Manacor té 12 aparcaments on posar-hi plaques solars

Els públics, com el de l’Hospital o les zones esportives tenen l’obligació d’instal·lar cobertes solars

 

El nou visor d’aparcaments amb dimensions superiors als 1.000 m2 presentat fa uns dies pel Govern i elaborada pel Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA) ha localitzat tots els pàrquings de grans dimensions de les Illes susceptibles de cobrir amb plaques fotovoltaiques, dotze dels quals són a Manacor.

Aquest visor és la primera passa d’una estratègia global d’impuls de la generació d’energia solar en tots els aparcaments amb potencial solar de les Illes Balears. El vicepresident Yllanes ha recordat que la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix obligacions de generar energia neta en espais urbanitzats, com ara les grans cobertes o els aparcaments. «I, precisament, en el cas dels aparcaments, els que són de titularitat pública hi estan obligats a partir de l’any 2025».

En aquest sentit, el nou visor ha identificat un total de 794 aparcaments de més de 1.000 m2, els quals sumen 275,48 hectàrees. La majoria, 571, s’ubiquen a l’illa de Mallorca; 111, a Menorca; 102, a Eivissa, i 10, a Formentera. Els localitzats a Mallorca suposen 209,38 ha; els de Menorca, 33,36 ha; els d’Eivissa, 30,21 ha, i els de Formentera, 2,51 ha.

A partir d’aquesta llista, s’ha establert l’índex d’insolació (la quantitat de radiació solar que arriba al terreny) i el percentatge de massa arbrada de cadascun. En tot cas, el treball del SITIBSA conclou que més de 700 aparcaments tenen un alt potencial per a la implantació d’energies renovables en els seus terrenys. Això vol dir que la majoria dels aparcaments identificats en el visor tenen una bona irradiació solar i poca presència de massa arbrada. De fet, un 86 % tenen menys d’un 10 % de la superfície arbrada. El 44 %, menys d’un 1 %.

Aparcaments de titularitat pública

L’anàlisi del visor també adverteix que la major part de l’obligació d’implantar les energies renovables als aparcaments públics recau sobre els ajuntaments. Tot i això, l’IBE ja s’ha posat en contacte amb tots ells per tal de conèixer la titularitat d’aquells en què hi ha dubtes.

Per això, l’IBE ja ha començat a comunicar als diferents consistoris les dades concretes dels pàrquings en els quals tenen l’obligació d’instal·lar cobertes solars, a efectes d’iniciar l’acompanyament d’aquestes obligacions. A més, treballa per donar-los el suport necessari en l’execució dels projectes de generació d’energia solar en els seus pàrquings. En aquest sentit, l’Institut dependent de Transició Energètica els proposa dues estratègies diferenciades: el disseny de plecs marc o bé el conveni corresponent perquè sigui directament l’IBE l’encarregat d’executar i explotar energèticament aquestes instal·lacions.

D’altra banda, la majoria dels aparcaments que són de titularitat del Govern de les Illes Balears estan vinculats als hospitals públics. En aquests moments, l’IBE ja està en procés de licitació del procés d’implantació de plaques en el pàrquing de l’Hospital Mateu Orfila. Per part seva, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic ja va obrir la consulta preliminar per als hospitals de Manacor, Inca i Son Llàtzer.

Aparcaments de titularitat privada

La Llei de canvi climàtic i transició energètica també estableix obligacions per als aparcaments privats; en aquest cas, per a aquells amb dimensions a partir dels 1.500 m2.

A més, les actuacions que hi han de fer són menors i estan vinculades a l’autoconsum dels edificis annexos. Tot i això, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha aconseguit que la segona edició del programa SOLBAL, d’ajuts de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), tengui en compte la implantació d’energies renovables en cobertes i aparcaments. D’aquesta manera, s’incrementa també la intensitat d’ajut en aquests espais.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad