Els ciutadans que crein embossos de clavegueram hauran de pagar-los

El servei d’aigua de Manacor assumeix anualment més de 50.000 euros en concepte d’embossos directes causats per tovalloletes, bolquers, compreses o greixos

 

La SAM (Empresa de Serveis del Municipi de Manacor) du a terme des de fa temps campanyes de conscienciació i informació relacionades amb el mal ús de les tovalloletes i altres productes sanitaris i els greixos, que provoquen embossos directes a la xarxa de clavegueram de Manacor.

El problema dels embossos a la xarxa de clavegueram i a la depuradora està generat per olis i greixos, tovalloletes higièniques i altres residus (bolquers, compreses, plàstics, pedaços…) que es tiren incorrectament pels vàters, piques i embornals de clavegueram. Els greixos i olis procedents de restaurants, cafeteries o particulars, així com d’establiments que processen aliments, quan entren a la xarxa de clavegueram solidifiquen, són els anomenats “fatbergs”. Aquests blocs de greix representen un problema molt important ja que queden adherits a les canonades, com el colesterol, fins que finalment l’obstrueixen per complet.

 

Les tovalloletes higièniques i altres residus (paquets, plàstics, pedaços…) i els “fatbergs” causen embossos a les pròpies instal·lacions de la casa, a les arquetes i a la xarxa de clavegueram públic, que poden afectar a carrers sencers. Aquests problemes es magnifiquen quan plou, ja que l’excés d’aigua empeny els taps de greix i tovalloletes fins que obstrueixen per complet la canonada i provoquen grans embossos o acaben sortint enmig dels carrers.

A més a més, aquestes masses espenyen les bombes impulsores de la xarxa i de l’estació depuradora. Aquests bloquejos no permeten una correcta depuració de l’aigua i, fins i tot, poden arribar a causar que l’aigua residual s’hagi d’abocar directament al torrent.

El servei d’aigua de Manacor assumeix anualment més de 50.000 € en concepte d’embossos directes. A més a més, incrementa indirectament els costos de la gestió del cicle de l’aigua.

Davant d’aquests fets, l’empresa de Serveis del Municipi de Manacor, SAM, aplicarà un protocol de bones pràctiques i procediment de gestió dels embossos, de manera que els usuaris que després d’haver provocat un embós, en continuïn provocant, hauran d’assumir-ne la reparació directa dels danys. Tot això, aplicant l’article 62.c del Reglament d’Aigües.

El procediment serà el següent:

Quan es produeixi el 1r avís d’embós, la SAM farà una inspecció, aixecarà acta i ho gestionarà. Quan es produeixi el 2n avís d’embós, la SAM farà una inspecció, aixecarà acta, realitzarà un informe i finalment emetrà una factura, que haurà de ser pagada per part de l’abonat.

La presidenta de la SAM, Cristina Capó, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que «és una qüestió de justícia, ja que els reincidents provoquen que tots els ciutadans acabin pagant pel que només una minoria ha fet malament.»

La finalitat d’aquesta mesura és que els usuaris es conscienciïn de la importància que té fer un bon ús de la xarxa de clavegueram, per tal de millorar la gestió de les aigües residuals de Manacor i evitar abocaments indesitjats al medi natural. «L’educació i la sensibilització ambiental són i han de ser sempre la primera passa, però quan aquesta ja no funciona i hi ha persones que continuen sense voler fer les coses bé, que a més repercuteixen a tota la comunitat, s’han de prendre mesures», ha afegit el vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal.

El de les tovalloletes és un problema molt recent, de la darrera dècada. «Les tovalloletes a l’envàs sovint es diu que són biodegradables, però a quina escala de temps? Quan es descomponen l’embós ja s’ha produït i s’acaba afectant a la depuradora, al torrent i a l’aqüífer», ha explicat Capó.

És important recordar també que els olis i demés greixos minerals i vegetals s’han de reciclar correctament als punts verds o a la deixalleria mòbil (per a sabern-ne els horaris es pot consultar la web de residus de Manacor). Per altra banda, els establiments de restauració i tallers de reparació, entre altres, han de disposar d’arquetes separadores de greixos i/o decantadors de sòlids.

Des de l’Ajuntament de Manacor i la SAM s’insiteix en la importància de la conscienciació i l’educació ambiental com a via per resoldre aquest assumpte. Per això, a partir de finals de novembre i es tornarà a comptar amb 3 informadors del programa SOIB Visibles per a una nova campanya de conscienciació porta a porta. Cal recordar, que durant la darrera campanya de conscienciació, que va acabar el passat mes de febrer, es varen repartir més de 200 avisos i els ciutadans varen respondre de manera satisfactòria. Pel que fa a les activitats d’educació ambiental a les escoles impulsades per la SAM, aquest primer trimestre s’han suspès degut a la COVID19, però s’espera que es puguin reprendre pel segon trimestre.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad