25 anys del primer assaig casteller dels Al·lots de Llevant

El dia de Sant Sebastià de 1996, al poliesportiu Joan Gomis de Porto Cristo. Aquí teniu algunes fotografies dels primers anys 

 

El dia de Sant Sebastià de 1996, ara ha fet 25 anys, va tenir lloc al poliesportiu Joan Gomis de Porto Cristo, el primer assaig de la Colla Castellera de Manacor, el que pocs mesos després serien, oficialment, els Al·lots de Llevant. Fins a 25 persones, entre organitzadors i joves (captats molts d’ells al mític Carreró, on es van repartir fulls d’adhesió a la causa) acudiren aquell dia a ‘l’entrenament’, a l’inici d’un projecte ideat tan sols un mes abans.

“La idea va sorgir durant una excursió el dia de la segona festa de Nadal”, recorda Joan Llodrà, un dels impulsors que encara forma part del grup de forma activa; “Érem d’excursió al Coll des Jou i allà posàrem fil a l’agulla”. Però, què en sabien aquell grup d’amics de fer castells?, i com es pogueren informar de com es feien en un temps, cal recordar-ho, sense Youtube ni amb una internet massa desenvolupada. “Recordo que vaig anar de viatge a Terrassa, on hi ha molta tradició castellera, a recopilar informació a la Llibreria Ona i a comprar les primeres faixes”.

L’any 1995, explica Llodrà, fou el del ressorgiment del món casteller. “D’unes 30 colles existents en aquells moments, es va passar a unes 60. Sempre hi havia hagut molta tradició a Tarragona i Valls sobretot, però fou el moment en que en sorgiren també a Vic, a Girona i les dues de Mallorca”. Curiosament, i sense estar en contacte, les dues mallorquines es fundaren pràcticament alhora: els Castellers de Mallorca (a Palma i de vermell) i els Al·lots de Llevant (a Manacor i de verd). “Posteriorment si que ja vàrem iniciar els contactes i la col·laboració que encara dura a dia d’avui”.

Per què el primer assaig fou a Porto Cristo?: “No ho recordo molt bé, però suposo que estaria programat el dia després de sortir de marxa, o perquè els poliesportius de Manacor devien estar plens d’activitats i partits aquells dies…”. El cas és que els següents, i gràcies a la bona relació amb la directiva de l’institut Mossèn Alcover (del qual molts dels primers castellers encara n’eren alumnes), foren ja a l’antic gimnàs del centre, “ens deixaven les claus, cosa que avui no seria tan senzilla, i allà vam assajar cada dissabte a les 19h., fins que passàrem definitivament al local del carrer Nou on som ara”.

El que va venir després ja forma part d’una història que no du punt d’acabar, tot i que la pandèmia sanitària suspenès les trobades amb l’estat d’alarma i el grup encara no s’hagi pogut retrobar per assajar; “està clar que això fa que es perdi la tècnica i que nins i joves que havíen de tenir un lloc específic dins el castell, ara n’hauran de tenir un altre. Està sent molt complicat, però per a totes les colles”.

En la història de la colla manacorina hi ha un castell referencial: el 4 de 8, aconseguit per primer cop al 2009 a Vilafranca del Penedés, després de multitud d’assajos tècnics; tot i que no van aconseguir descarregar-lo fins el 2017. A dia d’avui els Al·lots de Llevant ronden els 80 membres, dirigits per Antoni Puig com a president i per Neus Barceló com a cap de colla, resposabilitats que es renoven cada dos anys.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad