Un nou cablejat torna a degradar les façanes manacorines

Una nova companyia desplega xarxa de fibra òptica pel centre de la ciutat enmig de protestes

 

El desplegament de nou cablejat i capses per part d’una altra companyia de fibra òptica a la ciutat de Manacor, torna a degradar la imatge de moltes façanes del centre i el barri de sa Torre, on el passat dissabte i diumenge encara s’hi podien veure operaris enfilats a escales i ‘tirant fils’, seguint una feina que durant aquests dies continua als carrers de la Sínia dels Frares, Pío XII o el carrer Retir, per exemple.

Però el més preocupant, a part de la vessant estètica, és la manca de confirmació que l’empresa en qüestió, en aquest cas Avatel, tengui el permís de l’ajuntament de Manacor per fer-ho. Fa una parell d’anys ja hi hagué una polèmica similiar amb Movistar i Orange, que van desplegar fibra i CTO’s (nom tècnic de les capses que es veuen a molts frontis) per bona part de l’entramat urbà, cosa que va suscitar la protesta de molts de veïnats afectats. En aquella ocasió, però, sí que tenien permís oficiós.

 

Ara en canvi, des del consistori no es pot confirmar que sigui així: “l’únic que podem dir és que hi ha empreses que no demanen permís per fer-ho”, amb la qual cosa apliquen una política de fets consumats. És a dir, comencen les feines de col·locació de la fibra (fet habitualment per treballadors d’una subcontracta que gairebé ni saben per a qui actuen) i després ja no tornen a llevar-la perquè està posada i dóna servei a uns clients.

Segons explica el batle de Manacor, Miquel Oliver, “es tracta d’un tema molt complicat, en el sentit que s’emparen en una legislació de telecomunicacions. En diverses ocasions sé que l’Ajuntament ha intentat posar-hi traves, però al final no ha pogut aturar-ho. És cert que és necessari poder gaudir de les noves tecnologies i tothom vol que arribin a ca seva, però també ho és que no volem cablejat a les façanes”. “Que jo en tengui constància, al municipi només ConectaBalear ha demanat un permís explícit per desplegar, i va ser a Son Macià”.

En el cas actual que ens ocupa, Avatel, que té una oficina comercial a la plaça de Sant Jaume, tracta de completar la feina que en l’epoca de Movistar i Orange va començar HolaFibra, de la que ara en té la xarxa.

Mentre, alguns experts en la matèria consultats per aquesta revista critiquen la necessitat de tenir tantes companyies que actuin per separat, i no es pugui llogar un mateix cablejat per a totes: “És com si hi hagués tres cables de corrent o tres tuberies d’aigua… no té sentit”.

Alguns veïnats, en veure que hi feien feina als seus frontis, han avisat aquests dies a la Policia Local, que no n’ha pogut fer-hi res en no tenir competències en telecomunicacions. “El que sí poden demanar els afectats és que no els facin cap forat ni els pengin cap capsa a casa seva, encara que ha de ser abans que actuin, perquè després és molt complicat tornar enrera, i hi ha jurisprudència en aquest sentit que dón la rao a les companyies per un interés públic”, recorden els experts.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad