La nova concessió també aumentarà els controls i les freqüències
L’ajuntament de Manacor vol donar un nou impuls al manteniment de jardins, zones verdes, rotondes o parcs infantils, en vista dels pobres resultats de la feina feta especialment durant els darrers anys i que manté el municipi en un estat d’aparent deixadesa que calia resoldre. Per això des del passat dijous dia 1 d’octubre ja s’ha posat en marxa el nou servei per un total de 917.000 euros anuals entre quatre lots, un augment del 40% respecte els aproximadament 530.000 vigents fins ara.
El que destaca d’aquesta nova etapa, a més, és la incorporació de dues empreses de reinserció “per mantenir un itinerari formatiu de centres i famílies, ajudar a en l’economia social i, en definitiva, tenir un Manacor millor”, han explicat aquest matí el batle Miquel Oliver i el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà.
Quatre lots
D’aquesta manera, a partir d’ara Melchor Mascaró s’ecarregarà de la poda i alineat de palmeres, Acciona de les zones verdes, rotondes i jocs infantils, mentre que Aproscom s’encarregarà de les zones verdes de Son Macià, els jardins de la Torre dels Enagistes, les zones verdes de Cala Anguila i dels jaciments arqueològics; i Estel de Llevant serà responsable dels jardins i zones verdes de les escoles de Manacor, de l’Escola Municipal de Mallorquí, del Parc Municipal, de l’Escorxador i del Molí d’en Polit (amb 60.000 euros anuals per cada una).
Ara el 15% del total del contracte s’ha adjudicat a aquestes dues entitats. En aquest sentit, el delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Sebastià Llodrà, ha destacat el valor afegit del nou contracte, “es contracta, més enllà dels treballadors amb risc d’exclusió social, la tasca de centres especials d’ocupació: donar continuïtat als itineraris formatius, l’acompanyament, la visió social i educadora”. Les dues adjudicatàries, Aproscom i Estel de Llevant treballaran a places i jardins dels diferents pobles del municipi, el que “permetrà la normalització i visibilitat de les persones usuàries”, ha assenyalat el batle de Manacor, Miquel Oliver.
La concessió, per tres anys prorrogables a un altre més, farà també posible l’augment de la plantilla decicada al manteniment de jardins, que passarà a ser de 33 persones de les quals 18 estaran a jornada completa i 15 a mitja jornada. Fins ara, només hi havia 13 treballadors a jornada completa i 5 a jornada parcial. “És cert que el servei s’ha retrassat uns 6 o 7 mesos respecte a la data que teníem prevista i que això ha afectat, però cal tenir en compte les circumstàncies viscudes que han fet que molt de personal de manteniment passàs a realitzar tasques de desinfecció”, ha apuntat Oliver.
Més control
Una altra de les novetats anunciades aquest dimarts en roda de premsa per part del delegat de Medi Ambient, és el sistema d’avaluació interna i mecanismes de control que preveu el contracte, que permetrà fer inspeccions i les conseqüents penalitzacions en cas d’incompliment per part de les empreses adjudicatàries.
Pel que fa als jocs infantils del Parc Municipal, el Molí d’en Fraret, la plaça de les Perleres i la plaça Francesc Ramis, el contracte estipula que l’empresa encarregada els vagi substituint i millorant.
Finalment, també s’elaborarà un Pla de Gestió de l’Arbrat Urbà, que servirà per avaluar l’estat de conservació dels arbres del municipi, definir els futurs protocols d’actuació pel seu manteniment i identificar els riscos i punts conflictius. Cal recordar que el contracte també inclou el manteniment de fonts, de pipicans i la dinamització d’horts urbans.