El centre quedarà restringit en 15 dies només per a vianants i vehicles de residents

Manacor posa en marxa la Zona de Prioritat per als Residents. Els vianants tendran prioritat als 67 carrers en què s’implantarà la mesura, a partir de dia 15 de març 

 

Manacor posa en marxa la la Zona de Prioritat per als Residents al centre de Manacor. Es tracta d’una mesura que pacificarà el trànsit a 67 carrers del centre de la ciutat gràcies a la restricció de la circulació als no residents, a partir de dia 15 de març. Aquesta iniciativa promou una mobilitat segura i sostenible per als usuaris de la via pública al centre de Manacor. En aquesta àrea, la prioritat de pas serà dels vianants en primer lloc, i de les bicicletes i vehicles de mobilitat personal en segon lloc. 

La filosofia de la mesura és la d’implantar un model semblant al de moltes ciutats europees que ja han posat en marxa amb èxit la millora de la convivència entre la circulació de vehicles i les persones, amb importants efectes positius sobre l’activitat econòmica, ja que les compres i l’accés a les terrasses resulta molt més senzill i esdevé una experiència molt més agradable. 

Aquesta mesura contempla que els residents al centre puguin circular amb els seus vehicles dins la zona ZPR, a més de tota una sèrie d’excepcions per facilitar el transport necessari a nivell comercial, així com els serveis públics, especialment els sanitaris i el transport de persones majors. 

Així, es pretén augmentar l’espai disponible per a les persones i reduir l’espai dels vehicles; fer el centre de la ciutat més tranquil reduint el renou, la circulació i la velocitat dels vehicles motoritzats; prioritzar la circulació a peu; i reduir la presència de vehicles del centre de la ciutat. 

La fórmula per desenvolupar la Zona de Prioritat Residencial al centre de Manacor és l’Ordenança Reguladora sobre l’ús de les vies ubicades dins una Zona de Prioritat Residencial (BOIB núm. 10 de 23.01.2021), que es va aprovar definitivament el passat mes de gener. 

Les principals característiques de la ZPR són:
1.- El vianant sempre té prioritat a les seves accions.
2.- La velocitat màxima per a tots els vehicles és de 20 quilòmetres per hora. 

3.- Només poden accedir a la ZPR els vehicles dels residents, les persones que tinguin algun garatge a la zona, els serveis públics, vehicles comercials i casos justificats. La ZPR és una àrea social i comercial atractiva i agradable a Manacor, tan per a residents com per a treballadors, comerciants i visitants. 

 

La ZPR del centre de Manacor se senyalitzarà mitjançant senyals verticals i també franges impreses a la calçada dels principal accessos a aquesta àrea. Així mateix, al llarg de 2021 es preveu també la instal·lació de càmeres de vídeovigilància per fer efectiu el control dels vehicles autoritzats. “Es tracta d’una mesura que no necessita de grans obres per poder ser implantada, però que és molt efectiva i una de les més importants del mandat”, ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver, durant la presentació de la mesura. 

Podran accedir a la ZPR del centre de Manacor els residents i les persones que tinguin un garatge privat a aquesta zona, els serveis públics (cossos de seguretat, bombers, ambulàncies, vehicles municipals,…), els propietaris de negocis situats dins la ZPR, els vehicles comercials que realitzin operacions de càrrega i descàrrega, els taxis i serveis públics de viatgers en acte de servei, els vehicles que transporten malalts greus o persones amb mobilitat reduïda des de o fins algun immoble situat a la zona, els vehicles amb permís especial atorgat per l’Ajuntament de Manacor per a realitzar alguna operació esporàdica degudament justificada. 

En tots els casos s’haurà de sol·licitar autorització, mitjançant la plataforma web www.mobilitatmanacor.cat Així, hi haurà quatre tipus d’autoritzacions, que hauran d’exhibir els vehicles: 

– Residencial: es generarà automàticament només introduïnt la matrícula del vehicle al sistema. No caldrà aportar documentació addicional. El distintiu és de color verd. Els residents poden circular i estacionar dins l’àmbit de la ZPR. 

– Garatges: cal aportar documentació que acrediti l’ús o propietat d’un aparcament (contracte d’arrendament, escriptures, o altra documentació). El distintiu també és de color verd. Els vehicles amb aquesta autorització poden circular per dins la ZPR però només poden estacionar dins els garatges que han acreditat. 

– Comercial: per aconseguir l’autorització, que és de color groc, cal aportar documentació (llicència d’obertura, IAE, etc…). Els vehicles amb aquesta autorització poden circular i fer operacions de càrrega i descàrrega dins la ZPR però no hi poden estacionar. 

– Puntual: per obtenir aquesta autorització, pensada per a casos excepcionals, caldrà fer-ho mitjançant la pàgina web. En aquest apartat hi podem trobar els següents supòsits preestablerts: transport de persones amb mobilitat reduïda, accés amb permís policial, accés per obres, accés per operacions de càrrega i descàrrega autoritzades, transport de clients a establiments turístics, accés per a una operació esporàdica degudament justificada,…En aquest cas no caldrà imprimir el document, que serà vàlid per una data concreta. Amb aquest permís només es podrà circular i fer una aturada, però no estacionar dins els límits de la ZPR. 

Un equip d’informadors municipals durà a terme labors informatives a la població des d’aquesta setmana. A més, l’Ajuntament de Manacor també habilitarà un punt fix d’informació per a totes aquelles persones que necessitin suport a l’hora de tramitar les autoritzacions. 

El centre de Manacor té les dimensions, l’entramat urbà i les característiques idònies per potenciar els desplaçaments a peu, en bicicleta o en patinet i permetre així més zones per als vianants. D’aquesta manera aconseguim una mobilitat molt més segura, agradable i atractiva, tant a nivell social com a nivell comercial», ha assegurat el delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Sebastià Llodrà. És important que «pensem abans d’agafar el cotxe», ha afegit, ja que «a Manacor en 10 minuts arribam gairebé a qualsevol punt de la ciutat». 

Dins la ZPR s’han establert alguns vials lliures, en els que no serà necessari disposar d’autorització. Així i tot, sí que hi seran d’aplicació les demés regles, com ara la prioritat per als vianants o la limitació de velocitat. Així mateix, també s’ha establert una zona d’estacionament comercial lliure, al voltant de la Plaça Constitució (de ses Verdures), en què s’establirà un sistema per afavorir la rotació dels vehicles que hi estacionin. 

Baix des Cós passarà a ser d’un sol sentit però s’hi podrà aparcar als dos costats

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad