Es descarta que els dos cossos de dona trobats a Manacor siguin de les infermeres

Es manté però l’esperança de trobar encara a Daria i Mercedes Buxadé, Maria Garcia, Teresa i l’autora del ‘Diario de una miliciana’, assassinades el setembre de 1936

 

Els darrers estudis antropomorfics han descartat que cap de les dues dones traobades a les excavacions de Son Coletes a principis d’aquesta setmana, es correspongui amb alguna de les infermeres de la Creu Roja arribades amb el desembarcament republicà del Capità Bayo l’any 1936. Ni l’edat més avançada de les restes trobades, ni els objectes relacionats, com ara sabates amb tacons o vestits, coincidirien amb els de les milicianes capturades i executades.

Entre finals d’agost i setembre de 1936 Son Coletes va ser escenari de grans execucions, no només de víctimes manacorines o mallorquines, sinó que “potser el nombre més important de víctimes enterrades en aquell lloc es degui a les captures de presoners de les tropes de Bayo”, indica Tugores. Entre aquestes víctimes encara però es manté l’esperança de trobar les cinc infermeres voluntàries de la Creu Roja: Daria i Mercedes Buxadé, Maria Garcia, Teresa i l’autora del “Diario de una miliciana”, assassinades el setembre de 1936.

Els cossos de les dues dones presenten singularitats específiques en la manera en la qual varen ser enterrades. Les seves restes s’han localitzat cobertes de calç viva. La disposició d’aquests cossos també difereix de la resta, ja que el cap de les dues dones està orientat cap a la creu de l’antic cementiri de Son Coletes, en sentit contrari que la resta de cossos recuperats fins a dia d’avui. Les dues dones estan enterrades juntes, una damunt l’altra. Una d’elles duia un vestit, del qual s’han recuperat botons.

Segons les investigacions dutes a terme per l’historiador Antoni Tugores, a Son Coletes hi ha documentada la desaparició de deu dones, entre les quals es podrien trobar les cinc infermeres de la Creu Roja. Però aquesta xifra podria ser superior. Els arqueòlegs descarten, en aquests moments, que els dos cossos localitzats puguin pertànyer a aquestes milicianes per raons d’edat i d’indumentària (en l’última fotografia que es conserva d’elles, les milicianes anaven vestides amb una granota i el braçalet de la Creu Roja).

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad