Una festa que no s’interrompia a Manacor des de 1854

2021 suposa el primer any sense celebracions populars per Sant Antoni, més de 150 anys després

 

“Aquest virus del dimoni en obliga a haver de suspendre uns actes popular que no s’aturaven des de 1854”, ha explicat avui dematí el màxim responsable del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila, “mos dol molt perquè avui horabaixa havia de tenir lloc a Can Vallespir la presentació del programa de festes i no podrà ser”. Unes festes que vingueren directament lligades a l’arribada dels frares Antonians a la ciutat documentades en actes de culte del segle XIII.

Per la seva banda, l’Obreria de Sant Antoni va nèixer a la ciutat l’any 1368 a petició dels traginers de la vila i d’un grup de persones que pretenien fomentar el culte al sant entre els manacorins, al mateix temps que administrarien els fons de la capella. En un principi eren quatre obrers. Ja al segle XVI va passar a dependre del patronatge de la Casa i Hospital de Sant Antoni Abad de Palma. Però la desaparició dels antonians de Mallorca l’estructura va passar a dependre del rector de la parròquia local.

L’Obreria va sobreviure fins a 1966, any del vídeo que mostram a continuació. Posteriorment passaren uns anys de dificultat pel que fa a la popularitat de la festa entre els veïnats, fins que l’any 1982 es constitueix el Patronat de Sant Antoni de Manacor per tractar de reactivar-la.

Ni dimonis ni foguerons, Sant Antoni queda anul·lat

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, accepta lús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits    Configurar y més informació
Privacidad