Agents policials i ambientals precinten el quiosc il·legal de Cala Varques

La decisió judicial es basa en la documentació aportada pel Govern on es constaten els riscos mediambientals i sanitaris de les instal·lacions

Un operatiu integrat per Agents de Medi Ambient, Policia Nacional, policia local de Manacor i l’IBANAT ha precintat, aquest divendres, el xibiu il·legal que, des de feia anys, funcionava a Cala Varques. L’operatiu ha retirat part dels estris i objectes que es trobaven dins les instal·lacions però davant la impossibilitat de retirar-los en la seva totalitat s’ha procedit a aixecar una acta de decomís i a precintar el recinte. L’ajuntament de Manacor procedirà, aquest dissabte, a retirar, amb la col·laboració dels Agents de Medi Ambient, la resta d’objectes i utensilis què hi han quedat.

L’actuació s’ha pogut dur a terme una vegada ha estat autoritzada pel titular del Jutjat del contenciós-administratiu número 3 de Palma. L’advocacia de la Comunitat autònoma de les Illes Balears havia sol·licitat, aquesta mateixa setmana, a instàncies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, una autorització judicial urgent per poder executar la Resolució d’execució forçosa del desmantellament de les instal·lacions signada, dia 24 d’agost, pel conseller de Medi Ambient i Territori.

La necessitat de comptar amb una autorització judicial per executar l’actuació es basa en què el propietari de les instal·lacions disposa d’un document notarial que certifica que el xibiu és el seu domicili. D’altra banda, el cas es trobava judicialitzat des de maig de 2019, quan la Conselleria va trametre a la Fiscalia de les Illes Balears dos expedients administratius relatius a aquest xibiu il·legal perquè estudiés la possible comissió d’un delicte de desobediència per part del propietari d’aquesta instal·lació.

Aquesta denuncia es va presentar una vegada s’havia constatat, fins a tres vegades, la negativa del propietari de la instal·lació il·legal a desmuntar-la, en virtut de la resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, de dia 17 d’abril de 2019, on s’adoptaven mesures provisionals urgents. Aquestes consistien en la retirada de les instal·lacions, el cessament de l’activitat de venda de begudes i menjar, així com del dipòsit dels béns mobles associats a aquesta activitat.

Tot i que el cas es trobava sota tutela judicial, la Conselleria considerava necessari i urgent executar la resolució i desmuntar les instal·lacions. A banda de la nombrosa documentació aportada per la conselleria de Medi Ambient on es denuncien els greus danys mediambientals que provoca aquest xibiu il·legal, situat dins del Domini Públic Marítim-Terrestre i que pertany al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) Cales de Manacor de la Xarxa Natura 2000, s’han aportat informes de les conselleria de Salut i Consum i d’Administracions Públiques i Modernització on s’alerta que el xibiu suposa un greu risc per a la salut pública. En aquest sentit, el jutge considera que està suficientment acreditada la urgència i necessitat de procedir al desmantellament del xibiu per raons sanitàries.

El document ja advertia al responsable que s’abstingués de dur a terme la instal·lació de la cantina sense les autoritzacions respectives, advertint-lo que la desobediència podia donar lloc a la corresponent responsabilitat penal o administrativa. La resolució d’adopció de mesures cautelars fou ratificada per una nova resolució, de dia 13 de maig, per la qual s’inicia un procediment sancionador en matèria d’espais de rellevància ambiental contra el responsable de la cantina i en la qual se l’insta a desmantellar les instal·lacions.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat que “amb l actuació d’avui, culmina una feina de més de tres anys en els quals la Conselleria de Medi Ambient s’ha vist obligada a actuar davant la inacció de l’administració competent, en aquest cas la Demarcació de Costes”. Mir confia que el desmantellament de les instal·lacions es pugui completar sense més entrebancs i, d’aquesta manera, “poder començar a fer feina en el següent repte que planteja aquest espai tan emblemàtic: la seva restitució natural”.

D’altra banda, el batle de Manacor, Miquel Oliver, s’ha mostrat satisfet per la restitució “d’una cala verge i un espai natural que ha patit la massificació” i pel fet que “els veïns ja no patiran més les conseqüències d’aquesta activitat il·legal”. Oliver ha incidit en el fet que “no només s’ha acabat la temporada turística per al xibiu, sinó que s’ha acabat definitivament el xibiu”.

Cal recordar que, com a antecedent d’aquests mateixos fets, consta un primer procediment sancionador contra el propietari del bar per infracció en matèria d’espais de rellevància ambiental, el qual va concloure amb la resolució de dia 4 de març de 2019 per la qual se’l declarava com a responsable d’una infracció administrativa tipificada a la Llei 5/2005 per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO) que fou tramitada a conseqüència de diferents actes de denúncia d’agents de la guàrdia civil i d’Agents de Medi Ambient. En la resolució s’imposava una multa de 100.000 € i l’obligació de restaurar el medi natural a l’estat original.

Ocupació il·legal de Cala Varques sense cap sanció

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad