La pedagogia assimètrica

Opinió

 

La manca d’explicacions sempre ha estat un dels defectes històrics i més exasperants de la política local. Petites o grans qüestions que no queden clares i deixen una sensació de despreci cap a la opinió col·lectiva, que perquè en alguns casos és minoritària (numèricament parlant) s’etiqueta de residual.

A part de la recent tala de més de 50 arbres a Cala Morlanda, d’aquests ja n’hem tingut una serie d’exemples a la darrera legislatura. Alguns d’ells a la costa, com la pobra il·luminació nadalenca de les festes passades a Porto Cristo, dietes de quilometratge discutibles o la manca d’informació sobre projectes urbanístics al segon nucli més poblat del municipi. D’altres també a l’interior, com l’estranya reducció de les mides del cadafal de la plaça Ramon Llull o el recent dèficit de reunions amb els comerciants manacorins per una acció, en teoria i a la pràctica per afavorir-los, com són els vals de consum.

Però tornant a Cala Morlanda, el tema és que els veïnats no necessiten comunicats de premsa a correcuita, sino simplement conèixer de primera mà per què un dia poden aparcar la bicicleta a l’ombra de l’arbre que ells mateixos van sembrar (en molts casos fa més de 50 anys quan l’Ajuntament no se’n feia càrreg de col·locar-los ni responsable de mantenir-los), i dos horabaixes després troben només una soca mal tallada sense cap explicació.

L’Ajuntament reacciona, ara, dient que aquesta setmana han començat les obres de millora de l’enllumenat públic de s’Illot. Un projecte que té un cost de 350.228,69 euros i una durada prevista de tres mesos, “el que suposa el canvi de tot el cablejat, de les faroles, l’ampliació de les aceres per tal de fer-les completament accessibles, i la retirada de l’arbrat afectat”. Acció-reacció. El projecte afecta una part dels carrers Lluç, Pagell, Llop, Gira-sol, Alfabeguera, Lliri, Gessamí i Vauma, en el rectangle format entre els carrers Gira-sol, Llissa, Vauma i Llop.

“Amb aquesta actuació, l’ajuntament de Manacor vol donar una solució definitiva als problemes que arrossega s’Illot pel que fa al dèficit d’il·luminació viària per no haver duit a terme durant dècades el manteniment necessari del cablejat ni de les seves voravies”, recorda avui a primera hora després de les crítiques publicades a varis mitjans de comuniciació.

Possiblement hagués bastat amb una reunió informativa prèvia sobre el projecte, una reflexió meditada amb els afectats de la necessitat de tallar els arbres i la intenció, per part del regidor responsable, de tornar a col·locar arbres similars una vegada hagin conclòs les obres. Era tan senzill… que no s’ha fet.

Una manca de pedagogia que, avui en dia, hauria de ser impròpia per a qui maneja projectes i doblers i exerceix la funció pública cobrant un sou. Ja estam que aquest, el de Cala Morlanda, pot ser un problema insignificant davant temes més greus com el recent confinament perimetral de la ciutat (que per cert, tampoc fou explicat degudament per part del Govern als manacorins i la pròpia consellera va estar més de 20 dies a comparèixer pel poble), però no deixa de ser un mac més dins una sabata que ja molesta i que desequilibra l’acció d’un govern, en línies generals, molt comunicatiu.

I és que aquest ha estat el primer equip municipal en posar en marxa una assemblea ciutadana participativa, el primer en activar de forma decidida les xarxes socials i els plens en imatges perquè tothom qui vulgui pugui consultar-los, i el mateix que ha explicat amb profusió tant l’imminent Pla General urbanístic (amb reunions a tots els nuclis) com el nou sistema de recollida selectiva de residus (amb bonificacions i un bon grapat d’accions directes perquè cada ciutadà interessat ho pogués entendre de manera clara).

Però així com es reconeixen les virtuds també s’han d’assumir els errors, i analitzar, des de l’interior, assimetries més pròpies de la vella política que no per massa coneguda és acceptada.

Indignació per la tala municipal de desenes d’arbres a Cala Morlanda

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad