L’Ajuntament construirà un parc solar a ses Tapereres per treure aigua

La construcció s’ha pressupostat per l’any 2021

 

Aquesta setmana, la SAM ha instal·lat una nova bomba d’aigua a 80 metres de profunditat al pou de ses Tapereres i els assajos de bombeig han finalitzat amb èxit. S’ha substituït la bomba amb l’objectiu d’evitar fallades i procurar un cabal més constant. Totes aquestes millores han tingut un cost aproximat de 25.000 euros. Durant les passades setmanes també s’han renovat les instal·lacions elèctriques i el sistema de telecontrol d’aquest pou.

Així mateix, també s’ha pressupostat la construcció per a 2021 d’un camp de plaques fotovoltaiques als terrenys del pou, amb l’objectiu d’extreure l’aigua amb energia renovable. Per a aquesta darrera actuació, un camp de 99 kilowats de potència, la SAM ha demanat una subvenció a la darrera convocatòria de la Conselleria de Transició Energètica. S’ha d’assenyalar que la lluita contra el canvi climàtic, concretament l’estalvi d’aigua i energia, és un dels eixos que regeixen l’actuació de l’empresa.

La finca de ses Tapereres té una superfície d’aproximadament 2.000 metres quadrats. Es preveu que, un cop concedida la subvenció sol·licitada, el projecte es licitarà a la primavera, a principis d’estiu s’adjudicarà i començarà a instal·lar i a finals d’estiu començarà a funcionar per autoabastir el funcionament del pou. El projecte tindrà un cost de 263.301,69 euros i la subvenció és per una quantia del 60% sobre el valor de la inversió.

Aquestes actuacions s’han duit a terme pocs mesos després d’haver-se regularitzat la situació del pou de ses Tapereres, després que l’Ajuntament va aprovar un contracte de lloguer amb la propietat d’aquesta important infraestructura que proporciona el 30% de l’aigua que es consumeix a la ciutat de Manacor.

«Una vegada aclarida la situació administrativa de les instal·lacions de ses Tapereres, la SAM hi està fent les inversions necessàries per tal que Manacor tingui un subministrament amb totes les garanties de servei que pertoquen», explica el vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal.

El subministrament d’aigua a Manacor es fonamenta en tres pous principals: sa Gravera, sa Moladora i ses Tapereres. Els dos primers ja s’havien reformat, i pel que fa al de ses Tapereres ara s’han emprès les obres d’adequació a fi que pugui funcionar amb totes les garanties tècniques.

La gestió del cicle de l’aigua a Manacor es du a terme des de fa anys sota la guia del Pla de gestió de la demanda, un document director aprovat per l’Ajuntament amb el fi de racionalitzar i millorar el servei que es dóna. Pel cas concret de la ciutat de Manacor, l’objectiu és clar: aconseguir servir una aigua de qualitat a la població. «Que a Manacor l’aigua no sigui potable és una anomalia que s’ha de solucionar. Ara bé, el camí és llarg i passa per anar millorant gradualment totes les instal·lacions de servei, com és ara el cas del pou de ses Tapereres», assegura la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad