Troben les primeres restes dels represaliats de 1936 al cementiri de Manacor

S’hi han localitzat objectes que confirmarien la trobada a la segona zona d’excavació

 

Les primeres restes humanes dels republicans assassinats al cementiri de Son Coletes de Manacor, l’agost de 1936, han aparegut avui a la segona zona d’excavació, a la part esquerra de l’entrada. Es tracta d’una serie d’ossos col·locats en dues saques que, pel seu nombre, corresponen a varies persones diferents. La troballa, en la que els arqueòlegs i experts de ATICS hi estan treballant en aquests moments, ha estat localitzada a uns 50 centímetres per damunt dels onze nous esquelets trobats de morts de la pesta bubònica de 1820.

Amb les noves restes s’hi han trobat diferents elements que confirmarien la trobada, tals com un casquet de bala amb restes de teixit, del cul d’un rellotge de butxaca, una sola de sabata, botons de nacra o botelles de vidre de alcohol, medicaments o netol. Ara s’està a l’espera de saber si aquest és efectivament un punt de partida per poder localitzar una fossa més ampla o es tracta de cossos que no van ser degudament eliminats per partidaris franquistes durant les distintes reformes de Son Coletes.

El coordinador de l’excavació, Cesc Busquets, ha concretat que els cossos s’han trobat en posició secundària, és a dir que no estan on foren deixats en un primer moment, sino que els depositàren dins saques posteriorment amb la finalitat de ser retirats entre els anys 1947 i 1953 quan es va dur a terme la reforma de l’actual cementiri de Manacor. “Només trobem allò que cerquem, i només cerquem allò que coneixem”, ha parafrassejat Busquets en relació a la insistència de tot l’equip per trobar restes del assassinats republicans.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad