Empreses del Llevant demanen “ajuts concrets” per sobreviure a l’estiu

S’uneixen en una plataforma amb l’objectiu prioritari d’ajudar a les empreses a preparar-se “per un altre any de resistència i per lluitar amb tots els mitjans a l’abast”

 

Diverses associacions empresarials representatives del teixit productiu de la comarca del Llevant (Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera) s’han unit per demanar a totes les administracions, amb mires a març de 2022, “ajuts directes i concrets davant la poca i incerta activitat turística prevista per a aquest any 2021”. Aquest divendres es van reunir per estructurar una plataforma de col·laboració i cooperació entre tots els sectors “davant la perspectiva d’un altre any més amb una activitat molt per sota de l’esperada o gairebé nul·la”.

“Neix amb voluntat de continuïtat, col·laborant conjuntament per afrontar aquesta crisi llarga i lenta (mai la imaginàvem tan llarga i tan lenta) al llarg de les tres fases que ja apuntava el Doctor en Economia Aplicada D. Antoni Riera, director tècnic de la Fundació Impulsa en el seu informe d’abril de l’any 2020 RESISTÈNCIA. RECUPERACIÓ, REORIENTACIÓ

Aquesta crisi sanitària, que va arrencar el març de l’any 2020 provocant una crisi social i econòmica global, ens va situar en l’inici de la primera fase de RESISTÈNCIA, per la qual hem anat transitant entre ERTES, PCR, protocols, restriccions de mobilitat, reducció d’aforaments , tancaments temporals tímides obertures, i tancaments totals fins que al desembre, la disponibilitat de les vacunes va començar a inflar un globus d’esperança aquest 2021 i donar per per tancada l’etapa de resistència i començar encara que tímidament la de recuperació.

Però lamentablement res més lluny de la realitat, aquest globus es desinfla a la vista de la situació epidemiològica que tenim, tant nosaltres com els nostres països emissors, la potser entendible però exasperant lentitud del suministrament de vacunes a la nostra illa, com la seva aplicació i les declaracions dels alts representants que apunta a la recepció dels primers visitants a finals de l’estiu.

Serà, per tant, objectiu prioritari d’aquesta plataforma la d’ajudar a les empreses a preparar-se per un altre any més en manera RESISTÈNCIA i lluitar amb tots els mitjans a l’abast, sense descartar-ne cap, per arribar al març de 2022 amb la major quantitat d’empreses “vives” i poder enfrontar les altres dues etapes de recuperació i reorientació a mitjà i llarg termini. El primer i immediat pas serà convocar els RESPONSABLES dels cinc municipis, aquesta setmana a una reunió en la qual tractarem els punts:

     1.- Exposar amb tota CLAREDAT, l’escenari a què les nostres empreses s’enfronten aquest 2021, tant pel comentat anteriorment com per la situació que tindran, els nostres mercats emissors des del punt de vista sanitari i econòmic, el diferent tractament i importància que els nostres competidors han donat al turisme, la delicada situació dels operadors turístics, el descens i retard a l’hora de reservar, la connectivitat aèria amb previsions del 50% d’activitat, els protocols, els test, o les possibles restriccions dels viatges no essencials i particularment a la nostra zona, la doble insularitat (1 hora de l’aeroport) i la situació del nostre litoral encara pendent d’ajudes i reparació.

És cert que tot l’anterior ens manté submergits en un mar d’incertesa, però, ens situa a un panorama on no existirà:

1 NIVELL D’ACTIVITAT que pugui ser anomenat TEMPORADA.

2.- És imprescindible AUGMENTAR, el ritme de recepció i velocitat de vacunació a la nostra illa i per descomptat a la nostra zona, per suavitzar en tot el possible l’escenari previst. Demanarem als responsables municipals que ens acompanyin en totes les accions de reivindicació que adoptem, començant amb manifestos conjunts a Parlament i Govern, campanyes de sensibilització o mobilitzacions davant les administracions o organismes competents de forma rigorosa i persistent.

3.- Demanarem la seva AJUDA per aconseguir que el major nombre d’empreses aconsegueixin o mantinguin la seva viabilitat fins març 22.

Per a això no hi ha un altre camí que ACTIVAR JA, AJUTS DIRECTES I REDUCCIÓ DE COSTOS VIA FISCALITAT. A hores d’ara ni els ajornaments, ni els crèdits de l’tipus que sigui són, ni eina ni opció perquè aquí ja venim d’un 2019 amb l’efecte Thomas Cook i un 2020 d’activitat gairebé nul·la, són opcions esgotades ..

Som conscients que les nostres demandes, afegides a l’increment de les necessitats socials que provocarà la falta d’activitat, faran de el tot inviable seus pressupostos actuals i provoquessin un dèficit important en ells.

Igualment el nostre compromís serà d’acompanyar-los davant la resta d’administracions insulars, autonòmiques estatals i els seus Parlaments, perquè focalitzin els seus esforços i recursos econòmics, tant propis com europeus en compensar aquest dèficit.

Com a conclusió i davant la crítica situació de la nostra empresa qualsevol que sigui la mida i qualsevol que sigui l’activitat a l’igual que la dels seus treballadors, la la certesa l’exigu resultat de l’activitat el 2021 i la urgència de l’aplicació de les mesures pal·liatives que traslladarem als responsables municipals”.

Llevant Mallorca, a 22 de Gener de 2020


Associació Empresarial Cala Millor – Sa Coma Associació Empresarial d’Artà
Associació Hotelera de Capdepera Associació Hotelera de S’illot – Cala Moreia Associació Hotelera de Cala Millor – Sa Coma Associació Hotelera de Cales de Mallorca PIMEM Manacor
Associació de Bars de Nit i Discoteques de Cala Ratjada
Associació Empresarial Gabellina
Associació de Bars i Restaurants de Manacor i Comarca
Associació de Comerciants i Empresaris de Passeig de Na Camel.la i Voltants de Manacor

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad