitar”, explica Tugores, gran estudiós dels dies i anys posteriors al cop d’estat Nacional i la repressió patida sobretot després de l’desembarcament de l’Capità Bayo a la zona est de l’illa a l’agost de 1936 per intentar defensar i reconquistar l’illa pel bàndol republicà. “Hi haurà també una interessant conferència de Ramon Fiol sobre els refugis subterranis de la ciutat i com funcionaven, encara que avui dia molts ja no estan en bones condicions”.

Per la seva banda, la directora de l’Escola, Margalida Rosselló, indica que el tot el contingut de l’monogràfic serà editat dins de la col·lecció pròpia de l’patronat de l’escola tant virtualment com en una edició en paper. Les entrades de les conferències (que també podran ser seguides en directe per Youtube) es podran recollir al teatre el mateix dia de la conferència entre les 18,15 i les 18,45 h, de manera que no cal fer reserva prèvia.

Segona fase

Aquesta seria (sense comptar les cates inicials dutes a terme a l’octubre de 2018) la segona campanya d’excavacions que es duria a terme al cementiri públic, tot i que integrat en la tercera fase de el Pla de Fosses de Govern, calendaritzat per al tercer trimestre d’aquest mateix any, i en el qual Manacor estaria inclòs entre els primers treballs a emprendre, entre setembre i octubre, apunta Tugores. Els treballs en aquesta ocasió es centrarien en acabar d’excavar de forma radial a partir de la creu de 1922 trobada aquest estiu i que documentalment marca el centre dels antics enterraments.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad