El misteriós xalet de les quatre torres de Porto Cristo

Incògnites sobre una de les edificacions més peculiars del poble

 

La seva silueta marca des de fa gairebé un segle les postals del riuet de Porto Cristo. És una edificació d’una aqruitectura molt peculiar i, en apariència gens pràctica. Consta d’un cos central quadrat en planta baixa, de superfície no massa extensa ni d’una volumetria especialment gran. A cada costat, però, s’hi alcen quatre torres iguals, també quadrades i rectes, on s’hi distingeixen finestrals avui tapiats.

Tot i la seva rarera i una posició privilegiada que li permet divisar el port des del sud, fa mig segle o més que el xalet misteriós roman abandonat a la intemprèrie del temps, com si fos una casa encantada d’aquelles que surten a les pel·lícules i on, en una nit plujosa, algun grup d’amics toquen a la porta per veure que hi ha a dins o s’hi fiquen sense permís amb llanternes. Pel que sembla els seus promotors foren la famíliar Oliver ‘Pollet’, qui acabats d’arribar de les Amèriques intentaren construïr un edifici colonial. Però prest hi deixaren de viure no se sap ben bé perquè.

Avui, com fa ja anys, els crulls es mengen l’estructura i la seva situació arquitectònica és de ruïna completa. Se sap que va pertànyer a la família dels Balança, propietaris del mític hotel Estrella, molt a prop de la finca on és el xalet, i que pel que sembla fa poc va entrar dins el lot de venda de l’edifici turístic a uns altres propietaris. Se sap també que fa prop d’un any la casa de les quatre torres va entrar a formar part del catàleg d’un conegut portal immobiliari, sense èxit.

 

 

“El xalet amb les quatre torres que apareix a les postals copsades cap al sud, cap a les coves del Drac, és un autèntic misteri per a nosaltres”, diu ara una publicació a les xarxes socials de Joan Riera, enquadernador i expert coneixedor de les imatges antigues de Porto Cristo, “ja que no sabem res d’ell, quan l’aixecaren, ni si l’arribaren a habitar mai. Apareix a alguna postal de la dècada de 1930”.

“Avui en dia es troba molt degradat i amenaça ruïna. Les torres no són gaire grans i presenten uns portals tapiats a cada una de les quatre parets; estan coronades de balustrada i una de les quatre torres, la del sud, té un fumeral. Quan es va construir tenia unes certes pretensions arquitectòniques. Separades del cos de l’edifici hi ha dues torres més, i una cisterna entre les dues edificacions. Esperam que algú ens sàpiga donar algun tipus d’informació”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad