Mateu Marcé: “Les escoles comptaran amb parcs i places per fer-hi classe”

Mateu Marcé (Manacor, 1986) és el regidor d’Educació de l’ajuntament de Manacor. Amb ell hem parlat aquesta setmana perquè ens expliqués com es planteja la tornada a les escoles i els protocols que es seguiran, també en cas de contagis.

 

-Quins són els problemes més importants als que ha de fer front l’ajuntament davant aquest inici escolar?

El major problema educatiu ara mateix es centre a trobar espais nous que fins ara no teníem, dins i fora dels centres, per poder fer front a les ratios i distàncies previstes. Cada escola ha elaborat el seu pla de contingència, que ha estat enviat a inspecció i que, després de ser aprovat per la conselleria de Educació, ha tornat ja als centres per a la seva aplicació.

-Així idò, entenc que des de l’Ajuntament posau a disposició de les escoles espais públics on fer classe?

Sí, posam a disposició places i parcs per escoles amb problemes d’espai com el Molí den Xema que tendrà el parc del Molí den Beió, el Jaume Vidal que tendrà la plaça de davant, la plaça del Sol i la Lluna per Ses Comes, el parc de Na Molla pels alumnes de Sa Torre etc. Uns de manera exclussiva i altres de manera prioritària. Perquè hi ha places que no es poden tancar, però on els escolars tendran la prioritat i s’hi podran fer classes allà. Pel Simó Ballester també es tancarà algun carrer.

 

 

-Quines són les més prioritàries?

Ses Comes i el Molí den Xema, que són tres línies són les més problemàtiques

-Tret d’això serà un començament on tots els alumnes podran anar a classe durant els mateixos horaris?

De moment els horaris seran els de sempre, encara que pel matí les entrades es faran de forma esglaonada entre les 8,45h i les 9,15h, per diferents portes dels centres.

Les entrades es faran de forma esglaonada entre les 8,45h i les 9,15h, per diferents portes dels centres.

-Quina és la seva visió personal com a responsable municipal de la situació?

Vull ser optimista i pensar que tot transcorrerà amb normalitat, però també les demés administracions han de posar de la seva part perquè tot sigui com toca. Parlo en el sentit que també ens han de confirmar de quins espais alternatius coberts podran comptar les escoles, perquè dia 10 de setembre ja és aquí i tots necessitam saber-ho per poder planificar. Estam parlant de posar noves aules prefabricades, de llogar espais alternatius o de fer servir edificis de gestió municipal… però encara no hi ha res confirmat sobre quins seran, perquè des de la conselleria d’Esducació es manegen distints plans d’actuació… Està clar que és una setmana vital.

-Troba que la Conselleria ha creat un clima de preocupació excessiva que ha arribat als pares, o que això era necessari per no baixar la guàrdia?

Trob que tots hem de ser responsables, seguir les normatives… però també a l’Ajuntament ens haurien de donar eines per poder-la cumplir: tenir espais per poder reduïr  ratios i mantenir les distàncies. Tot s’ha de dir que hem tingut la total col·laboració d’inspecció educativa. Entenc el missatge, perquè pel juny no se sabia com estaríem en aquests moments. Però al mateix temps comença a ser tard i s’han de prendre decisions concretes.

-Com s’actuarà en el cas de que hi hagi algun brot? És tasca de l’Ajuntament o del Govern?

Serà un tema de la conselleria d’Educació, que tot d’una ho comunicarà a Salut, que prendrà les mesures adients. A no ser que siguin tallers propis organitzats per l’Ajuntament. Aquí sí que serà tasca nostra notificar-ho a Salut i facilitar-li un llistat de participants perquè coordini l’actuació.

Si hi ha un brot serà un tema de la conselleria d’Educació, que tot d’una ho comunicarà a Salut

-Està clar que l’Ajuntament s’encarrega del manteniment i neteja dels centres educatius… però també de la desinfecció en una situació com aquesta?

Medi Ambient ja ha reservat 115.000 euros propis dels pressupostos municipals, entre d’altres coses per tenir una persona fixa pel matí a totes les escoles que s’encarregui exclusivament d’això. Així mateix des del SOIB també s’assignarà un personal estable per la desinfecció. A més, l’Ajuntament com es pot suposar no s’ha aturat de fer tasques de manteniment durant tot l’estiu: arreglant goteres a l’escola de s’Illot, escales d’emergència, pintar a tots els centres, fugues d’aigua al Molí den Xema, climatitzacions…

-Com evolucionen les obres de Sa Torre? Es podrien arribar a fer classes durant aquest curs?

A molt bon ritme. Encara no hem pogut fer la reunió de seguiment, però la tendrem prest. Pel que fa a tornar a fer classes durant aquest curs escolar, pens que no serà així i que s’esperarà al curs vinent. Crec que serà la millor opció per a tothom.

Hem reservat 115.000 euros per tenir una persona fixa per tasques de desinfecció a cada centre

-I les de Ses Comes?

En aquest cas des de l’Ajuntament sí que voldríem que anassin més ràpid perquè ja és una qüestió urgent. Tengui en compte que es va passar d’un periode d’obres de sis a nou mesos… Per Pasqua de l’any que ve la reforma tocaria estar acabada. Esperem que sigui així. Hi estarem molt damunt.

-Quan començaran d’una vegada per totes les obres per acabar Els Sementals? Ja du deu anys abandonat…

La llicència municipal es va donar a finals del mes de juliol. No va estar ni un mes dins l’Ajuntament des de que ens va arribar el projecte de Conselleria. Ara a principis d’aquest mes es farà la licitació i se suposa que l’empresa guanyadora podrà començar. És una inversió de quasi dos milions d’euros.

-Estarà per ser part del Simó Ballester l’any que ve?

Vendrà just, però jo espero que sí. Miri, bona part del problema de plaços també ve donat per la llei de contractació estatal, que allarga excessivament els plaços i que deixa en evidència que, en molts de casos, és negativa pels interessos de la societat. Pens que si ha de ser tan garantista no és una eina correcta.

-Com du vostè personalment una tornada a l’escola tan inusual?

Intent no dur-m’ho a casa, però és complicat. Perquè són coses que vius en primera persona i que veus les necessitats de primera mà… m’ho arrib a prendre com un repte personal, i moltes vegades és difícil perquè hi ha moltes coses que no depenen de tu i estàs fermat. Però també es tracta que quan això passa, es cerquin alternatives i s’intentin obrir altres portes.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad