Pla de xoc per llevar els cotxes abandonats de Manacor

La posada en funcionament d’un nou dipòsit, l’escurçament dels plaços per retirar-los i sancions més contundents

 

Uns dels mals endèmics més preocupants del Manacor de les darreres dècades és l’acumulació de cotxes abandonats en carrers i places de tot el municipi. Un problema no sols d’imatge sino de seguretat que, sembla, està a punt d’acabar-se. Vàries són les solucions que l’Ajuntament té damunt la taula que podríem començar a aplicar-se en les properes setmanes per tal d’accelerar la retirada dels vehícles deixats a la via pública.

Per una banda està l’entrada en vigor de l’ordenança específica que facultarà el consistori i la Policia Local, a escurçar els plaços per poder llevar-los del mig. I per l’altra la construcció ja molt avançada d’una nau (darrera el parc verd) amb capacitat per un centenar de vehicles perquè sigui el primer dipòsit de vehícles del municipi en propietat. Un espai que, segons explica el batle Miquel Oliver, comptarà també amb un sistema de video vigilància pels cotxes embargats, que provenen dels jutjats i han de ser custodiats.

Tot això permetrà, a més de poder treure aviat els cotxes abandonats de la via pública dels diferents nuclis de població, fer-ho també dels polígons manacorins, tant de l’agroalimentari, com sobretot de l’industrial on es compten ja per desenes i que resulten perillosos en estar molts situats en corbes. Aquesta és una demanda continua per part dels empresaris i del president de la PIMEM a Manacor, Mateu Català.

També permetrà que tots els cotxes que ara ocupen places de l’aparcament soterrat de la plaça de Sant Jaume i que són precisament de custòdia judicial, puguin ara a la nova nau devora la carretera de Felanitx. Cal recordar que l’únic dipòsits operatiu ‘normalitzat’ fins ara és el del quarter de la Policia Local al parc municipal, on només hi caben una vintena de vehícles. “La idea, però, és que només sigui un lloc de pas entre la retirada i el desballestament del vehicle. Que al dipòsit tampoc hi estiguin molt de temps”, diu Oliver.

Què diu l’ordenança ja aprovada?

L’Ordenança prohibeix l’abandonament i es considera que està abandonat quan hagin transcorregut més de dos mesos després de la immobilització i el seu titular no hagi formulat al·legacions; quan romangui estacionat per un període superior a un mes al mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li faltin les plaques de matrícula; quan figuri en situació de baixa temporal o definitiva a la base de dades de la DGT.

Proporciona un marc jurídic perquè l’Ajuntament pugui realitzar les actuacions quant a localització, denúncia, procediment per a la seva retirada i entrega al centre de tractament i descontaminació corresponent, tenint en compte que la institució municipal ha assumit el tractament residual dels vehicles. Abandonar un vehicle als carrers de Manacor tindrà a partir d’ara una sanció de fins a 1.500 euros.

Igualment, també es considerarà un vehicle com a residu sòlid urbà quan pel seu estat pugui suposar un perill. Es procedirà a la retirada immediata i el trasllat al Dipòsit Municipal de Vehicles. En la resta de casos, es donarà un termini de quinze dies al propietari perquè retiri el vehicle voluntàriament. Les taxes corresponents al trasllat i permanència al dipòsit correspondran al titular del vehicle, segons l’Ordenança fiscal en vigor.

Pel que fa al procediment per a la retirada, quan es detecti un vehicle abandonat s’aixecarà una Acta d’Infracció, que anirà acompanyada d’un reportatge fotogràfic il·lustratiu del seu estat. Transcorregut el termini d’un mes sense que el titular l’hagi retirat voluntàriament, es procedirà al seu trasllat al Centre Autoritzat de Tractament, per a la seva posterior destrucció i descontaminació.

L’Ordenança preveu també un règim de sancions. Totes les infraccions previstes en la norma tenen consideració de greus, pel que seran sancionades amb multes de 750 euros (per a motocicletes i ciclomotors), de 1.000 euros (per a turismes i vehicles de pes màxim autoritzat inferior a 3.500 kg), i 1.500 euros (per a vehicles de pes màxim autoritzat superior a 3.500 kg).

Una altra de les novetats de l’Ordenança és que, es podrà acordar la substitució de la destrucció del vehicle per la seva adjudicació als serveis de vigilància i control del trànsit en el terme municipal.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad