Sa Cova Negra: el petit museu pesquer de Porto Cristo

Arribant pel passeig de ses Coves Blanques de Porto Cristo hi trobam la Cova Negra, un petit espai on des de fa uns anys hi ha desplegada una petita exposició d’ormejos tradicionals de la pesca mediterrània i local. Tot i la seva modèstia, les vitrines i el panell explicatiu són prou interessants com per quedar-hi una estona; en canvi, de moment el seu manteniment no acaba de funcionar de forma correcta. Fa només uns dies, la investigadora i docent, Lourdes Melis, va adecentar pel seu compte l’exposició d’estris, alguns dels quals daten de principi del segle XX. Cosa que ha fet que AIPC demani a l’ajuntament de Manacor permís per arreglar-la.

L’activitat pesquera ha estat present a Porto Cristo des de la seva fundació ja fa més de cent anys. De fet n’és l’origen de l’assentament definitiu. Les primeres famílies de pescadors feien servir les coves naturals per resguardar-se. Amb el temps algunes s’establiren de manera permanent al poble i, a partir d’aquí i amb el creixement econòmic, van poder anar vivint en cases de nova construcció.

Aquests són els estris exposats i explicats al panell:

Morenell: Fet de jonc i dissenyat per pescar morenes. A l’interior es troba l’afàs, una peça en forma d’embut on es posava l’esquer perquè hi entràs la morena, la qual, una vegada dedins, no en podia sortir.

Nansa llagostera: Estri amb malla de canya i jonc per pescar llagostes. Actualment aquest tipus de pesca quasi ha desaparegut per complet.

Ostiera: Espècie d’estenalles que es poden tancar amb un cordill des de la superficie. El seu ús habitual és per pescar marisc del fons de la mar, però se sap que també s’usaven per llevar pedres i roques de la superficie a l’hora d’atracar les embarcacions.

Cofa per guardar l’esquer: Petita senalla amb tapadora que servia per guardar l’esquer, que era el menjar que es posava a l’ormeig per atreure el peix. La cofa per posar-hi el peix és una panera amb base de malla que tenia la funció de colador i servia per depositar-hi allò pescat.

Cafa i palangre: Senalla circular feta d’espart o de jonc que s’usa per transportar el palangre. A les voreres s’hi enganxen els hams. El palangre és un ormeig consistent en una malla llarga i forta feta antigament de cànem, niló o altres materials sintètics. Al llarg seu es pengen hams on s’hi posa l’esquer. Segons el tipus de peix que es vulgui pescar, es posaran ploms o suros per fer situar la malla en el lloc adient, a més o menys profunditat dins la mar.

Xarxes: Les xarxes són un estri essencial de l’activitat pesquera. Es tracta d’una malla regular que es cala dins la mar, és a dir, es llança per capturar el peix. N’hi ha de molts de tipus, les seves característiques depenen de la pesca que es practiqui o del tipus de peix que es vulgui pescar. Antigament a les xarxes se’ls penjaven petites peces de suro per evitar que s’endinsassin del tot. Avui dia aquests suros s’han substituït per peces rodones de plàstic.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad