Com feim que els més joves coneguin la pagesia?

El Museu d’Història de Manacor ha editat dos quaderns que es posen a l’abast de les residències de la tercera edat, centres de dia i centres educatius 

 

El Museu d’Història de Manacor té com objectiu fer accessibles els seus continguts a públics amb capacitats i interessos diversos i és per això que ha elaborat dos quaderns titulats ‘Costums vitals’, adreçats a la gent major i als infants, uns recursos didàctics i lúdics que pretenen acostar la vida de la pagesia i les tradicions del camp a dues generacions diferents, les que han viscut les seves acaballes i les que ja no han conegut la societat rural manacorina. 

El quadern adreçat a la gent major és un quadern que posa a l’abast de la gent major un seguit d’activitats lúdiques per exercitar la memòria, relacionar idees i objectes, completar paraules i, en definitiva, entretenir-se i divertir-se. El tema de fons de totes aquestes activitats és la vida de la pagesia i les tradicions del camp. És un recurs lúdic que té l’objectiu d’entretenir i divertir un segment de la població que, arran de la Covid-19, s’ha trobat desvalguda i en soledat, ja sigui a ca seva o a les residències i centres de dia. 

 

D’esquerra a dreta: Isabel M. Pascual, directora de la residència de Manacor; Magdalena Salas, directora del Museu d’Història de Manacor; Maria Isabel Trobat, treballadora en pràctiques del Museu d’Història de Manacor; Carme Gomila, delegada de Serveis Socials; Mateu Marcé, delegat d’Educació i Cultura.

‘Costums vitals’ té també una versió adreçada al públic infantil, amb la intenció que els centres educatius del municipi el puguin fer servir com a recurs didàctic. “Quan vàrem haver finalitzat la feina, ens adonàrem que el quadern no s’adreça només a la gent gran, sinó que el contingut és interessant per a altres públics, perquè coneguin el nostre passat recent que ha desaparegut”, ha explicat la directora del Museu, Magdalena Salas. “Estam segurs que serà útil per a molts d’escolars i que els permetrà conèixer feines i eines que la majoria ja desconeix. A les escoles els ajudarà a descobrir un món que ja no existeix i a la gent gran els recordarà el seu món i el dels seus pares”, ha afegit. 

‘Costums vitals’ està disponible a la web del Museu d’Història de Manacor per als usuaris de les residències i dels centres de dia, per als escolars, però també per a totes aquelles persones que vulguin treballar els continguts des de ca seva. S’estructura a partir d’una sèrie d’activitats i es pot descarregar sencer o pàgina a pàgina, el que també permet ser treballat de manera independent en format de fitxa solta. 

L’autora dels quaderns i treballadora en pràctiques del Museu, Maria Isabel Trobat, ha destacat el fet que la majoria dels exercicis són cognitius, amb la intenció de reforçar la memòria, però també per a entretenir-se. “Està treballat amb un llenguatge molt planer i sense complicació”, amb l’objectiu d’arribar al màxim de públic possible. 

‘Costums vitals’ ha estat molt ben acollit per la directora de la residència de la 3a edat de Manacor, Isabel Maria Pascual. Així mateix, la delegada de Serveis Socials, Carme Gomila, s’ha compromès a què aquest recurs es treballi als centres de dia del municipi de Manacor. Gomila ha remarcat la importància “que des de l’Ajuntament de Manacor es facin polítiques i iniciatives transversals que permetin acostar la cultura, el patrimoni i la història a tothom, i no només als consumidors habituals”. En aquest sentit, ha qualificat els quadernets d’eina inclusiva i per a tothom. 

Per la seva banda, el delegat d’Educació i Cultura, Mateu Marcé, ha agraït al Museu que dugui a terme iniciatives per “seguir-se acostant a la ciutadania” i ha remarcat la importància que els centres educatius del municipi “puguin tenir al seu abast un material que ens recorda quins són els nostres orígens”. 

Enllaç: https://www.museudemanacor.com/ca/educacio/quaderns-didactics 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad