El Govern torna a aïllar Manacor

Opinió

És curiós com les notes de premsa poden modificar de les coses. Frases fetes i posicionaments a favor d’obra, que deixen bé el protagonista del text i ignoren els marges de la fotografia completa. Analitzades mínimament, però, són com un truc de màgia vist mil vegades. Un bon exemple és la que el Govern va publicar el passat divendres després que el seu vicepresident, Juan Pedro Yllanes, visités Manacor per reunir-se amb representants de l’Ajuntament i del teixit comercial. Un encontre coral amb un propòsit evident: demostrar que l’executiu balear està al costat de l’ex ciutat confinada i que ha entès el seu patiment econòmic perllongat de vint-i-cinc dies.

El títol de la nota ja reflexava la intenció: ‘Reactivació econòmica: Yllanes a Manacor: “Ara és el moment d’apostar pel petit comerç de proximitat”. Un títol tan solemne com buit de contingut. Hi ha partits polítics (gairebé tots) que cada matí envien per berenar correus electrònics amb consignes sobre les ‘línies’ a seguir en determinats temes d’actualitat i les frases que els seus membres han d’utilitzar si algú amb ganes de fer mal (periodistes), els demanen per qualque incís desagradable.

“Prioritzarem els ajuts als comerços que s’hagin vist afectats pel confinament perimetral, sigui a través d’un límit superior a la quantia de les subvencions, que se’ls doni prioritat, o reservant una quantia específica”, va dir Yllanes dins i fora de la reunió. Traducció simultània: “Si arriba alguna ajuda europea pel comerç local, intentarem que us n’arribi part”.

Això sí, dins la reunió Yllanes va insinuar que el Govern podria arribar a juntar 200.000 euros a repartir entre els nuclis confinats perimetralment pels efectes de la Covid. És a dir entre Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Manacor, barriades de Palma i qui sap si algun poble mallorquí més en un futur proper. A fora ja no va poder ser tan clar, i va haver de tirar pilotes fora davant la premsa, que li va demanar més detalls en veure que no parlava de cap xifra concreta per posar al titular.

I és que Yllanes (que sen va haver d’anar abans d’hora de l’encontre) ja no sabia com havia de dir que cap conselleria està disposada a amollar una partida important per Manacor, tot i que la seva importància com a capital de comarca i lloc de pas comercial i sanitari, sí que va pesar a l’hora de prorrogar el confinament perimetral quan les xifres estaven de baixada.

Està clar que Manacor haurà d’acceptar un Nadal de carbó i cap regal. Ah no!, que gràcies al Govern enguany hi ha més decoració i atraccions lumíniques als carrers (un aspecte que també està dins de les obligacions de la concessionària municipal, per cert), i 14.000 euros per a la campanya ‘Manacor, centre comercial a cel obert’ (dels quals, ja ho val, 4.000 han de ser posats per l’Ajuntament).

Un negoci injust i ruinós si es té en compte que la Sala manacorina ha posat de la seva butxaca (de la de tots els veïnats) 1,5 milions d’euros en iniciatives i ajudes directes per a la reactivació comercial local. Així ho va recordar el seu batle, Miquel Oliver, acabada la reunió i sense poder amagar la seva emprenyadura pel poc compromís mostrat per Yllanes com a representant del Govern Balear.

Ja el dia del desconfinament Oliver avisava conscient del que sabia que podia passar: “Si el Govern és bo per confinar també ho ha de ser per ajudar-nos econòmicament, perquè hem estat aïllats i tot sols. Ha mancat molta informació pública… mai Palma havia estat tan enfora”.

Per cert, segons la nota de premsa oficial que divendres aquestes foren les paraules del batle: “Una de les coses que reclamàrem des del principi del confinament era que no ens deixassin sols. Ho reclamàrem i quasi vàrem quedar aïllats de les administracions supramunicipals. Per tant, agraïm que hagin vingut, ens hagin explicat el conveni i hagin tingut contacte directe amb les associacions de comerciants per explicar de primera mà què pensa fer el Govern amb el petit comerç”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad