“Haga patria, mate a un mallorquín”. El manacorins a l’Argentina (segona part)

La setmana passada oferirem un detall del destí de molts dels nostres avantpassats al llarg i ample de la geografia argentina, exceptuada la Patagònia. Avui conclourem el llistat amb la inclusió dels manacorins que, o bé per disposar d’alguna connexió familiar en l’àrea metropolitana i localitats de la província de Bons Aires, o per no tenir cap tipus de contacte al nou món on arribaven, optaven per refer les seves vides en aquella contrada capitalina.

Quan arribaven als molls portenys, tots els immigrants, després de comprovar que no patien cap malaltia greu o contagiosa, baixaven del vapor en el que havien travessat l’Atlàntic i eren allotjats a l’Hotel dels Immigrants, edificat expressament pel govern argentí per acollir-los.

Allà eren mantinguts i hi podien pernoctar a càrrec de l’erari públic fins màxim de cinc dies, període que havien d’invertir en cercar treball, contactar amb qualque familiar que els reclamàs o allistar-se en alguna de les empreses adjudicatàries d’obres públiques.

Aquest és el detall de les ubicacions que acolliren els nostres paisans a la citada província i districte federal de Bons Aires.

– 9 de Julio: Bartomeu Andreu.

– Amèrica: Antoni Parera Valens.

– Avellaneda: Joan Cortès.

– Arrecifes: Esteva Nadal, Jaume Sagrera, Guillem i Pere Sansó i Mateu Girart.

– Balcarce: Llorenç, Antoni i Miquel Pascual Gelabert, Llorenç Pascual Galmés i Sebastià Pastor Fornés.

– Bahía Blanca: Josep Sureda Ferrer i Miquel Caldentey.

– Bolívar: Andreu i Gabriel Frau.

Bouquet: Francesc Pol Ferrer.

– Carabelas: Andreu Gomila.

– Carlos Casares: Antoni Simonet i Jaume Bordoy.

– Conesa: Jordi Ferrer Amer, Gabriel Ferrer Coll i Jordi Ferrer.

– Ensenada: Mateu Amengual.

– Ermit: Andreu Sardà Ferrer.

– Francisco Madero: Guillem Massanet Caldentey.

– French: Guillem Llull Mas.

– Girondo: Pere Sagrera.

– Goyena: Joan Mascaró, Francesc, Gabriel i Jeroni Oliver, Bartomeu Pomar, Melcior Amer i Magí Fons.

– Hinojo: Joan Crespí Pex.

– Huanguelen: Antoni Sansó.

– Junín: Miquel Santandreu.

– Lanús: Antoni Pont Salas i Antoni Servera Massanet.

– Olavarría: Joan Arabí.

– Ortíz de Rosas: Jordi Pont Salas.

– Patricios: Antoni Sureda.

– Pehuajó: Joan i Bernat Quetglas, Llorenç Santandreu Mestre i ASebastià Rosselló

– Pergamino: Antoni Riera, Antoni Bonet Duran, Antoni, Joan, Francesc i Sebastià Bonet Febrer, Joan i Antoni Bonet, Pere Febrer Oliver i Guillem Fullana Bonet.

– Pinzón: Bartomeu Mascaró, Josep Nadal Jaume, Andreu Sbert Nadal, Miquel Quetglas, Andreu Pascual Sansó, Antoni Bauzà Servera, Josep Jaume Nadal, Jaume Jaume, Bartomeu Gomila Mascaró, Damià Domenge Duran i Damià Domenge Riera.

– Rivadavia: Antoni Riera.

– Rojas: Joan i Josep Mesquida Galmés, Pere Quetglas, Francesc Ramon, Josep Riera Rosselló, Pere, Francesc i Josep Riera Sansó, Antoni Vallespir Ferrer, Bartomeu Barceló i Bartomeu Fullana Soler.

– Roosevelt: Pere Mascaró Pomar, Joan Adrover Pellicer i Jeroni Adrover Suñer.

– San Fernando: Jaume Sansó i Pere Grimalt Castor.

– San Pedro, poble on emigrà, des de Felanitx, el meu padrí matern acompanyat de la seva dona i ma mare. Allà nasqueren altres tres fills del matrimoni, formant part d’una comunitat mallorquina tan extensa –sobretot felanitxers i manacorins- que provocà episodis de xenofòbia, una mostra de la qual, citada per Jofre al seu treball, era el cartell aparegut al poble: Haga patria, mate a un mallorquín. Els manacorins que hem pogut documentar són:: Ramon Llull, Antoni i Bartomeu Mascaró, Martí Morey, Sebastià Nadal Frau, Miquel Rosselló Gomila, Sebastià Nadal, Sebastià Rosselló, Bernat Nadal Pont, Nicolau Vidal Caldentey, Antoni Andreu i Rafel Gomila.

– Santa Lucía: Joan Manresa.

– Sunblad: Martí Jordà Fiol, Gabriel Duran Clar, Pere Fullana Salas i Pere Grimalt Grimalt.

– Trenque Lauquen: Guillem i Joan Parera Ginard, Julià Pellicer, Mateu Ribot, Pascual i Andreu Grimalt Girart, Bernat Artigues Galmés i Bartomeu Rosselló.

– Tres Lomas: Andreu, Miquel i Salvador Nadal Vaquer i Joan Gomila.

– Valentín Alsina: Andreu i Francesc Pont Salas, Miquel Taberner Perelló, Joan, Antoni i Josep Castor Roig.- Villa Saure: Francesc Pont.

– Ciutat de Bons Aires, districte federal: Jaume Juan Suasi, Bartomeu Mesquida Salvà, Joan Mesquida Sastre, Miquel Juan, Miquel Mesquida, Andreu Monjo, Antoni i Felip Palmer, Damià Pastor, Llorenç Pont Salas Gabriel Riera Fullana, Jeroni Riera Galmés, Gabriel Riera Pujadas, Jaume Roig, Llorenç Rosselló, Francesc i Salvador Sansó Juan, Antoni, Sebastià i Joan Melis, Mateu Servera, Miquel Sureda Sercera, Joan Soler, Antoni, Guillem i Jaume Taberner Amer, Bartomeu Vanrell, Bernat Vidal Sureda. Francesc, Joan, Mateu i Pere Vidal Sureda, Joan Vidal Vadell, Antoni Araque Pizà, Joaquim Bonnín, Rafel Bonnín, prevere, Bartomeu i Jaume Caldentey Melis, Antoni i Rafel Capó, Antoni Cerdà Fullana, Domingo, Joan, Andreu i Miquel Cerdà Truyols, Gabriel Cerdà, Miquel Frau Vert, Llorenç Galmés, Antoni, Tomàs i Guillem Grimalt Pastor i Joan Grimalt Oliver.

A quins pobles anaren els manacorins que emigraren a l’Argentina? (primera part)

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad