Medi Ambient sembra 103 arbres nous per tot el municipi

Es substitueixen els que estaven malalts i es reposen les garangoles buides 

 

L’Ajuntament de Manacor ha començat el procés de sembra de 103 exemplars d’arbres nous arreu del municipi amb l’objectiu de substituir els exemplars que es troben en mal estat sanitari, tenen risc de caiguda o que poden provocar danys a la via pública; i de reposició amb arbres nous de les garangoles que havien quedat buides el darrer any ja sigui per les ventades o per la mort dels exemplars. 

Es tracta, per una banda, de garangoles que havien quedat buides el darrer any per la mort de l’exemplar o per accidents que n’havien motivat la baixa i que es reposen amb 39 arbres nous adaptats a les singularitats de cada carrer, i de l’altra banda de 64 arbres que substitueixen els exemplars malalts. 

Els principals carrers afectats per aquest canvi són el carrer Joan d’Àustria, carrer Quevedo, Santiago Rossinyol i Doctor Fleming a Manacor; els carrers Anfós i Sipions a s’Illot; i l’aparcament de la platja de s’Estany d’en Mas. En aquest sentit i amb l’objectiu d’informar la població, cada vegada que se substitueixi un arbre es penjarà un cartell informatiu amb els detalls de l’operació. 

En la tasca de reposició també es refaran les garangoles per fer-les més grosses, en superfície i en profunditat, perquè les arrels puguin tenir més espai per a desenvolupar-se. 

El delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Sebastià Llodrà, ha destacat «la importància de l’arbrat en l’espai públic urbà com a generador de millora de la qualitat de l’aire, ja que capta el CO2 i regula la temperatura», a més d’altres beneficis socials «molts dels carrers amb presència d’arbres esdevenen eixos socials» i beneficis econòmics, ja que «moltes de les zones amb arbres es revaloritzen i són més agradables per a què s’hi desenvolupi l’activitat econòmica i social», ha explicat. 

Pla de gestió de l’arbrat 

En aquest sentit, s’ha avançat que aquest 2021 es redactarà un Pla de gestió de l’arbrat, que permetrà fer el diagnòstic de l’estat sanitari dels arbres del municipi i de la seva relació amb l’entorn on s’ubiquen. L’objectiu d’aquest Pla, que està previst en el contracte de jardineria municipal vigent, és el d’establir un protocol d’actuació individualitzat per a cada exemplar o carrer. D’aquesta manera, el document establirà els criteris de poda, rec, i definirà el protocol d’actuació davant situacions de risc ja sigui per motius naturals o meteorològics. «Serà una radiografia general de tot l’arbrat urbà del municipi i marcarà protocols d’actuació per a tenir un arbrat sa i de qualitat», ha assegurat el tècnic municipal de Medi Ambient, Antoni Pascual. 

Així mateix, el delegat de Medi Ambient ha puntualitzat que «el que també és prioritari per al departament és determinar si hi ha arbres en risc de caiguda. 

Criteris per a l’obra pública 

D’altra banda, Sebastià Llodrà ha explicat que el departament de Medi Ambient treballa amb Urbanisme per a definir un protocol que marqui els criteris perquè l’obra pública que s’impulsi des de l’Ajuntament de Manacor aconsegueixi una convivència harmoniosa «entre el desenvolupament urbà i el verd». En aquest sentit, l’objectiu és definir uns criteris que serveixin de guia i que estableixin les directrius clares que permetin planificar urbanísticament tenint en compte la presència i beneficis de l’arbrat o dels elements vegetals. «Volem que aquest document tengui el suport de tots els grups de l’oposició», ha assegurat Llodrà. 

REPOSICIONS 

Espècies que majoritàriament es reposaran: 

espècie unitats 

Pyrus calleriana 22 

Lagestroemia indica 14 

Morer bord 13 

Tamarell 9 

Koelreuteria paniculata 5 

Arbre de l’amor 4 

 

Carrers, espècies i unitats que es reposaran: 

Nucli 

Alineació 

Espècie a plantar unitats 

MANACOR 

Del Pilar 

Gleditsia triacanthos 1 

Plaça Sa Mora 

melia azedarach 1 

Passeig Ferrocarril 

koelreuteria paniculata 3 

Avda des Parc 

Brachychiton populneus 1 

Doctor Fleming 

Pyrus calleryana 4 

Joan Lliteres 

Dodonaea viscosa 3 

Infants 

Hibiscus syriacus (rosa) 3 

Avda des Torrent 

Platanus hispánica 1 

Conilles 

koelreuteria paniculata 2 

Polígon Agroalimentari 

Platanus hispánica 3 

Baix des Cos 

Morus alba fruitless 1 

Ronda des Port 

Celtis australis 1 

Ronda Felanitx 

Acer negundo 6 

Santiago Rossinyol 

Pyrus calleryana 3 

Simó Tort 

Callistemon 3 

Via Palma 

Pyrus calleryana 6 

Ses Parres 

cercis siliquastrum 3 

Rafael Ferrer Massanet 

Pyrus calleryana 1 

Pins de Sa Torre 

Tipuana tipu 2 

Joan d’Austria 

Lagestroemia indica 14 

Quevedo 

Pyrus calleryana 8 

PORTO CRISTO 

Eslora 

Morus alba fruitless 1 

Joan Gomis 

Tipuana tipu 1 

Galera 

Tipuana tipu 1 

Patró Ganxo 

Acacia saligna 4 

Sa Fonera 

Pinus pinea 1 

Avda Pins 

Pinus pinea 1 

Port 

cercis siliquastrum 1 

Ponent 

Brachychiton populneus 1 

S’ILLOT 

Tamarell 

Tamarix 1 

Sipions 

Tamarix 4 

Alfabaguera 

Tamarix 1 

Anfós 

Tamarix 2 

Rosella 

Tamarix 1 

ESTANY D’EN MAS 

Aparcament platja 

Morus alba fruitless 13 

Altres dades d’interès: 

total 103 

ESPÈCIE TOTAL 

Pinus halepensis (Pino blanc) 969 

Populus alba (poll blanc) 576 

Tipuana tipu 531 

Celtis australis (lledoner) 497 

 

Arbres totals municipi: 6.800 

182 carrers amb arbres 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad