La primera planta potabilitzadora d’aigua entrarà en funcionament aquest estiu

Es tracta d’una planta pilot innovadora que permetrà proporcionar aigua potable a 750 habitatges de Manacor

 

La planta potabilitzadora pilot per tractar les aigües servides per la SAM a Manacor, l’empresa pública que gestiona el servei de subministrament, surt a licitació aquest 28 d’octubre. Es tracta d’una planta pilot innovadora de tractament d’aigües, que permetrà proporcionar aigua potable a 750 habitatges de Manacor a partir de l’estiu de 2021. La nova planta potabilitzadora pilot estarà adjudicada el mes de març i començarà a funcionar el mes de juny.

“És una passa molt important per a Manacor. No és la definitiva, però sí la primera passa perquè tota la ciutat, dins aquest mandat, pugui disposar d’aigua potable. És un dèficit històric, però ja veim la llum al final del túnel”, ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

La planta funcionarà per filtració de membranes i tendrà una capacitat de tractament de 600 metres cúbics per dia. A partir dels estudis previs fets des de la SAM, s’ha triat aquesta tecnologia innovadora ja que es creu que és la més eficient per resoldre el problema que té Manacor amb l’aigua, d’una forma sostenible tant econòmica com mediambientalment. El consum elèctric aproximat serà de 300 kw/dia. “Per comparació una dessaladora consumeix 6 o 7 vegades més, i gràcies a les plaques solars dels dipòsits del Serralt, el cost elèctric es reduirà molt”, ha explicat la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

Amb tot, i donat el caràcter innovador de la solució proposada, s’ha considerat adequat fer primer una planta potabilitzadora pilot, amb una capacitat reduïda, a fi de poder veure el funcionament, avaluar els costos i optimitzar el procés “abans de fer una inversió milionària a cegues”. La planta pilot de capacitat reduïda, de 600 m./dia, un cop provada la tecnologia serà substituïda per la planta potabilitzadora definitiva, amb capacitat suficient per subministrar aigua de qualitat a tota la ciutat.

“El problema de l’aigua a Manacor és molt gran, i per això no podem permetre’ns el luxe de fer cap passa en fals. Per això, per responsabilitat, volem estar segurs que la tecnologia seleccionada per la SAM és l’òptima.”, ha assegurat Oliver.

La seva construcció tendrà un cost d’uns 350.000 euros i una vegada la planta general entri en funcionament, la plana pilot serà desconnectada, traslladada i muntada per la SAM a Cala Murada, on proporcionarà aigua potable a la població d’aquesta població costanera.

En el moment en que la planta potabilitzadora pilot funcioni adequadament i s’hagin obtingut les autoritzacions sanitàries necessàries, que es preveu que sigui l’estiu del 2021, s’aprofitarà la producció per subministrar aigua de forma experimental a barris propers a la planta. 600 m./dia és un cabal suficient per considerar-lo representatiu i que proporcionarà aigua a uns 750 habitatges.

Així s’haurà de fer el més a prop possible de la planta, ja que requerirà fer una connexió independent respecte de la xarxa general de distribució, que seguirà repartint l’aigua com fins ara. Serà possible gràcies a la sectorització de la xarxa de subministrament que s’ha fet a la ciutat els darrers anys, per aïllar de la resta de la xarxa el barri on es farà la prova. Així es podran comprovar diverses qüestions a efectes de subministrar l’aigua tractada a tota la ciutat: d’una banda, l’efecte que té aquesta aigua sobre els canonades de distribució, és a dir les possibles desincrustacions que es produeixin; de l’altra, contrastar la qualitat de l’aigua subministrada amb el feedback que es rebi dels usuaris.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad