El misteri de la moneda i el milicià rus de Son Coletes

Fa uns dies es va trobar a la fossa manacorina les restes d’una persona amb un ‘kopek’ a la butxaca…

 

Com els punts cecs d’un retrovisor, molts passatges de la història mantenen, encara avui, espais incomplets on no hi ha les peces suficients com per acabar el trencaclosques. I això passa malgrat que la fotografia cercada sigui clara i els resultats generals resultin evidents. A finals de la setmana passada, les excavacions que s’estan duent a terme al cementiri municipal de Son Coletes a fi de trobar, exhumar i identificar la major quantitat possible de cossos de represaliats republicans assasinats l’estiu de 1936, van deixar al descobert un esquelet anònim, sense més restes associats que uns botons, unes botes… i una estranya moneda.

Retirada la terra, van veure que era lluenta, una mica daurada i amb la faus i el martell comunistes: Cinc kopeks soviètics, o sigui, una divisió del ruble (cada cent kopeks en fan un) que podria ser la prova sobre l’existència, a la fossa manacorina, d’un militar o milicià rus enrolat voluntàriament en l’expedició republicana del Capità Alberto Bayo que va desembarcar el 16 d’agost a distints punts de la costa de Llevant. Però, és el kopek la prova o tan sols un record, un amulet o la reafirmació d’uns ideals?.

 

 

“És molt complicat dir-ho només per una moneda, que a més aquí a Mallorca evidentment no es podia fer servir. No és una cartera amb doblers russos, sino una sola moneda”, explica Antoni Tugores, un dels majors experts en aquesta època convulsa i obscura de la repressió feixista a la zona. Tot i això, recorda que és segura la presència russa al desembarcament “…i segurament com a milicians”, no com a soldats professionals. Com també la d’un contingent internacional que formaven, pel que sabem fins ara, també francesos o búlgars.

És el kopek la prova o tan sols un record, un amulet o la reafirmació d’uns ideals?

Així mateix es pot assegurar (per passaports i altres documents que s’han anat descobrint) que a Son Coletes hi moriren assassinats homes de nacionalitat soviètica procedents del camp de concentració de Vista Alegre. Però aquí Tugores fa un segon incís: “És probable que fossin capturats i traslladats al camp des d’altres indrets de l’illa” i no fossin necessàriament els que desembarcaren amb Bayo. Tornam idò al punt mort. Tal volta haguem de seguir la pista d’una altra prova d’aquells dies tràgics d’agost.

 

 

Es tracta d’una fotografia feta segurament per l’expedició italiana vinguda amb el Conde Rossi (mercenari de nom real Arconovaldo Bonaccorsi), el dimarts 31 d’agost de 1936 a la plaça de sa Bassa, al centre de Manacor. En ella es pot veure un seguit d’homes, alguns uniformats i d’altres no, col·locats darrera unes taules on s’hi exposen objectes personals requisats. La foto està feta davant l’edifici dels que foren Mobles Serra i que ara és el restaurant Mig i Mig. I malgrat no hi surtin tots, se sap per altres dues instantànies del mateix moment (arribades d’arxius italians), que es tracta de les 39 persones capturades per falangistes al bar Can Noi de Portocristo, hores abans.

Es tracta de les 39 persones capturades per falangistes al bar Can Noi de Portocristo

Què té idò la fotografia de curiosa més enllà del fet històric?. A simple vista, apuntat a plomí i tinta negra, a la part superior s’hi pot llegir escrit en italià “Comunisti arrestati” (Comunistes arrestats). Però com sol ser habitual, el que té més importància és el que no se veu. Marcat (més que escrit) a llapis hi ha quatre anotacions: en una es pot llegir “Bulgaro”, en un altre “Francesi” (francesos) i a les dues restants, a dalt i abaix de dos dels presos desconeguts posa “Russo”.

Quina de les dues o tres persones indicades a la fotografia de sa Bassa (no hi ha una fletxa que indiqui a quines es refereix concretament) és el nostre possible milicià rus?; Per què duia una moneda que no podia utilitzar?; Quin era el seu nom?… “Això sí que no ho podrem saber”, lamenta Tugores, “perquè no hi ha cap registre dels milicians embarcats i menys si eren estrangers”. Una incògnita més per aclarir.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad