“Dir que a l’estiu ja estarà tot solucionat és un poc optimista”

Parlam amb la directora-gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell, sobre l’arribada de les vacunes per combatre la Covid i sobre l’evolució de la pandèmia

 

-Quan i de quina manera arribarà la vacunació per a la població general a la comarca de Manacor?

Per aquesta pregunta encara no tinc resposta, ja que de moment l’única informació que tenim és que la vacunació comença per als majors ingressats a residències, i pels seus treballadors. Posteriorment, calculam que durant la primera quincena de febrer començarem a vacunar als treballadors sanitaris que estan a la primera línia de la lluita contra la Covid. Després es vacunarà a la resta de treballadors sanitaris. Sobre quin serà el tercer grup de població que rebrà la vacuna, a dia d’avui encara on se’ns ha informat.

-De quantes dosis estam parlant?

Tenint en compta que tant la vacuna de Pfizer, ja aprovada, com la de Moderna, que està a punt d’aprovar-se, són de doble dosi, és a dir que cada persona que es vacuni ha de rebre dues dosis, a l’Hospital de Manacor necessitam més de 3.000 dosis, ja que entre personal fixe, eventuals, substituts i treballadors de les empreses externes (manteniment, neteja, seguretat, cafeteria…) estam parlant que hauríem de vacunar, si tothom accepta, unes 1.600 persones.

A l’Hospital de Manacor necessitam més de 3.000 dosis pel personal

-La situació actual d’ingressats a l’hospital era l’esperada en aquestes alçades de la pandèmia?

La veritat és que durant l’estiu, tot just acabada la primera onada, pensàvem que la segona onada vindria pel gener del 2021, coincidint amb la temporada de grip. És evident que ens equivocàrem. Hem tingut una segona onada a finals d’agost, i en concret a Manacor, vàrem tenir un gran increment de casos a finals d’octubre, que afortunadament varen anar minvant amb les mesures restrictives que es varen adoptar. Ara estam en una situació complicada, i desgraciadament esperam que es compliqui encara més perquè durant el mes de desembre hi ha moltes festes que fan que hi hagi moltes trobades on no sempre es respecten les mesures sanitàries i també molta gent reunida en espais relativament petits i tancats, que també és un factor important de risc de contagi.

-Veu ja el final del malson? La situació estarà normalitzada a l’estiu?

És evident que l’arribada de les vacunes ens fa tenir esperança que estam començant a veure el final de la pandèmia. Potser dir que a l’estiu ja estarà tot solucionat és un poc optimista, però si aconseguim vacunar un alt percentatge de la població, sí que podríem començar a fer una vida més normal.

Dir que a l’estiu ja estarà tot solucionat és un poc optimista

-És inevitable que la mascareta continuï a les nostres vides durant anys?

Si aconseguim superar la pandèmia, i vull remarcar que la vacunació és l’eina per aconseguir-ho, podrem deixar la mascareta. Però potser, hauríem de recordar que en determinades circumstàncies, per exemple, durant la temporada de grip, pot ser una bona protecció per a aquelles persones que tenen malalties cròniques o altres circumstàncies que fan que la grip pugui arribar a ser una malaltia d’alt risc. Als països orientals (Japó, Xina, Corea del Sud, entre d’altres) ja fa anys que l’utilitzen com a mesura de prevenció.

-Com ha estat enguany l’afectació de la grip? S’ha pogut combinar amb els malalts de Covid?

La temporada de grip encara no ha començat. De fet, habitualment comencem a tenir ingressos per grip a partir de mitjans de gener, així que encara no podem saber que passarà enguany. En tot cas, i si ens hem de basar en la informació que tenim de països de l’hemisferi sud, on ja ha acabat la temporada de grip, el que s’ha vist és que la seva incidència ha baixat molt, ja que les mesures que ens protegeixen de la Covid (mascaretes, mans netes, distància social) també ens protegeixen de la grip.

Espero i desitjo que 2021 sigui l’any en que s’acabi la pandèmia

-Què espera i desitja per l’any que està a punt d’entrar?

Espero i desitjo que sigui l’any en què s’acabi la pandèmia per SARS-Cov-2, nom del virus que provoca la Covid, i que tot el patiment i dolor que ens ha causat serveixi per fer-nos un poc millors, que sapiguem valorar les petites coses a les quals abans no donàvem importància perquè ho donàvem per descomptat, com era poder estar en companyia dels qui estimam, poder abraçar-nos, poder gaudir d’un dinar o un sopar amb els amics, en resum, poder tornar a fer el que abans consideràvem que era una ‘vida normal’.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad