Manacor ja està per davall de la mitjana mallorquina

La taxa d’incidència de la Covid és ara de 221 per cada 100.000 habitants. El regidor Sebastià Llodrà explica com es fa aquest càlcul

 

La ciutat de Manacor es situa, per primer cop en un mes, per davall de la mitjana de Mallorca pel que fa a la taxa d’incidència de Covid. En una gràfica de Daniel Ruiz, professor de la UIB i president de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, es pot comprovar com la línia taronja de Manacor ha baixat fins per davall la mallorquina, que ens indica que en aquests moments hi ha 240 positius per cada 100.000 habitants.

“El mes d’abril record que, com a Ajuntament, vàrem parlar amb sanitaris de l’Hospital de Manacor. Necessitàvem un poc de visió mèdica per a prendre decisions sobre com plantejar l’estiu. Vàrem comprendre que una pandèmia va de sanitat, però també, i molt, de matemàtiques i d’estadística”, explica el regidor Sebastià Llodrà.

“També és important fer pedagogia de les dades i la situació, i això és el que hem reclamat a Conselleria i no s’ha fet a bastament aquests passats 26 dies. Això ens ha duit a sentir i llegir coses com: a Manacor no hi ha 100.000 persones, com treuen les dades? Hi ha pobles amb un índex més alt, etc.”

Llodrà ha volgut explicar com s’obtenen aquestes dades, perquè s’entengui millor:

Valors relatius contra valors absoluts:
Per poder comparar llocs s’han d’emprar mesures relatives. Com es calcula un valor de malalts cada 100.000? Amb la regla de tres de tota la vida.

Posem que Manacor té 43.000 habitants i tenia 320 malalts.
43.000 és a 320 el que 100.000 és a 744
744 malalts cada 100.000 habitants.

Imaginem el poble B que són 2.000 habitants i té 20 malalts.
(100.000×20)/2.000
1.000 malalts cada 100.000 habitants.

Manacor estava més bé relativament que aquest poble B però també és cert que en valors absoluts preocupa molt més 320 que 20. Aquí hi entra després com de localitzats i controlats tenim els brots.

En tot cas, la situació de Manacor era tan preocupant com mostra la gràfica i per evitar situacions com la que hem viscut hem d’anar molt vius.

El BOIB fa oficial, a les 8,30h, l’aixecament del confinament

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad