Xavier Mesquida: “El virus encara circula i la gent s’ha relaxat molt…”

Parlam amb el microbiòleg de l’hospital de Manacor, Xavier Mesquida, sobre l’estat actual de la Covid-19 al municipi, les mesures que hem de continuar prenent i on són els riscos que cal evitar.

 

-Ens podria fer una anàlisi de la situació actual a les Illes en general i a la nostra comarca en particular?

La situació actual és la d’un augment progressiu de casos. Si comparam les dades actuals amb les de fa dues setmanes, es pot apreciar molt clarament aquesta pujada. A la nostra comarca estam un poc millor que a la resta de Mallorca, però no hi ha moltes diferències. Per sort la majoria de casos són lleus o assimptomàtics amb poques persones ingressades als hospitals. Al mes de març ja ens va passar que es va iniciar l’escalada de casos més tard que a la resta de l’illa. La gran diferència és que ara estam més preparats per afrontar l’augment de casos, els hospitals estan llestos i la capacitat diagnòstica és molt gran; de fet, a l’hospital de Manacor ja feim les PCR de coronavirus dels pacients de l’hospital que abans s’enviaven a Son Espases. La previsió és que prest farem totes les de la comarca.

-Hem tornat a les xifres de pacients positius enregistrades abans del confinament?

Sí, de fet les xifres son superiors, però no es poden comparar. És molt important tenir en compte que estam fent PCR a tota persona amb simptomatologia lleu que contacta amb el sistema sanitari i, a més, quan es troben casos positius es fa la PCR a tots els seus contactes estrets. Això es tradueix en que trobam més persones contagiades, però a la vegada són mes lleus. Ara detectam els casos que al mes de març-abril no detectàvem perquè només es feia la PCR als malalts que ingressaven a l’hospital o si es considerava que eren personal essencial.

 

 

-Creus que la situació és ara més greu?. Es tracta de l’anomenada ‘segona onada’?

Més que més greu, penso que és més perillosa, hi ha un virus circulant i la gent, en general s’ha relaxat molt. No es prenen les mesures de prevenció com cal i augmenten molt els nous casos. Realment la primera onada no ha acabat mai, només ha donat una petita treva

-L’estiu és una època propícia per la propagació del virus o la calor i els espais oberts ajuden a contenir-lo?

Pel que hem pogut comprovar, a diferència del que esperàvem, la calor té poca influència en la transmissió del virus, però la calor propícia la vida al carrer, fora dels espais tancats i dificulta la transmissió del virus. El problema de l’estiu es que convida a tenir una vida social més activa i si no es respecten les mesures de prevenció, al final, hi ha més possibilitats de contagiar-se.

El problema de l’estiu es que convida a tenir una vida social més activa

-Són rebrots lògics o ens hem de començar a preocupar? 

És preocupant, perquè són molts i de cada vegada ens serà més difícil controlar a tots els contactes dels casos positius que hem de seguir per frenar la transmissió del virus.

-De què hem d’estar més pendents ara mateix? Quines situacions cal evitar?

Les situacions de més risc que hem d’evitar són compartir espais tancats amb molta gent sense protecció i sense distància de seguretat. De menor risc són les activitats a l’aire lliure, però els llocs a on es reuneix molta gent, si no és pot mantenir la distància de seguretat encara que siguin a l’aire lliure també suposen un risc. És imprescindible l’ús de mascareta en aquests casos tant en espais oberts com tancats.

-Té lògica no poder anar al cinema o al teatre però sí anar sense mascareta a una terrassa plena?

Rotundament no, de fet en un teatre o en un cinema a on reserves les entrades pots preveure les persones que poden entrar segons l’espai que tens i així minimitzar el risc. Una terrassa plena, sense respectar les distàncies i sense mascareta és una bomba de rellotgeria, per favor si aneu a una terrassa, i ja no esteu consumint, utilitzeu la mascareta i mans netes, es minimitza molt el risc de contagi.

Una terrassa plena, sense respectar les distàncies i sense mascareta és una bomba de rellotgeria

-L’hivern serà millor perquè la gent sortirà menys o pitjor pels espais tancats?

Un poc de tot, millor perquè hi ha menys activitat social, però pitjor per l’espai tancat. Si a l’hivern la gent manté l’activitat social de l’estiu i la trasllada a espais tancats, pot ser un desastre.

-La platja és el lloc més segur?

El lloc més segur és  a l’aire lliure i mantenint una distància d’un mínim de dos metres amb les altres persones. Que sigui a la platja o no es indiferent.

-Quan creu vostè que tornarem a la normalitat més o menys estable?

M’encantaria poder contestar aquesta pregunta però no puc. No ho sabem. Encara hi ha massa incògnites sobre la vacuna per poder pensar amb dates concretes

És probable es que es repeteixen situacions com aquesta i haguem d’utilitzar novament les mascaretes en un futur

-Creu que la mascareta ens acompanyarà ja tota la vida per determinades feines del dia a dia?

Esper que no, estic convençut de que tornarem a la normalitat perquè controlarem la pandèmia. El que sí es probable es que es repeteixen situacions com aquesta i temporalment haurem d’utilitzar-les. També hem de tenir en compte que si no establim mesures per frenar el canvi climàtic i la contaminació ambiental, pot ser que utilitzem les mascaretes per protegir-nos dels agents químics en lloc dels biològics. Per sempre no, però segurament la tornarem a utilitzar.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad