Els cursos de català per a nouvinguts no s’interrompran

El programa és fruit de la col·laboració de l’Escola de Mallorquí i el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament 

 

L’Escola Municipal de Mallorquí ha finalitzat aquest dimarts 22 de desembre la primera edició del programa Benvinguda, un projecte conjunt amb el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manacor, que té per objectiu fomentar fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana entre la població nouvinguda al municipi, fent-ho mitjançant el coneixement de l’entorn i de la cultura pròpia.

El programa Benvinguda s’adreça majoritàriament a població nouvinguda, i neix de la necessitat de fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana entre la població nouvinguda al municipi. Es tracta majoritàriament de dones d’origen sud-americà en situació de recerca de feina i mares. En aquest sentit, la comprensió i l’ús de la llengua catalana repercutirà en el sistemes sanitari i educatiu i en l’àmbit social i la seva promoció laboral.

Amb una durada de 32 hores, han passat pel programa Benvinguda dos grups de 12 persones a Manacor els dimarts i dijous de 9.30 h. a 11.30 h. o d’11.30 h. a 13.30 h.; i un a Porto Cristo, els dilluns i dimecres de 10 h. a 12 h. Després de Nadal s’iniciaran nous grups, pel que el projecte tindrà continuïtat. Així entre el 12 de gener i el 4 de març s’obrirà un nou grup de 14 persones a l’Escola de Mallorquí i també a Porto Cristo. El grup de Porto Cristo, on les 9 assistents són majoritàriament dones amb domini de castellà, continua les classes fins el proper 13 de gener.

Per a aquelles persones que han assistit al 75% de les classes es facilita un certificat d’assistència. Pel que fa als dos grups de Manacor, d’un total de 24 alumnes inicials, 16 certifiquen, mentre que el grup estable de Porto Cristo, les 9 persones certificaran.

Pel que fa als continguts, es tracta d’un curs que pretén introduir les persones nouvingudes en les activitats i accions comunicatives bàsiques de la vida quotidiana. Així mateix, pretén també posar al seu abast recursos públics com ara la biblioteca, l’Escola d’Adults, les associacions de famílies de les escoles, l’espai familiar; també el funcionament de la recollida selectiva d’escombraries i el punt verd, el funcionament del centre de salut i de l’hospital, etcètera.

El curs també presenta la vida a Manacor: la plaça de les verdures, els principals comerços o la gastronomia, les festes populars i l’oferta cultural del municipi, com ara la música, el teatre o el cinema (tot i que enguany és un any estrany i complicat en aquest sentit). Pel que fa a les sortides previstes, s’ha pogut realitzar la visita a la Institució Alcover, en grups de 4, en compliment de les mesures sanitàries. Val a dir també que el confinament perimetral de Manacor primer, i l’entrada a la fase 4 després, ha fet molt difícil la realització de sortides dels grups per a visitar institucions i llocs cabdals de Manacor.

En aquest sentit, en tot moment s’han duit a terme les mesures de prevenció del pla de contingència de l’Escola Municipal de Mallorquí, que inclouen: ús de mascara, distància d’un metre i mig entre les persones, grups estables, higiene de mans a l’entrada i a la sortida, aula ventilada i un màxim 12 persones per grup (50% de la capacitat de l’aula). A més, l’alumnat ha signat una declaració jurada on es compromet a respectar la normativa i informar a l’Escola en cas de donar positiu per COVID-19 o d’estar aïllat.

«Les classes a escoles i instituts segueixen perquè, si es compleixen les mesures de seguretat, són espais segurs. I, en aquest sentit, les classes del programa Benvinguda no són menys. No admetrem que es faci demagògia amb les persones nouvingudes. Necessiten aprendre català i l’Escola Municipal de Mallorquí és un espai segur», ha assegurat el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà. «El català és una llengua viva i útil, i amb aquest programa facilitam la integració de les persones nouvingudes, també en un moment especialment difícil com l’actual», ha afegit.

Per la seva banda, la delegada de Serveis Socials, Carme Gomila, s’ha mostrat molt satisfeta de l’acollida i desenvolupament del curs, fruit de la feina en equip del departament d’Igualtat i de l’Escola de Mallorquí. El departament de Serveis Socials ha capgirat la inèrcia de no fer cap tipus d’intervenció amb la població nouvinguda en procés de regularització. «L’Ajuntament, com a administració pública té la funció d’informar, orientar i assessorar tota la ciutadania. Per tant, aquest sector de població també necessita el suport de l’administració», afirma Gomila.

L’Estat d’alarma, origen del curs Durant l’estat d’alarma van arribar a Serveis Socials nombroses moltes demandes d’ajuda per part del col·lectiu de població nouvinguda i s’inicià un projecte pilot de grups d’acollida. Es van activar dos grups: un per dones vingudes de països llatinoamericans arribades dins el 2020 i un altre per homes marroquins que no entenen la llengua pròpia.

Els objectius principal d’aquests grups eren: informar sobre la situació sanitària i fer prevenció; informar sobre els recursos públics als quals tenen accés i als que no, explicar-los perquè; tenir contacte amb ells per prevenir situacions de risc social; detectar possibles situacions d’infrahabitatge, amuntegament, tracta, prostitució, explotació laboral, etc; millorar la seva participació dins la societat d’acollida mitjançant l’aprenentatge de la llengua catalana; i ajudar-los a tramitar la targeta sanitària.

«Durant la posada en pràctica d’aquesta intervenció grupal, ens n’adonàrem que una de les grans demandes que feien era aprendre català», explica la responsable de Serveis Socials. Així, els grups tenen com a objectiu no només ensenyar gramàtica i vocabulari, sinó que van més enllà: mostrar l’entorn, el poble, la cultura i tot allò que el conforma. «Que sigui un curs d’immersió – de manacorització – per totes aquelles persones arribades poc abans de la pandèmia», afegeix Gomila.

De fet, totes les persones usuàries que es deriven a aquests grups de català tenen un pla de feina amb Serveis Socials i existeix un compromís per assistir a les classes.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad