Primera passa per ampliar les zones de prioritat per a vianants a la ciutat

Es preveuen sancions d’entre 100 i 500 euros pels conductors que no cumpleixin

 

El ple municipal dóna llum verda a la regulació de les vies de Zona de Prioritat Residencial, que dóna cobertura normativa a la zona de vianants del barri del Convent. El ple ordinari d’aquest 14 de setembre ha aprovat l’Ordenança reguladora sobre l’ús de les vies ubicades dins una Zona de Prioritat Residencial (ZPR), com és el cas del barri del Convent de Manacor; i posa les bases per a incloure futures zones. Entrarà en vigor dia 1 de gener de 2021.

Les ZPR són zones amb una regulació específica, amb l’objectiu d’augmentar l’espai públic prioritari per a la mobilitat sostenible i segura, afavorint anar a peu o en bicicleta. En aquestes àrees la prioritat de pas és per als vianants en primera instància, pel que es pretén una pacificació del trànsit rodat, permetent aquells desplaçaments de vehicles motoritzats que realment són necessaris i reduint al màxim la mobilitat no productiva.

A la ZPR, el vianant sempre tendrà prioritat en les seves accions; la velocitat màxima de circulació per a tots els vehicles serà de 20 km/h; l’accés a vehicles amb finalitats comercials serà permès; i es preveu també disposar de zones amb estacionament prioritari comercial.

A la ZPR no es permet la circulació de vehicles motoritzats, excepte els titulars empadronats a un immoble inclòs dins una ZPR; els vehicles del Servei d’Extinció d’Incendis i dels cossos i forces de seguretat; les ambulàncies de caràcter sanitari o assistencial; els vehicles de serveis municipals; vehicles que facin operacions de càrrega i descàrrega en horari autoritzat; vehicles que transporten malalts greus o persones amb mobilitat reduïda; vehicles que surtin o es dirigeixin a algun garatge autoritzat ubicat a les vies de vianants; vehicles amb permís especial concedit per l’Ajuntament, per a realitzar una operació esporàdica, degudament justificada; entre d’altres.

Els vehicles no tindran prioritat

Els vehicles que circulin dins una ZPR, tinguin autorització o no, no tindran prioritat en les seves accions front als altres usuaris de la via pública. Per exemple, en una ZPR, les bicicletes gaudeixen de prioritat sobre la resta de vehicles, però no sobre els vianants, que gaudiran en tot moment de prioritat de circulació. Així mateix, s’estableix una velocitat màxima de circulació de 20 km/hora a tot l’àmbit de la ZPR.

Els residents i titulars de vehicles que s’estacionin a garatges situats a l’interior de la zona podran sol·licitar distintius per col·locar als seus vehicles. El color de fons d’aquesta autorització serà el verd. En el cas dels titulars de vehicles propietaris d’establiments comercials, locals industrials o despatxos professionals situats a l’interior de la zona; i vehicles de particulars, de missatgeria, transport de mercaderies o persones i altres serveis, podran circular per accedir al negoci i realitzar la càrrega i descàrrega de productes, però no podran estacionar en els carrers inclosos dins la ZPR. En aquest cas, l’autorització serà de color groc.

L’Ordenança preveu també l’accés excepcional a les ZPR per part de vehicles que no disposaran de distintiu. Es tracta d’accessos puntuals i/o temporals, que hauran de sol·licitar autorització prèvia a l’Ajuntament.

En tot l’àmbit de la ZPR només es permetrà l’estacionament dels vehicles identificats amb els distintius d’accés residencial (verd). La resta de vehicles autoritzats podran realitzar aturades per dur a terme l’activitat que els ha permès l’accés, però no hi podran estacionar. Igualment, dins l’àmbit de la ZPR es preveu la possibilitat de definir zones d’aparcament comercial, on es permetrà estacionar amb una limitació de temps determinada, així com l’habilitació de zones de càrrega i descàrrega.

L’Ajuntament establirà sistemes de control d’accessos i de vigilància dins l’àmbit de la ZPR. Es consideraran infraccions les accions i omissions contràries al que estableix l’Ordenança, que seran objecte de sancions administratives. Es preveuen sancions d’entre 100 i 500 euros.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad