“El confinament és insuficient si no va acompanyat d’altres restriccions”

Parlam amb el microbiòleg de l’hospital de Manacor, Xavier Mesquida, sobre el confinament perimetral de Manacor i els perills d’un virus que encara és una amenaça latent, a l’espera dels propers mesos que poden ser claus per l’evolució de la Covid al municipi.

-Quin creu que són els motius de la pujada de pacients ingressats i de la incidència tan accentuada del virus a Manacor?

Hi ha un augment de la incidència de casos a l’àrea de Llevant, però especialment al municipi de Manacor. Això com era d’esperar s’ha traduït en l’augment de pacients ingressats a l’hospital. Els motius sempre són una combinació de varis factors: el descens de les temperatures afavoreix la transmissió del virus i a la vegada, fa que traslladem la nostra activitat social als espai interiors, el que incrementa les possibilitats de contagi.

-No hi ha una causa concreta doncs

La causa més important és la relaxació en les mesures de prevenció (distància, higiene de mans i mascareta). Probablement hi ha la falsa sensació que el virus és menys virulent perquè tots veiem casos més lleus que a la primera onada. Realment això no és cert. El que passa és que ara es diagnostiquen tots els casos, lleus i greus i abans només els greus. Si a la primera onada haguéssim tingut la possibilitat de fer les PCRs que es fan ara, veuríem que el virus és el mateix, que quan afecta a població més jove i de menys risc té un comportament menys virulent, però si arriba a la població més vulnerable és tan agressiu com al principi.

També ens trobam amb l’esgotament de la població. Fa molt temps que estam vivint aquesta situació i tots estam cansats i sense veure el final. És cert, però hem de continuar perquè s’ha d’evitar la saturació del sistema sanitari. El no només implicaria una pitjor atenció als pacients que puguin ingressar per COVID, si no que, a més, suposaria intervencions quirúrgiques i consultes suspeses, augment de llistes d’espera, Atenció Primària sense poder fer la seva feina i una disminució dels llits d’hospitalització i UCI per patologies diferents a la COVID. No ho hem de permetre.

“La saturació del sistema sanitari suspendria intervencions i disminuiria llits. No ho hem de permetre”

-El confinament de la ciutat és una bona mesura de contenció?

Sí, sense cap dubte, només el fet d’anunciar les mesures ja fa que la població agafi consciència del problema i es minimitzi la interacció social. A més també reduïm la possibilitat de traslladar el problema a altres llocs fora de Manacor. De totes maneres no és suficient, s’ha d’acompanyar d’altres restriccions dins el nucli perquè sigui efectiu.

-Parlant de cercar l’eficiència mèdica, els bars i restaurants han d’estar tancats?.

Necessitam que durant un temps la gent tingui menys activitat social i és indubtable que els bars i restaurants són llocs a on la interacció social és molt accentuada. Sincerament penso que durant els quinze dies del confinament sí que han d’estar tancats, per posteriorment anar reduïnt les restriccions si es comprova que s’han frenat els contagis

Penso que durant els quinze dies del confinament sí que haurien d’estar tancats

-Creu que és un problema cultural o de la relaxació excessiva? Falta pedagogia en aquest sentit?

Com he comentat abans, crec que hi ha un excés de relaxació en les mesures per la falsa sensació que el virus és menys virulent i per pur esgotament. Segur que ens falta pedagogia, per molt que ho intentem sempre ho podem fer millor. Probablement no hem estat capaços de transmetre el missatge a la població que la situació és complicada i que el virus continuarà entre nosaltres un temps llarg, influint negativament a la nostra manera de viure, que ja no és la mateixa que abans de la pandèmia.

-Les pors són més grans ara perquè també ve la grip?

Sí, però també tenim l’esperança que l’impacte de la grip sigui menor gràcies a les mesures de prevenció, que també serveixen per evitar el seu contagi, i a que la població de risc i de serveis essencials es vacuni. Enguany més que mai, és molt important vacunar-se de la grip. En els països de l’hemisferi sud on ja han començat, l’impacte ha estat menor gràcies a la prevenció i la vacuna.

-Està previst un hospital de campanya o algun complement si les places al centre hospitalari resulten insuficients?

D’entrada no valoram aquesta opció. Però si una cosa ens ha ensenyat aquest virus és que no podem descartar res.

Miquel Oliver: “No podíem continuar amb un ritme de 40 positius al dia”

L’hospital arriba al límit de llits destinats a ingressats per Covid

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad