Miquel Oliver: “L’Ajuntament podria gestionar els serveis de les platges el proper estiu”

Parlam amb el batle de Manacor, Miquel Oliver, una vegada traspassat el primer any de batlia i després d’haver superat el confinament social per la pandèmia. 

 

-Què ha estat fins ara el més satisfactori per vostè durant aquest primer any de govern?

La correcte gestió de la situació que pens que ha fet tot l’equip de govern. Molta gent ho posava en dubte perquè deien que no teníem experiència en la gestió pública, però pens que la gent està contenta de la feina feta fins ara, i això ha quedat evidenciat en temps de la Covid. Amb molta responsabilitat.

-No té la sensació que l’oposició ha estat menys bel·ligerant que en altres legislatures?

Miri, la Covid ens ha donat un bany de realitat en quant a Serveis Socials i en la manera en que hem hagut de modificar els pressupostos per fer-hi front… el que vull dir és que això l’oposició ho ha agraït, ha agraït que els problemes se’ls hagin hagut de menjar uns altres. Pens que encara haurà de passar un cert temps per saber que hi són. També he de dir que hi ha regidors que ens han donat recolzament… però d’altres estan més interessats en temes tan important com ara l’alga de les platges.

-Per què?

Perquè es fa partidisme. Al Partit Popular sobretot estan més pendents de temes autonòmics i estatals que del que passa al municipi de Manacor. En atacar per atacar. Tenen un discurs molt buit pel que fa a la gestió local. Això es veu quan duen mocions per tots els pobles on només han de canviar el nom de l’ajuntament.

Al PP estan més pendents de temes autonòmics i estatals que del que passa al municipi de Manacor

-Com queda la concessió de platges? Es un servei que es podria municipalitzar?

Quan dia primer de maig la concessionària (Matambrito SL) va decidir no continuar o no prorrogar una nova temporada pel tema de la Covid i els problemes turístics, automàticament el contracte deixa d’existir i s’haurà de fer un nou concurs de cara a l’any que ve. Aquesta temporada és complicada i més per les conseqüències del temporal Glòria. A part del servei de socorrisme, que va per un concurs diferent, l’Ajuntament s’ha vist obligat a assumir la neteja. Tot tenint en compte a més que hem deixat de rebre 500.000 euros. Pel que fa a assumir nosaltres a partir de l’any que ve tota la concessió: els para-sols i les hamaques, a més de la gestió dels xibius de s’Estany den Mas i Cala Antena, és una qüestió que ens estam plantejan molt seriosament. Tengui en compte que l’empresa que fins ara se n’encarregava hi treia benefici després de pagar els seus 14 empleats, i d’abonar aquest mig milió al consistori… i no ho dic perquè haguem de fer-hi negoci, sino perquè aquests beneficis es podrien reinvertir en altres coses importants que són molt necessàries, i perquè a més podríem plantejar un altre model sobre el volum de para-sols i hamaques que volem, on les volem etc., per exemple.

 

 

-Però entén les queixes d’alguns partits i ciutadans sobre la brutor a les platges?

Fins aquesta temporada la concessionària feia la neteja de les platges un cop al dia amb un tractor, a més de la recollida del fems de les papereres. Nosaltres enguany hem decidit que la feríem amb gent de la brigada i del SOIB, perquè no podíem contractar a ningú, a risc d’haver de subrogar tots i cada un els treballadors de l’anterior empresa sense poder tenir els serveis complets. Per tant vam decidir que la neteja seria manual mitjançant una plantilla de cinc persones. Amb una especial atenció a llevar plàstics, brossa i bosses i restes del Burger King, que aquest és un gran problema sobretot a la platja de Portocristo… això pel que fa a l’arena, perquè no tenim competència per fer neteja de l’aigua. Amb tot, si veim que l’arena acumula molta brutor, hi anam amb maquinària, però són casos puntuals.

-Ho deia també per la posidònia…

Miri, el decret sobre posidònia a les Illes estipula que es pot retirar només de les platges urbanes, en el nostre cas les de Portocristo i s’Illot, i que a les demés només es pot gestionar. Retirar-la amb pala com fins ara, suposava que també ten duies molta part d’una arena que és molt necessària. Per tant si ens atenem a criteris mediambientals i de qualitat, la posidònia és necessària tant per mantenir fixada l’arena de cara als temporals com per tenir les aigües transparents. També ha de tenir en compte que no som el Carib.

Hem de tenir en compte que les nostres platges no són les del Carib

-Canviant de tema, quan es durà a terme la ‘pacificació’ del centre?, quins nous carrers seran peatonals?

Al proper ple precisament hi presentam el reglament per regular-ho, perquè el que ara són espais ACIRE es converteixin en zones de prioritat residencial. I per també regular el que s’hi pot fer a la part de la plaça del Convent. Després ja parlarem d’una proposta d’ampliació i regulació de zones. La intenció d’aquest equip de govern és eliminar al màxim el trànsit improductiu, sense oblidar però comerços o escoles. Amb una velocitat màxima de menys de 30 km/h per càrrega i descàrrega i residents.

-Parlam del carrer Joan Lliteres o de més espais?

De moment hi estam fent feina. En qualsevol cas no esperarem a tenir empedrat un carrer o fer-hi obra per reduïr el trànsit, amb un disco ho podem fer.

-Com es poden regenerar barris actualment tan degradats com per exemple el del Pou Fondo?

Sobretot partint d’iniciatives privades com la dels hotels projectats a la zona. Això suposarà una revalorització dels carrers i comprometerà a les administracions a actuar per regenerar mitjançant ajudes a façanes, millor enllumenat o més vigilància. Crec que tot plegat és bàsic en aquest aspecte.

-Per què Manacor encara té tants problemes amb la il·luminació pública?

Perquè hi ha hagut una mala gestió de la contracta d’enllumenat. Perquè fins fa poc per canviar una simple bombeta havies de justificar-ho cada vegada a una empresa que no és d’aquí. Ara el regidor responsable, Sebastià Nadal, hi està treballant molt per garantir que la concessió cumpleix i que tot és com toca ser. Sobretot pel que fa al tema de potència lumínica i en una millor distribució i podes dels arbres, que també influeix.

-Ara que ho menciona, les places i jardins del municipi tampoc són cap meravella…

Pel setembre ja es posaran a fer feina les quatre empreses de jardineria que han guanyat els quatre lots que vàrem treure a concurs per fer diferents feines relacionades amb tot això. Però té tota la raó, basta veure les herbes que hi ha als voltant dels arbres…

-Per cert, que n’opina que cap membre de l’oposició hagi anat al cementiri de Son Coletes per veure els treballs d’exhumació de la fossa republicana?

Em sembla un despropòsit i una falta de respecte que cap s’hagi dignat ni tan sols a interessar-se per fer una visita, com sí que per exemple ha fet Antoni Pastor, que fou qui va canviar, al seu moment, alguns noms franquistes i va llevar els monuments de Portocristo per exemple.

Em sembla un despropòsit i una falta de respecte que l’oposició no s’hagi interessat per Son Coletes

-AIPC podria tenir cabuda en un futur equip de govern municipal?

Reconeixem que AIPC va guanyar les darreres eleccions a Portocristo, el segon nucli més poblat, i per això té la presidència de la Junta de Districte, però crec que som una mica com l’aigua i l’oli. És un poble que té molt de recorregut, que per republicanisme se li ha de reconèixer.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad