Vicenç Rocamora: “Les mascaretes ja comencen a donar problemes de pell”

Vicenç Rocamora Duran és el cap del servei de Dermatologia del l’Hospital de Manacor. Amb ell parlam sobre els efectes de les mascaretes, dels gels hidroalcohòlics o de l’abús de sol a l’estiu

 

Sortir amb la mascareta obligatòria està suposant problemes de pell?

Sí, està començant a donar problemes de calentor a la zona de la cavitat oral, del nas i de les galtes, així com molta gent que té acné i rosacea hem notat que empitjoren. Els escemes seborreics també. Crec que en moltes persones hi haurà una alteració de la flora de tota la zona del nas per la temperatura en que estam immersos, perquè l’aire no acaba de sortir del tot; i a més estam veient ja problemes de rossament de les mascaretes i qualque alèrgia produïda pels materials en que es fan com els metalls o el fenol. Si això succeeix recomanam que canviin de mascareta. També es poden posar tiretes de silicona davall la mascareta per evitar aquest rossament.

Quines serien les més recomanables dermatològicament?

Les que es fan de cotó solen anar bastan bé. Per la gent del carrer serien aquestes, que es puguin rentar cada dia o dos amb un poc de lleixiu. Els nins han de dur mascareta també de cotó enlloc de la que duen els adults, i els hem d’acostumar i així per ells no serà cap handicap dur-les.

 

 

Les més recomanables són les de cotó, que es puguin rentar cada dia o dos amb un poc de lleixiu

Gels o rentar-se les mans amb sabó?

Respecte als gels hidroalcohòlics, els problemes que poden donar són de sequedat, i recomanam que es posin crema hidratant després i en anar a dormir també. I si són atòpics o tenen la pell delicada molt més. Són millor els gels que els sabons de mans, però si vostè es renta les mans amb un sabó de glicerina o un sabó que no irritin tant, també poden anar bé. Encara que sempre lo millor és que intentin no tocar en la mesura del possible res amb les mans, vull dir que si pot obrir una porta amb el colze no ho faci amb la mà, no donar la mà, no agafar un bolígraf d’un altra persona etc.

Creu que li faltam el respecte al sol?

Tothom li falta el respecte al sol, perquè els seus efectes no són immediats, no te crema i no dóna càncer de pell el mateix dia. Dóna problemes a llarg plaç. I el que li dic a la gent és que el sol envelleix més, fa sortir més arrugues… i si vostè és fumador i pren el sol molt pitjor. El sol es pot prendre una estoneta i no passa res… necessitam vitamina D, però no abusar i no cremar-se, perquè provoca mutacions a l’ADN i això produeix càncer de pell a la llarga. Si no que li demanin a aquesta gent de 60 o 70 anys que vénen cada tres o quatre mesos a que els hi llevem un munt de queratosis actíniques o tumors. Molta gent es crema perquè es despista. Cal posar-mos protecció sobretot damunt el nas i les orelles perquè el sol cau en perpendicular, i damunt les mans per no tenir taques. A les zones tapades per la roba no fa falta si no vas d’excursió quatre hores per la muntanya, que en aquest cas si que caldria.

Tothom li falta el respecte al sol, perquè els problemes que dóna són a llarg plaç

Si som morenos o obscurs de pell hi tenim molt guanyat?

Sí, perquè tens un protector cinc o sis ja genètic. Però s’ha de dir que aquesta gent també es cremen si estan molt de temps al sol. La pell negra també es crema. Els rajos VA penetren i són els que també provoquen envelliment. Tardaran més a cremar-te però al final es cremaran.

Quin record té la pell a les cremades?

Els nins, per exemple, neixen sense cap piga i com més es cremen de petits, més en tenen després.

Quan s’ha d’anar al dermatòleg?

Quan tenim signes d’alerta en qualsevol piga que canvii ràpidament; un lunar que sigui diferent a tots els altres que tenim, que nosaltres li deim l’ànec lleig. Quan hi ha una alteració d’una lesió que et creix molt ràpid, si l’assimetria, les voreres (bordes), el color o el diàmetre han canviat… és la regla A, B, C, D. I a part d’això, quan una persona major té una lesió que comença a sagnar, que no cura, que fa una úlcera i que va creixent a poc a poc, s’ha de demanar hora.

Quines són les malalties més comuns de la pell avui en dia?

Càncer de pell sens dubte… de cada vegada n’hi ha més perquè la població és més longeva. I l’acné, a part del foto envelliment o envelliment cutani provocat pels factors que li comentava. Com que la gent està més tractada amb fàrmacs, s’ha d’anar alerta amb la combinació amb el sol, perquè molts d’ells fan foto sensibilitat.

S’ha d’anar molt alerta a no combinar fàrmacs i sol

On s’ha avançat més al camp dels tractaments?

De cada vegada tenim més controlades les malalties inflamatòries com la dermatitis atòpica, on ja tenim fàrmacs específics. Sense cap dubte per la soriasis també en tenim que van molt bé. Amb el càncer de pell de cada vegada podem fer més tractaments no quirúrgics i millorar la pell, el camp de cancerificació que nosaltres li deim, i, a més, estam millorant molt el tema de la urticària; ja tenim molècules específiques.

Com es pot tractar la soriasis?

Era una malaltia que empitjorava molt i causava moltes molèsties d’imatge a la gent i que la traumatitzava… ara es poden millorar molt tant els efectes com la qualitat de vida dels pacients.

Com influeixen les dietes i el menjar en la nostra pell?

És com tot, la dieta mediterrània és molt bona, com més antioxidants menjam millor, com menys greixos saturats millor, que no fumem, que prenguem menys el sol… però sí que és vera que com millor menjam això es reflexa a la nostra pell. Ara ha sortit un estudi on s’ha demostrat que les dietes amb greixos saturats i amb menjar prefabricat etc, empitjora molt l’acné, com també ho poden empitjorar els làctics. I com més hores de son el cos i la pell més es regenera… encara que no va bé dormir vuit hores i després anar-sen a prendre el sol dues o tres hores, fumar-te dos cigarrets i menjar fatal, perquè tot això ho pagarem.

I l’esport?

Si n’hem de fer que sigui en hores que no hi ha tant de sol, si mos podam protecció hi hem de triar les zones, com deia, nas, orelles i a damunt les mans, una gorra, com més temps poguem dur roba millor. En definitiva i com a conclusions: menjar el més natural millor i amb antioxidants, és a dir com més verd o més vermell és un menjar més antioxidants du, com menys medicament prenguem molt millor i demanar consell al metge de capçalera si tenim cap dubte.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad