Els fusters manacorins de començament del segle XX

Avui dedicarem l’article a enumerar la seixantena d’oficials i obrers dedicats al ram de la fusteria que operaven a Manacor a l’inici de la passada centúria, quan l’obra dels artesans locals, agrupats en petits tallers i ajudats d’escassa tecnologia, anaven repartint-se el mercat en un temps on encara no s’havia iniciat la fabricació a gran escala per tal d’assortir l’allau de nous casats que arribarien a Manacor per comprar el parament que vestiria bona part de les llars illenques.

Amb les dades extretes del Padró d’habitants de 1902 (AMM) hem confeccionat una nòmina de tots els que hem pogut documentar, agrupant-los per carrers i barris.

En primer lloc citarem Joan Suñer Soler, de 47 anys, llistat al document com “industrial” donada la importància del seu taller del carrer Lleó XIII, 16.

Segonament ens referirem als fusters dedicats a la branca més popular en aquells moments fora del poble, els cadirers.

Al número 71 del carrer de Palma, o de Ciutat, hi obraven Miquel Rosselló Llull Roma (50 anys) i els seus dos fils Miquel (22) i Sebastià Rosselló Parera (27), tot i que aquest darrer ho feia al carrer d’en Servera, 4.

Miquel Febrer Gayà Sales (28) estava ubicat al carrer d’Alfons XIII, 20 (avui avinguda del Tren), mentre els altres cadirers –tots de la mateixa família- encapçalats pel pare Francesc Fullana d’Albadellet (52 anys) i els seus fills Miquel (24), Tomàs (16) i Francesc Fullana Ordinas (14) construïen les seves cadires al carrer d’en Mas número 8.

 

Taller de Cas Pollet

 

Elements importants dins el ram de la fusteria eren els tallistes o escultors, tres dels quals apareixen al llistat municipal.

Al carrer d’en Noguera, 2 hi tornejaven Pere i Mateu Llull Mesquida Mosso, tots dos ben jovenets (19 i 17 anys) i al carrer d’en Muntaner, 5 ho feia Antoni Santandreu Riera Sant (30 anys).

Quant als fusters de carros, tot i que pensam que n’hi hauria alguns més, només se’n relacionen dos:

Julià Duran Frau (40 anys) al carrer del Capità Antoni, 18 (també conegut com carrer de ses roques, d’on li ve el malnom) i Joan Gayà Jaume Garba (47 anys) qui podien trobar adobant carros i restrenyent rodes davant el seu taller a la plaça del Cós, 3.

Creiem que Llorenç Ramis Mayol Cordé (38 anys) amb obrador al carrer de la Verònica número 106 l’hem d’incloure dins el gremi tot i que el seu ofici era de taconer.

Al carrer de Palma, 13 obria portes Joan Pomar Miró Boté (30 anys) l´únic boter que trobam en aquells anys ja de decadència del negoci del vi.

Suposam que gràcies a la seva especialització figura com ebenista Joan Duran Mestre (26 anys) al carrer Nou número 41.

Finalment ens queda relacionar els quaranta-tres fusters, els quals se repartien arreu de la vila com detallam, començant pel centre espiritual del poble per, seguint el sentit contrari a les agulles del rellotge, tornar al punt de sortida.

A l’inicia del periple trobaríem Miquel Vidal Vadell Vidal (52) i el seu fill Bernat Vidal Massanet (19) a la plaça de l’Església, 3. Veïnat seu era Francesc Llull Barceló (50) al carrer d’en Noguera, 2.

No gaire lluny Marc Gelabert Riera Marc (63) a carrer de la Soledat, 6 , Martí Salas Riera Busquets (18) al carrer de n’Amer, 12 i Bartomeu Riera Gelabert Riera (63) amb seu al carrer d’en Venturós, 14.

Ja dins la Vilanova, al carrer de la Penya (avui ecònom Pere Bonnín) número 2 tenia obrador Francesc Sansó Llull Matxet (30 anys).

 

Recreació d’un tradicional banc de fusters, per Tòfol Pastor ‘Pífol’

 

Al carrer de Ciutat, aleshores citat com carrer de Palma, hi trobam fins a mitja dotzena de membres del gremi:. Al número 21 Andreu Juan Mas Tauleta (55) i el seu fill Joan Juan Verdera (26), al 30 Sebastià Rosselló Riera Roma (77) i al 31 Antoni Morell Fullana (29). Dues cases més avall, als  números 36 i 38 hi havia dos menestrals de la fusta veïns, Antoni Nadal Pascual Guixó (36) i mestre Lluis Llull Febrer Mola (52) considerat un dels primers mestres de l’ofici a Manacor.

Una vegada arribats al final de la via, quan els carrers d’aquella banda del poble ja s’aclarien, al carrer d’en Mesquida, 45 hi habitava Joan Gomila (31 anys).

Derivant el passeig cap a l’àrea on el poble anava estenent-se fins a tocar l’estació del ferrocarril, apareixen domiciliats nous agremiats com Miquel Riera Gelabert (42) al carrer Lleó XIII, 11, Bartomeu Riera Ramonell (32) al del Carril, 28, Miquel Sansó Ferrer Robí (52) al carrer de l’Alegria, 57 i Francesc Riera Calvó (22) al d’en Servera, 39.

Al carrer d’en Muntaner hi apareixen set fusters: Jordi Juan Pont Duro (68) al número que encetava la via, Joan Oliver Juan (52), just davant l’anterior, Martí Juan Muntaner (79) al número 13 , just davant Joan Miquel Sansaloni Pentina (47) al número 14. Antoni Riera Campins Xiscó (41) i el seu fill Sebastià Riera Tous (17) compartien habitatge al número 15 del carrer i, finalment, al número 20 hi vivia Guillem Servera Pentina (40).

Una vegada entrats dins el carrer d’Alfons XIII, números 18 i 22, hi trobaríem Rafel Rosselló Ferrer Figuereta (40) i Joan Ginard Fornés (48) gairebé veïnats i, quan s’enfilava el carrer dels Gerrers, al número 27, Andreu Fiol Caldentey (30).

Només en trobam un a la plaça del Convent, 7 : Salvador Juan Pont Tauleta (62 anys) i un altre a prop seu, Antoni Rosselló Sansó (36) al carrer Major 7.

El barri de ses Dames concentrava cinc fusters: Bartomeu Pomar Duran (25) al carrer Jaume II, 3; Joan Frau (24) al carrer del Centre, 5. Dos més al carrer de l’Hospital, al número 3 Martí Llull Mosso (67) i al número 21 Ramon Grimalt Sancho Coca (60). Llorenç Morey Gelabert Mola (27) ho feia al carrer del Conqueridor, 6.

Arribant a la plaça del Mercat, al número 13 obria portes el taller de Bartomeu Gayà Gelabert (40) i, quasi veí seu, al Torrent, el seu germà Sebastià (45), ambdós de la nissaga dels Garba. Dins la mateixa via, al número 12, hi trobam Bartomeu Salas Munar (56) i, ja dins el barri de Fartàritx, al carrer de la Torre, 5, Damià Llull Rosselló (26).

Per acabar la ronda, pujant la costa del Cós, a l’altura del carrer d’Artà hi tenia cau Pere Josep Canet Tugores Canet (29), especialista en carruatges i, un poc més avall, al carrer d’Artà, 42, Joan Riera Mesquida (41) de la nissaga dels Escolà.

Finalment en citarem dos: Bartomeu Sansó Pascual (37) i Guillem Llull Ginard Mosso (62), ambdós al carrer de la Verònica.

Els fusters, històric ofici manacorí

‘Les Perles Grans’: el paradigma de la indústria manacorina

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad