Miquel Oliver: “No podíem continuar amb un ritme de 40 positius al dia”

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha volgut valorar aquests primers dies de confinament perimetral del nucli urbà i fer una cronologia dels fets per conèixer una mica millor con es va arribar a la decisió, el passat dimarts seguint l’odre de la conselleria de Salut, de tancar la ciutat per evitar l’increment exagerat de casos positius de Covid.

“Fa dues o tres setmanes que venia tenint un contacte diari amb la conselleria de Salut per saber en quin estat es trobava el municipi pel que fa a taxa d’incidència del virus. Durant aquells dies s’havien posat diverses sancions a bars del centre de Manacor per incumpliments de les mesures sanitàries i la Policia havia aconseguit anul·lar algus botellots i festes il·legals”, confirma Oliver, que també assenyala que des de la Conselleria no es tenia clar quin era exactament el focus de propagació del virus, “però estava clar que la situació era preocupant perquè el ritme d’increments de positius era d’una mitjana de 40 diaris”.

“El passat divendres 23 ja vàrem tenir una reunió tècnica amb Afers Socials, representants de la Conselleria, del centre de salut, de la Policia Local i de Protecció Civil, per tal de fer un seguiment i coordinació de la situació. I on va quedar clar el bon comportament en quant a xifres dels actes culturals i events esportius”. El problema va arribar sobretot el cap de setmana entre el 24 i 25 d’octubre quan els casos es disparen encara més.

La xifra no era sostenible en el temps

“El diumenge és quan em telefona la gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell, amb qui també tinc ara un contacte diari, i em confirma el ritme diari d’increment. Una xifra que no és sostenible en el temps i que aviat podia suposar la saturació”, fins el punt que ara el centre hospitalari ja estudia la manera que doblar els 20 llits que té disponibles de la tercera planta, posant inclús dos malalts en fases semblants de la malaltia dins una mateixa habitació.

El dilluns 26 és quan els rumors del confinament és disparen. La taxa de Manacor ciutat ja és de 430 casos per cada 100.000 habitants, de 120 casos en el cas de Porto Cristo. Cal actuar. És quan després d’una reunió tècnica d’urgència entre els professionals de l’Hospital es decideix prohibir l’accés a qualsevol visitant o acompanyant de pacients, i es demana a la conselleria de Salut que apliqui “mesures més contundents” per aturar el ritme diari de contagis.

El que desemboca en l’anunci de la consellera Patricia Gómez del dimarts i la compareixença del batle de Manacor poc després de les 14 hores per confirmar el confinament del nucli urbà durant quinze dies. “La reunió no fou una negociació, sino que ens van informar de les mesures i les havíem d’acatar. A més, com sempre he dit, jo no soc metge, així que confio en els criteris del professionals sanitaris”.

Oliver lamenta però el cost econòmic que aquesta situació provoca als comerços i bars que s’han vist afectats o obligats a tancar els seus espais interiors. “És evident que té unes conseqüències molt negatives per l’economia local, per això hem iniciat una serie de campanyes, i per això en el cas que e confinament s’allargués, ja hem fet arribar les nostres propostes al Govern, perquè alleugereixi algunes mesures”.

Manca d’efectius als controls

Pel que fa als controls a les rotondes d’entrada i sortida de Manacor, Oliver lamenta que “els efectius de Policia Local i Nacional no són suficients com per poder controlar durant les 24 hores tots els punts i que, parlant-ne amb els cossos de seguretat, hagués estat més efectiu tancar tot el municipi pel que fa al control de la zona”.

També s’ha constatat una sortida notable de famílies de les seves primeres residències a la ciutat fins a la vorera de costa durant les hores prèvies a l’entrada en vigor del confinament. “Esperem que no incrementin els casos per aquesta raó”. Encara que les dades des de la passada setmana no ho diuen així. De totes formes, la incidència directa del confinament perimetral “no es sabrà fins d’aquí 8 o 10 díes que és quan començarem a tenir dades interpretables”.

De moment la gerent de l’Hospital, Catalina Vadell, ha expressat una certa calma al batle davant l’estabilització de les dades, que encara que són elevadíssimes no han experimentat un increment percentual tan accentuat. Així si dilluns 26 d’octubre la taxa d’incidència a la ciutat de Manacor era de 430 casos positius per cada 100.000 habitants, aquest divendres era de 690, dissabte de 738 i diumenge ja era de 741,6.

“Ens hem relaxat de forma generalitzada i ara l’esforç és inevitable”

El desgavell de les proves PCR entre els mestres

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad