Aumasa: cotxeres tancades i un futur incert

Perduda la concessió, amb les ‘camiones’ aturades i els treballadors subrogats, Autocares Manacor SA es troba en punt mort

 

Autocares Manacor SA, o el que és el mateix, Aumasa, va recórrer les carreteres mallorquines durant dècades. Anys de llums que van associar el seu nom un transport públic pioner a Mallorca, i d’ombres relacionades a les queixes de molts usuaris pel seu servei. Parlam en passat perquè des del 2 de gener d’enguany l’empresa ja no té la concessió de cap línia regular de passatgers de la zona de Llevant (ni de la resta de l’illa); el que fa que ara, amb desenes de busos aturats, el seu futur sigui gris i sense masses perspectives de futur.

 

Un autocar doble d’Aumasa a la plaça des Cós, a principis dels 2000

Fa unes setmanes que les emblemàtiques cotxeres de l’avinguda dels Pins de sa Torre i el carrer Pilar, devora el centre de salut, resten tancades i sense activitat aparent, posant punt i apart a uns tallers mecànics que servien per posar en ordre la seva flota diària, el que no agradava als veïnats pels renous i brutor de màquines i barreres. I perquè no entenien com una activitat així encara estés enmig del poble. Tampoc l’Ajuntament ho veia amb bons ulls, tot i que ho deixés córrer moltes vegades. De fet encara a l’octubre de 2018 el ple municipal va acordar controlar les cotxeres i les places d’aparcament dels seus laterals.

Aquesta revista ha intentat posar-se en contacte en diverses ocasions amb l’empresa per conèixer el seu futur, sense trobar de moment una resposta concreta ni poder parlar amb la direcció, cosa que fa que el tradicional hermetisme d’Aumasa no doni peu a masses notícies fermes sobre les seves intencions.

Reunió poc fructífera

Una de les responsables d’Aumasa, però, sí que va acceptar fa uns dies reunir-se amb una representació de l’equip de govern manacorí per tal de conèixer en quin punt es troba l’empresa ara que ha perdut l’activitat. Antònia Riera va acudir a un encontre que va acabar sense cap acord ni consens. Ja que mentre que l’empresa pensava que el consistori volia ajudar-la mitjançant algun projecte, (suposadament relacionat amb la posada en funcionament d’alguna línia local o bus urbà, o bé la compra d’alguna ‘camiona’); l’Ajuntament pretenia parlar de les naus-garatge de Sa Torre. Però… ni una cosa ni l’altra.

La idea de l’equip de govern de Manacor era saber quines possibilitats hi havia que Aumasa li pogués llogar les naus, a fi de fer-les servir de magatzem on guardar-hi, per exemple, les carrosses de Fires i Festes o altres estructures que han de menester una alçada considerable. També en vistes que l’altra possibilitat emprada en ocasions per la Sala, l’antic magatzem situat devora la benzinera de la rotonda de Felanitx, es transformarà en un futur Lidl.

Treballadors subrogats

La nova concessió otorgada per la conselleria de Transport per la zona de influència de Llevant, l’anomenat lot 3, ara passa a ser gestionada per Barcelona Transport SL (participada per Sagalés i l’empresa local Autocars Caldentey), que, això sí, ha hagut d’admetre per contracte el personal i treballadors d’Autocares Manacor. Un poblema menys per a la societat anònima de les ‘Rectoretes’.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad